Wednesday, May 12, 2010

Kek Cokelat Moist Mudah


Oleh kerana ada yang tanya resepi kek cokelat moist yang aku buat untuk my mak masa mothers day hari tu kat entri ni, jadi kat sini aku mau mengkongsikan resepinya. Kalau nak tau, resepi kek cokelat moist memang ade banyak cara. Tapi bagi aku, yang paling sedap, mudah dan murah kos membuatnye adelah resepi ni la. Memang sangat Moist okeh, lagi pulak cara masak dia guna kukus.

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 cawan gula kisar
1 cawan minyak masak
1 cawan serbuk koko
1 cawan air panas
3 biji telur
2 sudu (teh/kecil) soda bikarbonat
1 sudu (teh/kecil) serbuk penaik
1 sudu asen vanilla

Cara-cara

Mula-mula panaskan periuk kukusan yang berisi air. Biar die dan kita buat la kek nye...

1. Ayak tepung dan serbuk koko.
2. Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk besar KECUALI air panas.
3. Putar campuran bahan-bahan tu sampai sebati semua sekali.
4. Dah sebati, baru masukkan air panas. Putar lagi sampai sebati. (Tak yah lelame)

Tak perlu cuak ye bila adunan menjadi sangat cair.. Gitu lah kekdahnye membuat kek ini.
5. Dah siap adunan kek, letak la dalam loyang yang dah di oles dengan minyak permukaannye.
6. Lepas tu, kukus la dalam 45 minit hingga 1 jam.

Dan hasilnye... Sangat moist dan sedap uolsssssss....



Untuk toping cokelat cair itu, aku buat cam ni jek :

Bahan-bahan :
Setegah cawan serbuk koko,
Setengah cawan susu pekat, 1 sudu minyak masak.

Cara :

Campur serbuk koko dan susu dalam periuk kecil. Kacau sebati. Tambah minyak, kacau lagi sampai berkilat dan likat. Siap. Tuang pada kek bila kek dah sejuk.



13 comments:

  1. sedap la pulak tengok gambar kek ni..huhu..


    My latest entry : Remaja 17 Tahun Di Dalam Tubuh Bayi

    ReplyDelete
  2. Saya memang suka kek coklat moist ni. Tapi tak pernah buat sendiri.

    Apa-apa pun terima kasih sebab berkongsi resepi. Mana tau satu hari nanti boleh gak saya cuba. :)

    ReplyDelete
  3. meleleh air liur aku ni..saper nak tanggung?hehehe

    elissmie.com

    ReplyDelete
  4. woo...=) sodap nampaknye niehh.

    ermm. utk toping tuh, susu pekat mcm mn yg dimaksudkan? susu manis ka? sbb selalunya sy guna susu cair...

    ReplyDelete
  5. arin : aah susu pekat manis yg untuk buat air tu bukan susu cair =)

    ReplyDelete
  6. ah dia ni suka sgt letak gambar kek..kalau berani letaklah lagi entry pasal kek. aku ghi umah kau minta sepotong :)

    ReplyDelete
  7. ye la ye la... lepas ni letak gambar berudu jek.. msti sejuk hati si kodok =)

    ReplyDelete
  8. nak tnye, y coklat luar tu buat double boiling ka?or msk je trus

    ReplyDelete
  9. owh masak terus je pun boleh sebab guna serbuk koko kan =)

    ReplyDelete
  10. Kalau guna kaedah lain slain kukus boleh tk? sbb kt rmh ni tkda periuk kukus T.T

    ReplyDelete