Followers

Friday, June 18, 2021

Illustrator - Convert Image to Vector

 Pelajaran hari ni untuk perkongsian diri sendiri dan kawan-kawan yang tengah cari cara-cara nak convet image biasa yag korang download from google menjadi Vector.

1. Open image yang nak convert kepada vector 

2. Select image

3. Window > Image Trace 

4. Expand ( Menu kat bar atas)

Siap. 

Next, untuk mudahkan edit, boleh ungroupkan vector tersebut. Cara-cara 

1. Right click pada vector

2. Klik ungroup

3. Then dah boleh edit ( Delate element yang tak perlu, tukar warna etc.) 


Sekian, tu je. Sebab aku mudah lupa. Jarang guna AI, tiap kali nak guna, kena google balik. Haha. So simpan sini senaj nak rujuk. 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails