Followers

Wednesday, June 8, 2011

Fakta Dan Auta Tentang Bidang Sains Komputer

"Ape? Course Sains Komputer? Tak bagus la.. Susah dapat kerja. " Tu ayat beberapa orang yang mendownkan aku masa aku beritahu keputusan UPU aku dapat cos Sains Komputer 6 tahun lepas. Masa tu rasa down gile, dah la dapat cos yang tak minat, lepas tu orang cakap macam tu plak. Tapi aku gagahkan juga masuk UTM dengan cos tu.

Pejam celik pejam celik tamat 3 tahun belajar. Alhamdullilah, masa final sem tu, masa final exam aku dapat panggilan temuduga kerja. Dan paling best, aku di pilih dan start kerja sehari lepas last paper final exam..haha.. Masa tu aku ketawa dalam hati. Ketawa tu aku tujukan kepada orang-orang yang kata aku mesti susah dapat kerja bila habis belaja dulu tu...

Dah terbukti silap kata budak Sains Komputer susah dapat kerja. Cuba bukak jobstreet, bidang ape yang berlambak jawatan kosong? Bidang Sains Komputer, IT la antaranya. Yang susah dapat kerja tu mungkin kurang skill, terlalu memilih, atau tahap konfiden kurang... Sekarang kena bersaing dik, berusaha untuk meningkatkan diri. Masa belajar bila buat projek jangan nak copy atau upah orang buat sistem, lingkup ko nanti.

Ok, pernah sekali tu, ada sorang member aku ni, dia baru nak sambung degree, dulu dip dia ambil eletronik, masa belajar elektronik tu di jatuh cinta dengan programming, so degree dia nak ambil sains komputer. Bapak dia marah, "kalau setakat nak blaja komputer tak payah masuk u pun boleh.." Sampai hati bapak kan.

Kitaorang amik sains komputer ni bukan belajar microsoft word, power point sume tu tau bapak. Kami belaja programming, kami buat software, kami develop system dan macam-macam lagi yang berkali ganda x 1000 lebih rumit dari word, power point tu sume. Ingat senang? Sampai botak-botak kepala sebab keguguran rambut akibat stress buat coding tau.

So kepada bakal-bakal graduan Sains Komputer, jangan la adik-adik risau atas pandang rendah orang-orang yang tak tau pasal bidang kite ni. Sumpah diorang tak tau, tu yang memandai cakap je tu. Belajar elok-elok, develop skill semaksimanya masa belajar supaya boleh demand gaji bila kerja nanti. Jangan main-main, gaji orang IT tu boleh tahan lumayan kalau punya skill yang mantap!!

Dan kepada orang luar bidang Sains Komputer, jangan pandai-pandai cakap kalau tak tau. Semua orang ada kelebihan masing-masing, jangan sesekali pandang rendah pada orang lain.

p/s : Dulu tak suka, tapi sekrang rasa best gile dukung beg laptop pegi balik kerja.... =)

35 comments:

Picco said...

nice statement... :)

visit my blog also: http://abszeen.blogspot.com

khairiyah said...

like this! hehe. yup sgt2 setuju dgn entry ni. :)

Noriz said...

yup, bidang IT jadi keutamaan di mana2 pun... good for u :)

Zaharah said...

mlot org mmg xleh tutup..
dulu pernah gak ade sorg mmbe ckp kt zara kan

"dulu lepas spm ko jadi minah kilg, ni smbg study amek elktronik, mmg abes blajar ko jd minah kilg lg la jwb nyer"

sungguh lancang bukan..

PutraRocker said...

thisisbestbro

Aini said...

haha.. betul kan.. so jgn pandg rendh pada org lain..

Jejaka Kacak said...

yup. sy pon sc comp. x sempat menganggur. siap majikan yg sambar. bukan kita yg sambar job

Ayunis said...

thanks alot!
this post really help me improving my confidence in CS now! :D
TQVM

Izzati Nazifa said...

thanks forur statement. i just got an offered from UPM. sc computer (multimedia). for you is it ok that course? agak2 boleh keja apa ya nanti?

Aini said...

Izzati - Sains Komputer majoring in multimedia ye? InsyaAllah, graphic designer, programmer dan macam 2 lagi peluang kerjaya awak boleh dapat. Tapi masa belajar nanti kena ingat, develop skill supaya senang nak bersaing dapatkan kerja ye... Gud luck dik =)

Anonymous said...

saya dapat usim bidang sains komputer -(security information and assurance).. nanti dpt kje ape yek? nak tau sgt sbb sye dpt kolej buat farmasi...

hill me said...

nak tanya skit, apa skop kerja utk analyst for security assurance?

zul said...

very great articles..
saya mahasiswa sains kompuetr um, boleh tak buat pasal course sains komputer minor in management information system.. sebb rase berminat sangat nak tau pasal course ni

Syat0za Zai said...

ni semangat ni! yeay! haha

JooDean said...

ty kak, bru je nk isi upu hehe xD

JooDean said...

ty, bru je nk isi upu hehe xD

rahman naz said...

tanx kak...
member2 sy pun slalu ckp scom nie susah nk dpt keje....
sbb sy mmg minat nan pengkomputeran nie...
sy dak matrikulasi n nk isi upu...
tp member2 down kn sy...
sy ase agak hepi bile bace artikel akak n ad sedara y jd jurutera it suh sy amik gak bidang sains komputer...
btw tanx for the article... :)

dira said...

agaknye akk lyn lagi tak balas comment ni. but i do really need ur opinion. kak, susah tak sc comp. takut lah, rase mcm nk tukar nak amik bidg math for sarjana muda ni.

megat fares mako said...

Kak.. msa nak masuk tu spm nak kna dpat brapa?? Adk mnat sngt dlm bab komputer tpi x tau nak buat cmna lpas spm... tlng reply.. megatfares1996@gmail.com

megat fares mako said...

Bdx spm klo nak amik sc komp cmna?? Tlng bgtau...klo stakt java,html,c#, tu dh tau..

Top Niaga said...

Terbaik! setuju!

Bella Qirana said...

slm kak..sya dpt tawaran course sc computer kat uitm tapi sya tkut nk ambik course niy sbb kazen sya ckp course niy ssh n kwn sya pulak ckp course niy course lelong.. hmm..sya pening nk bt keputusan now..hope kak blh bantu sya..

Aini said...

Bella Qirana..
Ignore kata2 negative orang lain. Yang penting awak, jika awak rasa minat untuk course ni, minat nak belajar, terus kan...

Susah? Permulaan mmg akan rasa susah sikit, tapi bila dah sem 2 insyaAllah dah terang sikit bab2 asas coding tu

Course Lelong? Tak tau la nak cakap mcm mne, kcik hati ex2 studend cos ni tau..huu.. Tapi percayalah masa depan student cos ni sangat cerah IF BELAJAR BETUL2 & MENGUASAI PROGRAMMING.

Aini said...

Sy ulang sekali Point Paling penting dalam entri saya ni KHAS UNTUK BAKAL2 GRADUAN KURSUS SAINS KOMPUTER

"Kepada bakal-bakal graduan Sains Komputer, jangan la adik-adik risau atas pandang rendah orang-orang yang tak tau pasal bidang kite ni. Sumpah diorang tak tau, tu yang memandai cakap je tu. Belajar elok-elok, develop skill semaksimanya masa belajar supaya boleh demand gaji bila kerja nanti. Jangan main-main, gaji orang IT tu boleh tahan lumayan kalau punya skill yang mantap!! "

Betul.. tak tipu!

Afifah Azman said...

Salam.saya dpat twrn sains komputer multumedia utk dip tiga tahun.lepastu smbng degree ke?klau smbng degree brapa tahun ye?
thanks

sarah said...

akak, sy tgh pilih antara multimedia dgn proggramming. mana lagi cerah prospek kerjaya dan mana ag elok utk ppuan? is it true ppuan susah dpt kerja dlm bidang sc komp ni? akak email sy boleh? chenta_perfume@rocketmail.com. terima kasih kak!

Rambler said...

Akak, saya dpt tawaran degree IT (management) dekat UM. Akak tahu tak basically ijazah ni pasal apa? Saya google takde yg cerita pun :( Sy minat cs, tapi rezeki dpt it ni. Awal2 tu frust jugak. Kalau akak ada apa2 nk cerita, cite la eh hehe.

Anonymous said...

assalamualaikum. Nak tnye. saya lepasan stpm. Tp disebabkan upu saya tk lepas saya bercadang untuk ambil kos ni di kptm untuk ijazah. saya takde basic sangat mengenai program ni. Agak2 budak mcm saya sesuai ke tidak dgn program ni ?

Anonymous said...

Tgh google2 pastu bukak la blog ni...so..

Dulu upsr, pmr, spm sume stret a, spm pulak 6a+3a.. ehem bangge jap. Sorry. Then dpt pasum. Tpi dsbbkn pasum susah sgt dgn 8subjek 1 sem plus 200 org kne tendang.. result pun ckup2 mkn jela.

Tuptup.. upu dpat CS kat UM jugak. Tpi yela mulut org.. frust sbb dulu dpujipuji skrg dpijakpijak. kate CS kos lelong adoi apak sedih.
Btw betol2 kos lelong ke?:((

Afiq Gern said...

Saya dpt dip teknologi maklumat pengaturcaraan kt politeknik.. hmm ok x? Ape kerja yng sya boleh dpt? Sya mmg minat IT! !!

Anonymous said...

Salam...sy sedang mencari pekerja yg memegang bachelor of science engineering..lelaki...sila pm sy resume di aimie_gennie@yahoo.com

Akmal Asri said...

Salam, sy nk tahu ada beza x IT dngan sains komp? dan sy juga dlm dilema sama ada nk sambung degree dlm bidang sains komp/IT atau civil engineering.. boleh sesiapa tlg menyelesaikan kekusutan ni? Huhu

Aini said...

Hai. Panjng lebar kalau nak explain pasal beza antara IT dan Sains Komputer. Tapi Quote di bawah ni saya ambil dari pencarian google, yang mana paling ringkas dan mudah untuk difahami tentang prbezaan IT dan Sains Komputer

"Sains komputer - lebih kepada 'sains' banyak belajar tentang algoritma dan bagaimana untuk menghasilkan aturcara yg lebih baik/laju/memenuhi kehendak dan ekpektasi pengguna, lebih selamat dengan cara yg efisian

IT- banyak subjek yg menumpukan bagaimana untuk menguruskan infrastruktur dan infostruktur ICT utk organisasi "

نجلا said...

Akmal Asri, sy sekarang belajar jurusan IT (Management) di UM. Setakat yg saya compare dgn student sains komputer, subjek lebih kurang sama. Cuma sains komputer ada subjek yg tough sikit mcm lebih byk programming, networking. Tp mostly lebih kurang sama shj. Course sy lebih kpd pengurusan yg menggunakan IT. Tp kami tetap belajar java programming, designing, database. Tp so far tgk dlm tawaran biasiswa atau tawaran kerja, mostly letak Sains Komputer / IT.

Boleh refer website www.fsktm.um.edu.my/programme-handbook-ug kalau nak tengok perbezaan subjek yg diambil.

Nurul Ain said...

Sy dpt dip cs uitm,tp org kata susah.waktu spm sy amik Ict,pernah la buat coding databse.skrg sy buntu,sbb sy tkut xleh bwk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails