Followers

Friday, November 24, 2017

Alhamdullilah Selamat Bersalin Anak ketiga

Alhamdullilah aku selamat melahirkan anak no 3 pada hari Jumaat, 17/11/11 tepat jam 11 malam. Hari ni genaplah seminggu berpantang. Sesungguhnya proses mengandung dan bersalin anak ke 3 ni sangatlah mencabar..huhu. Pengalaman bersalin yang berbeza beza untuk setiap anak.

Malam 15 hb tu, RABU. Hati aku sedih lagi, sebab dah 2 kali khamis aku tunggu suami bawak aku keluar jalan jalan cari makan apa yang aku teringin nak makan sebelum bersalin. Tapi dah 2 minggu tak terlaksana. Ada je halnya yg tak dapat dielakkan. Malam tu atas sejadah lepas solat, dengan emosi yg stabil aku whatapps suami, minta dia ambil cuti Rabu. Sebab aku rasa macam aku akan bersalin minggu ni juga, takut tak sempat nak tunggu khamis seterusnya.  Tapi dia cakap x pe, Jumaat ni dia cuti, dan kita akan keluar Jumaat nanti. So ok, aku pun happy sikit dan tak sabar sangat nak tunggu Jumaat.  Siap listkan apa yg nak buat , nak kemana, nak makan apa jumaat nanti.

1. Nak makan mcdonal kt genting sempah
2. Nak naik GPO jalan jalan
3. Nak Makan stimboat malamnya.

Pagi KHAMIS 16 hb. Mood aku ok dah. Sebab hati girang nak tunggu esoknya Jumaat boleh jalan jalan cari makan apa yang di idam. Suami pagi2 dah keluar bawa abah ke Temerloh. Petang baru balik.  Aku banyak tido je hari tu sebab tak sabar nak tunggu jumaat..huhu. 

Malam aku excited la tidur awal, x main hp dah. Tak sabar nak tunggu esok kononnya. Tengah malam, perut dah semacam je rasa. Sakit sakit. Mula mula buat tak tau je la, sakit perut biasa kot. Tapi sakit duk berulang je. Sekejap datang kejap hilang. Aish.. kacau. Mmg confirm la contraction. Tapi tak la terlalu sakit, msih boleh tahan. So tahan je la sakit tu sambil tido. Dalam hati dah risau, sempat ke tak nak jalan2 ni esok. Sempat tak nak mkn aiskrim mcd? Dapat tak naik GPO esok ni?

Pagi, JUMAAT 17 hb. Bangun subuh pergi bilik air nak membuang kononnya sebab sakit mcm nak berak kan. Terkejut dah keluar darah dan lendir! SEDIH. Confirm dah nak bersalin. Confirm tak dapat jalan jalan jauh. Confirm hasrat terakhir sebelum bersalin tak kan tercapai. Duduk tepi katil, tengok suami yang masih tido. Rasa nak nangis. Bukan sbb sakit, tapi sedih. Terus kejut dia, cakap bangunlah syg nak bersalin dah hari ni, dah sakit dah keluar tanda..

Terus la dia bangun dgn muka cuaknya..
"Tak yah la kalut sgt, belum sakit beria lagi ni abg, cuma dh keluar tanda dan contraction dari malam td.. " lemah je aku cakap. Menahan sakit dalam kesedihan dan kekecewaan.

Aku suruh dia siapkan Intan pergi sekolah. Adam pula hantar pada mama...

Semantara tu aku siap2 beg nak ke hospital. Sambil layam contraction depan tv. Tak tau nak pergi terus hospital atau nak tunggu sakit kuat lagi. Suami suruh siap terus sebab hospital bukan dekat ya, 40 km. Ni anak ketiga, takut je beranak dlam kereta.

Suami balik dari hantr Intan sekolah siap belikan aku aiskrim cornetto sampai 2 bijik. Rasa bersalah la tu.. i tak makan pon. i nak aiskrim mcd ok. Lipis tak ada mcd je tuan2 dan puan2. Sebab tu la aku beria tunggu Jumaat ni untuk dia bawa aku jalan jauh sikit cari apa yang aku teringin.

Tapi malangnya tak sempat. Memang aku beranak hari Jumaat ni juga...

Sedih tak??

Cerita ke hospital dan bersalin nanti sambung lain ya..

Monday, November 13, 2017

Menunggu Hari

Mengandung anak ketiga ni aku rasa sangat mencabar. Entah berapa banyak dosa aku sepanjang mengandung ni. Entah berapa kali tewas dengan emosi sendiri. Kalau la ditakdirkan Allah tarik nyawa aku masa bersalin..

Aku minta maaf kepada semua..

Suami...
Anak-anak ibu, Intan, Adam & adik baby..
Mak Ayah ..
Adik beradik..
Mama Abah..
Saudara Mara
& Kawan-kawan..

Atas semua salah silap, dosa yang pernah aku buat..

Aku pun tak minta perasaan macam ni, yang selalu tewas dengan emosi... Lagi-lagi di akhir kehamilan kali ni. Yang aku rasa cukup berat ujian Allah pada perasaan aku.

Maaf.  Semoga semuanya kembali normal setelah melahirkan..


Saturday, November 11, 2017

Sensitif Yang Tiada Penghujung

Sorry la kepada pembaca blog. Di akhir2 mengandung ni post adalah berunsur sedih dan pilu saja. Tak tahu la kenapa hati sensitif sangat sangat sejak awal mengandung sampai dah nak beranak.  Hari ni pun air mata macam hujan lebat. Tak berhenti.  Cuba tenangkan diri, mencari 'me time' untuk diri sendiri. Tapi sepanjang perjalanan drive kereta air mata tak nak berenti..

Sakit sangat rasa hati. RINDU kat family jb satu hal. 3 bulan tak balik, antara penyebab sensitifnya hati..

Mengharap orang mengerti.. Tapi orang buat tak reti... Sudahnya terus makan hati..

Sampai tahap tadi rasa nak check in hospital terus nak beranak hari ni juga. Kesian kat baby dalam perut merasa sekali ibu dia punya stress dan sedih menangis tak sudah.

Mengandung kali ni emosi aku sangat tak stabil. Orang rasa benda tu small matter, x ada masalah, tp bg aku benda besar yang sampai buat mata aku bengkak menangis.. Serius.. nangis sampai sakit kepala.  Tolong lah fahami aku.. Tolonglah kasihani aku
. Tolonglah faham sensitif aku.. Tolong lah jangan buat aku menangis..

Tolong...


Friday, November 10, 2017

38 Minggu

Hari ni hari kecewa. Dari awal minggu dah berangan nak ajak suami jalan jalan cari makan puas2 sebelum bersalin. Excited sangat plan sendiri. Konon nak ajak ke Genting Sempah makan sundea coklat. Pastu nak baik GPO jalan jalan cuci mata. Balik nak singgah makan stimbot Qhalish. Macam2 plan sebab tahu mungkin ni minggu minggu last dapat makan mcam macam sebelum pantang. Tak nak kempunan kononnya.  So dari semalm dia cuti, pagi2 lagi dah ajak dia jom jalan. Tp dia hari tu nak duduk rumah ke mengemas, esok la kate dia. 

Tp hari ni lain jadi nya. Dia ke KL. Tak bincang dgn aku dlu pun. Sendiri buat keputusan. Kecewanya rasa. Tak tau nak ckap macam mana. Benda kau teringin buat, punya lama excited tunggu hari cuti dia, last last kecewa yg dapat. Dudukje la kat rumah smpai bersalin. Lupakan je la apa2 yang teringin. Stop berangan, x yah pikir ape2. Nanti kecewa n kempunan lagi. Kuatkn hati walau puas jugak menangis dalam bilik air tadi.Hati perempuan mengandung, maaf mmg tak boleh di bendung. 

Kalau la aku kat JB.. 
Hurmmm..





Friday, October 20, 2017

Aku Yang Tersakiti

Aku stress level tertinggi minggu ni. Tak tau la kenapa dengan perut 35 minggu ni bertubi tubi orang sakitkan hati aku. Aku tak ape, dah lali kot sakit hati. Tapi sekarang aku kongsi hati dengan baby dalam perut ni, berkongsi emosi juga. Tak ada belas kesian ke?

Aku kalau ikut hati, nak lari jauh-jauh, biar kau rasa macam mana tak dipeduli. Tapi aku tak SEKEJAM kau, yang boleh tidur lena dengan keresahan hati orang lain, yang boleh ketawa dengan tangisan orang lain, yang boleh tak peduli dengan kesakitan orang lain.

AKu cuma aku.
Manusia lemah.
Yang cuma mampu menangis
Meluah semua rasa dengan air mata
Walau sikit pun kau tak peduli

Kau tau TAK  doa orang yang disakiti ni MAKBUL?
 Satu doa aku, moga Allah bagi kau rasa SAMA SAKIT macam yang aku rasa sekarang ni. Moga kau SEDAR, betapa tak tertanggung aku menahannya.

Saturday, September 30, 2017

Bila Ibu Marah


Ada orang kata jadi suri rumah ni relax banyak, boleh tengok drama sambung-sambung kat tv tiap hari, nak tidur ikut suka, nak rehat iktu suka. Mula-mula masa nak berhenti kerja aku pon ada la anggapan maca mtu. Tapi bila dah masuk 4 tahun jadi suri rumah ni, berlainan benar ye. Lebih lagi aku ni work from home mommy. Bizi dengan kerja, siapkan tempahan customer sekali harung menjalankan tugas suri rumah macam biasa.  Memang ada manis nya, tapi getirnya yang hadap saja tahu. 

Hari biasa, jadual aku mula dengan siapkan dan hantar Intan sekolah, pastu balik rumah siapkan Adam pulak mandi makan, kemas rumah, basuh dan jemur kain, pastu siap2 pulak ke Pejabat Pos, pos barang customer, pastu bukak kedai, stay kat kedai sambil tunggu Intan balik. Pastu amik Intan balik sekolah, balik rumah bagi anak2 makan, kalau suami ada kat umah, masak la pulak tengahari. Kalau suami kerja siang memang tak masak tengahari, tapau siap2 masa keluar atau makan je la apa yang ada simple2 kat rumah tu.  Pong pang pong pang tengok jam dah pkul 2 petang. Sambung siapkan tempahan kat rumah pulak. Kang lepas Asar masak pulak untuk makan malam. Pastu siapkan mandi anak (Basuh beraka anak 3-4 kali sehari tak kira pulak) Kul 7 layan drama tv3 kejap.  Lepas bagi anak laki makan, kau tau je la macam mana keadaan dapur kan. Macam lepas perang. Mengemas lah lagi basuh pinggan, lap lantai segala. Tup tup dah gelap dah. Pastu mengadap kerja lagi, buat marketing, siapkan tempahan. Sebelum tidur setlekan lipat baju 4 beranak. Letih tak letih la kan? Hari hari macam tu. Kau baca pun naik letih. 

Ye aku tau perempuan yang kerja pejabat pon letih jugak, sama jugak beban kerja macam aku. Melainkan kau ade bibik. Tak pon ko jenis tak kisah rumah ko tunggang terbalik, atau laki kau superhero yang buat semua benda dan ko goyang kaki sajo kan. So kesimpulannya aku penat, aku letih. Dengan merut 32 minggu akak 8 bulan ni. Emosi lagi lah letih. Hari ni sabtu, laki cuti. Ingat boleh lah relax sikit sama2 jaga anak, sama sama buat kerja rumah. Tapi sakitnya hati ni bila dia keluar dengan kawan dia dari tenghari sampai malam. Sakit hati dan sakit badan aku kepenatan. 

Anak-anak la kena. Asyik kena marah dengan ibu dia yang dah tak larat ni. Suruh tidur siang dengan harapan aku dapat siapkan order kan, tapi depa dok melompat atas katil macam nak hape. Kejap oran tu nangis, kejap yang ni nangis. Last last mak dia meletop. Terus tidur macam gaya dalam gambar tu lepas 5 minit kena marah. Sedih pulak lepas diorang dah tidur. Rasa bersalah juga marah diorg, biasalah budak kecik kan memang ingat main je. Tapi mak ko tak daya anak.. Terpaksa juga marah supaya korang dengar arahan. Kalau tak, memang tak takut langsung.

Tu je la bebelan aku hari ni.

Aku penat.

Saturday, September 23, 2017

Mengandung 32 Minggu, 8 Bulan

Masuk minggu 32 ni, cabaran memang la tak boleh nak cakap. Sakit belakang bukan main lagi. Maybe sebab baby dah makin besar dan makan ruang terutama kat bahagian tengah tu. Dapat rasa lah tulang2 mak ni dah renggang akibat pembesaran baby. Kudrat pun dah tak sekuat dulu. Jalan jalan sikit pasar malam pun dah tak larat.  Cepat sangat penat. Berdiri lama pilih barang kat kedai pun dah lenguh kaki. Tu belum cerita part buat kerja rumah, mengemas tunduk bangun tunduk bangun semua tu. Lagi la hazabull.. 

Tidur malam pun tak ada nyenyaknya lagi. Sekurang kuragnya 3 kali bangun kencing walaupun dah kencing berkali kali sebelum tidur, walaupun dah stop minum air sebelum tidur. Belum bab kene himpit ngan anak2 atas katil, dah la mak ko sakit belakang, tidur berhimpit lagi, amarah je rasa.  Dan akhir akhir ni, bila perut memulas nak buang air besar atau rasa nak terkencing tu, buat aku rasa seram je. Sebab rasa dia sedikit sebanyak mengingatkan  sakit contactio nak beranak. Ye la, tiap kali memulas atau nak terkencing, terasa sangat sakit belakang, so jadi konfius, nak terberanak ke aku ni??

Lahirkan intan 38 minggu, adalam 39 minggu. Baby yang ketiga ni aku agakakan keluar awal jugak dalam 38 @ 39 minggu. Maksudnya ada lebih kurang 6 minggu sebelum beranak. Hai cepatnya lah masa berlalu. kalau ikutkan rasa sakit belakang, sakit kaki semua ni, rasa nak cepat2 je beranak, biar hilang semua kesakitan ni. Tapi bila fikirkan hidup pun akan berubah lepas keluar baby ke3 ni, rasa macam biar lah lambat lagi beranak, nak enjoy zaman anak dua dlu, nak jalan jalan lagi, nak holiday tidur hotel tepi pantai.. 

Harap perjalanan mengandung dan melahirkan anak ke 3 ni semuanya dipermudahkan dan lancar. Semoga baik-baik saja kan. Barang barang baby Alhamdullilah dah cukup semua. Cuma barang ibu nak berpantang je belum ready lagi. Esok nak start packing bag hospital untuk ibu dan baby.. 

Thursday, September 21, 2017

KALENDAR MINI ISLAMIK 2018 DAH OPEN ORDER

Ya berita baik, Kalendar Mini 2018 yang hot orang buat Doorgift Majlis Perkahwinan tu dah OPEN ORDER. So kepada bakal bakal pengantin yang sedang mencari Idea doorgift untuk majlis mereka terutamanya yang planning untuk Majlis Hujung tahun ni dan awal tahun depan, inilah DOORGIFT TERBAIK dan paling BERMANFAAT kepada tetamu kerana bakal DIGUNAKAN SEPANJANG TAHUN, maka TIADA PEMBAZIRAN.

- Design Custom made TANPA CAJ
- Cetak gambar, nama, ucapan TANPA CAJ
- Proses 2 minggu bekerja
- Dua size untuk doorgift iaitu MINI & MEDIUM
- Lengkap dengan Cuti Umum, Cuti Sekolah, Waktu Solat
- Sesuai untuk majlis perkahwinan, Aqiqah, Harijadi, Reunion dan sebagainya







Semestinya DOORGIFT TERBAIK untuk majlis Akhir tahun ini & Awal 2018. Kerana BERMANFAAT, dan bakal digunakan SEPANJANG TAHUN dan TIADA PEMBAZIRAN. (Orang tak buang kalendar, orang guna setahun penuh kan??.)

=================================
HARGA : 75 SEN (tempahan 1000 pcs)
=================================

!!!! PERHATIAN !!!!
DOORGIFT KALENDAR HANYA OPEN ORDER SEHINGGA BULAN NOVEMBER SAHAJA SETIAP TAHUN.
Jadi bagi yang merancang nak jadikan Kalendar Mini ini sebagai doorgift untuk majlis tahun 2018, mohon tempah awal sebelum kami close order ya..


Untuk tempahan & pertanyaan
========================
<3 :="" creation="" creative="" cute="" fb="" p="">
<3 :="" http:="" nbsp="" p="" whatapps="" www.wasap.my="">
<3 012-7164176="" :="" nbsp="" p="" whatapps="">
<3 012-7164176="" :="" nbsp="" p="" whatapps="">

Tuesday, September 19, 2017

Dating Berdua Ke Cameron Highlands

Lama tak dapat peluang dating berdua. TIba-tiba si dia ajak ke Cameron lagi padahal bulan lepas baru je naik, mentang mentang la dekat kan.  Lagi best siap upah adik dia jaga budak dua orang tu kat rumah, so kami dating berdua saje.  Pergi tengahari, Maghrib balik dah. Saja ambil angin. Kata orang Cameron tengah sejuk sekrang ni. Tapi tak ponn.. Panas berdenting juga. Hujan pun tak. 


Gambar berdua. Gigig orang orang kat bawah tu ambil gambar tengah2 panas kat ladang teh. Kami perhatikan dari atas je la. Suami tanya nak turun ke? Aiseh, aku kalau turun boleh, nak naik balik tu tak tau la, takut tertinggal perut je kat bawah kang. Nak jalan kaki pun dah macam penguin rasa. Dengan perut sebesar ini kan. 


As usuall. Minum petang kat ladang teh. Tiba tiba rindu kat anak. Selalu time macam ni, kek dah hancur di sesah anak, tudung dah herot2 sebab mulut kemain besar membebelkan anak yang tak reti diam. Tapi hari ni, slow and steady je makan berdua sambil menikmati pemandangan. 


Siap makan, kita terus pergi pasar Brinchang yang baru tu. Awal lagi masa ni, belum pkul 5 lagi. Tapi saja pergi terus sebab dapat bayangkan hari Sabtu, pasar malam Brinchang macam mana sesak dia bila dah pkul 6 petang dan selepasnya. masa pergi tu aikk mana semua orang? Lengang, senang gila nak parking dan senang nak membeli. Dapat strawberry 1 tray kuning tu Rm20 saja. Besar besar dabak. Aku suka beli kat Melayu, sebab diorg jual jujur,  semua satu tray besar2. Kebanyakkan peniaga lain, diorg siap susun, yang atas besar2 tapi lapisan bawah kecil cinonet. Serius tak tipu. So jangan terpedaya ya. Coklat macam biasa, yang brand Saudara baru. Sedap amat! 

Itu ajalah aktiviti ke Cameron kali ni. Nak naik ke Kea Farm pun tak jadi, kirim salam je la. Jem macam ape. Rasanya lepas bersalin baru naik Cameron Lagi kot.. 

Ke next week naik lagi? Herherher...

Thursday, August 31, 2017

Enjoy My Life

Minggu ni kami 3 beranak balik ke Jb tanpa papa. Sebab nak duduk lama sikit kat JB, seminggu lebih macam tu. papa akan datang ambik lepas raya haji. So masa ni rasa enjoy sekejap. Ye la, tak payah kalut pagi2 hantar anak sekolah, bukak kedai, tutup kedai, masak semua. Bukan selalu dapat macam ni. Walaupun ia bukanlah 'me time' yang sebenar (sebab kena angkut buak dua ketol ni ke mana saja) tapi tetap seronok sebab mudah nak bergerak dan berjalan ke mana mana.

Antara aktiviti kat jb setakat hari ni, keluar masuk shopping mall, jalan jalan, enjoy masakan mak, makan seafood, layan budak2 kat dataaran JB, tengok laut, karokea dan lain2.








Jb tanak tumpah darah. Sebati dengan hidup, serasidengan jiwa. masih berharap satu hari nanti akan dapat menetap kat sini semula. InsyaAllah..


Wednesday, August 23, 2017

Perangai Mak Buyung


Asam pedai ikan Mayong bapa mertua saya =)

Hari tu tak tau napa, aku tak ada masak ape2 gulai pun. Ye la malas kan, masak goreng ayam je kat anak tengahari tu. Tapi lepas masak, hidung aku bau asam pedas ikan mayong. Kau tau je la macam mana bau dia kan. Nak kate jiran masak, aiseh cek mana ada jiran, seketul rumah je kat sini.  Tapi serius bau sangat. Terus aku update kat FB, ape kes bau asam pedas ikan  mayong kan? Aduhai rupanya abah (ayah mertua aku ) baca la status aku kat fb tu.. Haaaaaa.. malu. Dia kesian kat menantu dia mengidam asam pedas ikan mayong, terus dia cari ikan mayong kat pasar dan masak khas kat aku. Maluuuuuu gila aku. Hahaha.. Malu2 tapi tetap habis sebekas tu aku makan sorang. Seketul makan dengan nasi. Seketul lagi buat ciciah lempeng petangnya... Haha.. tapi serius malu, sebab aku ni rajin menyebut, masaknya malas. 

Tak tahu lah kenapa. Menandung kali ni aku cukup tak rajin ke dapur, senang cakap amat malas la nak masak. Masak tu tetap la masak untuk suami n anak anak makan, tapi mood dia tak ada, dan tak de la nak buat desert , makanan sedap-sedap lain walaupun teringin. Teringin tu keluar kat mulut je ha. Pastu aku perasan aku masak tak berapa nak umph.. Tak tau pasal ape, sukat garam pun mcam tak reti.  Padahal sebelum ni tak da masalah pun. Elok je dah tau periuk ni garam berapa sudu, periuk tu garam sikit mana. Tapi lately ni banyak fail. 

Ada sekali tu masak nasi goreng masin. Aduhai, komplen husband ku. Sekali rasa memang masin pon. Masak lemak tawar pulak. Aduhai. Ke mana la hilang skill masak aku. Kadang husband tegur, kadang dia salahkan benda lain. Macam hari tu aku masak gulai masam, dia makan je tak da bunyi. Walaupun aku tau rasa dia tak sama, tak umphhhh orang kate.  Dia salahkan tempoyak yg aku guna..hehehe.. Patutlah tak sedap, tempoyak manis syg guna..haha.. Padahal mmg aku masak tak sedap memang pon sejak dua menjak ni. 

So sebab tu, aku jadi bertambah la tak  de feel nak masak, nak makan nasi pun alahai, bercinta..Memang tak berapa selera tngok nasi. Biasa kalau husband kerja siang, dia mmg mkn kat tempat kerja kan, so aku mmg tak masak la tenghari. Tengahari tu aku makan buah-buah, roti ngan telur ke kan. Anak senang je, nasi ngan kicap, ayam atau telur goren je. Petang baru la aku masak untuk laki yang nak makan malam kang. 

Tu la kisah kemalasan Mak buyung mengandung kali ke3 ni.. Ape nak jadi pon tak tau laaaa



Blogger Dulu Blogger Sekarang

Dah lama terpikir pasal ni. Rindu zaman bloging masa 2007-2012 dulu. Meriah sangat zaman tu rasanya. 


Sekarang ni blogger blogger zaman tu dah Kurang Update entri. Dulu tiap hari ada je entri baru boleh baca. Sekarang, yang tak update langsung bertahun pun ada. Ye cakap orang, aku ponnn sama. Mungkin generasi blogger zaman aku sekarang (termasuk aku) dah masuk 30 an masing masing dah banyak komitment lalu blog ni payah kita nak sentuh nak update netri baru baru kan. Dulu meriah amat! 


Komen Kurang, Ye dulu setiap kali up entri baru, berduyun komen. Tak kira la entri serius ke entri merapu ke kan. Ada je pengomen tegar di setiap entri. Sekarang? Non hadooo.. Same kes with me, aku pun tak rajun mengomen blog orang dah, baca pun jarang dah kan sebab entri baru tak kunjung tiba.


Nuffnang Sendu. Dulu Nuffanang boleh buat income. 2,3 bulan sekali boleh cash out. Walaupun tak banyak. Haha.. sekarang, takat Rm60 tak gerak-gerak dah bertahun. Nak cash out pun tak da mood.. Ye la, entri kurang, visiotr pun kurang, of course la Nuffnang pun tak mo kat blog kita kan.

Rindu zaman ada Gengblogger, Innit Nuffnang semua tu. Ping kat situ hari-hari, baca entri baru blogger blogger dari situ. Sekaranf rasa sunyi sepi saja. Blogging Syok sendiri je rasa.. Haha


Eh ke aku je rasa gitu ? Blog korang masih meriah ke uolls? 


Pertama Kali Makan Jering di Umur 30 Tahun

masakan pahang

Ye, rekod dunia telah dipecahkan semalam. Aku dengan rasminya memakan Jering untuk pertama kali dalam seumur hidup. Hahaha.. Al kisah suami beli jering ni, suruh masak sambal serunding tempoyak. Hey, serius aku dah la tak pernah makan jering, masak sambal hering pun tak pernah. Cuma selalu je la nampak menu ni kat rumah mertua kan. Of course la makanan org pahang kan. Tapi kalau sambal petai tempoyak tu biasa jugak la aku masak. Petai lagi la, aku tak makan. Dah berkali masak pun aku tak pernah makan. Bau dia, rasa dia.. Pehh.. Tak boleh terima lagi. 

So balik pada sambal jering ni yang kononnya aku acah cah dah reti masak la, just ikut je la resepi sambal petai tu, cuma tukar jering je. Masak lah aku dengan confidentnya. Tambah udang, sebab aku makan sambal tempoyak udang..hehe. Dah siap masak, makan la buat cecah dengan roti puri. Sekali tergigit jering (aku ingt bawang putih). EH sedap pulak. Tak la bau n rasa kuat macam petai. Haha.. Lalu bertambah jugak lah aku makan sambal jering tu.  

Suami balik kerja, confident la hidang sambal ni kat dia. Tapi dia kata jering nya rangup kenapa? Biasa org masak sambal jering ni jering nya lembut.  Hahaha... Aku mane tau rasa jering macam mana oii.. Aku rasa sedap je.. Maybe aku masak jering tu kejap je macam konsep masak sayur, tak leh lama2 nanti sayur layu lalu hilang khasiat...haha.  Tak tau pulak salah konsep... Konfident je masaka dan makan. Lalu dia suruh berguru lagi dengan mak mertua ku. 

So macam tu lah kisah Aku dan Jering. 

Tuesday, August 15, 2017

Jom Tempah Set Birthday @ Aqiqah (Printed Item) Super Comel Dari Cute Creative Creation

Lama tak promote bisnes sendiri ya. Hari ni nak promote la walaupun blog dah sendu..du du du..
Aku masih lagi run bisnes printing item2 comel seperti dibawah ni. Khas untuk pebagai majlis

Wedding, Birthday, Aqiqah, Kesyukuran dan sebagainya.

Korang usha la gambar gambar Goodies Bag, Birthday flag banner, Bunting Banner, Cupckaes topper, Stikcer dan lain2 yang comel ni. Dan kLAau berminat, sila sila hubungi iools melalui saluran berikut... Gituu
============================================
Whatapps : 0127164176
============================================













Comel kan? Macam macam tema la korang boleh request ikut kegemaran anak korang. Tapi iolls percaya biasanya mak2 yang lebih over menentukan tema dari anak diorang...hahahaha.. i feel u ok.. Anak kata nak tema Minion, tapi aku suka hello kitty. Lalu berithday anak bertemakan Hello kitty jua. Nampak kan kuasa veto seorang mak? Hahaha...


============================================
Whatapps : 0127164176
============================================




Tuesday, August 1, 2017

Malas Aku Pikir Tajuk


With my hero, bakal abang ngah.

Pernah tak kau rasa bila mana kau tengah down, emosi ke laut, kecewa, rasa tak tau dah arah hudup macam mana, dalam keceruan tu, tiba-tiba bangkit kekuatan yang tak tau ntah datang dari mana. Kekuatan yang bantu kau untuk bangkit, untuk stop dari kecewa, motivate kau untuk bangun. 


Buat apa kau Kisah kan sesuatu yang Tak Kisahkan kau??
Sampai bila kau Nak biar Perasaan Kau Dipijak?

BANGKIT! 
Tak ada siapa boleh lakukan ini untuk kau, melainkan diri kau sendiri.


Terima Kasih ALLAH, sebab MAHA mendengar, MAHA pengasih pada aku yang hari2 mengadu padaMU. Kau beri aku kekuatan untuk bangkit, teruskan dan lupakan.

Sekarang fokus aku ialah berusaha majukan diri dan perniagaan, kumpul sebanyak mana duit untuk bantu dan bahagiakan keluarga aku sendiri. Tak sabar nak balik JB hujung bulan ni, nak bawak mak ayah holiday. Sungguh aku perlu resfresh badanku di tempat yang indah dan menenangkan. 


Kepada yang telah menyakitkan,  this is for you... 




Sunday, July 30, 2017

Memaafkan Tapi Tidak Melupakan



Minggu ke 24 @ nak masuk 6 bulan mengandung Allah uji aku dengan ujian emosi yang agak berat. 2 hari aku tak dapat control air mata. Buat apa saja boleh keluar air mata. Kemuncak aku cuba lari sekejap konon nak menenangkan hati walaupun aku tak tau mana nak tuju. Yang pasti aku lepaskan air mata aku semahu mahunya sepanjang aku drive pagi tadi.

Tak puas, sampai rumah masih tak nak berhnti air mata. Allah uji. Allah uji. Di saat aku jauh dari keluarga kandung, jauh dari kawan kawan karib. Aku down sangat. Patah semangat. Bertubi soalan tanya pada diri sendiri, kenapa buat aku macam ni. Tak ada ke rasa kesian. Tak ada ke rasa simpati kat aku ni.

The only choice yg aku ada cuma contact my bff kat jb. Bukan mengadu, cuma mahu berkongsi rasa, berat sangat tanggung sorang2. Tq mai, sentiasa support aku walau kau sendiri ada masalah. Petang, emosi aku jadi sedikit pulih, aku cuba tak nak pikir banyak, cuba alihkan fikiran kepada tv. Walupun akhirnya tetap kecundang.

Aku still tak boleh terima mcam mana manusia boleh jadi tak ada rasa simpati langsung tengok kesedihan org lain, buat bodoh tengok org lain menangis sebelah.
Betapa kejamnya manusia.

Aku masih sedih. Aku masih tak boleh lupakan.

Tak apa. Allah maha Adil.

satu masa, menyesal pun tak ada guna.

Wednesday, July 19, 2017

Ke Cokelat Moist dan Apam Susu

apam susu

Sempena open house kedai hari tu, 4 deret kedai kena la sediakan menu sendiri sebagai tuan rumah. Masing-masing buat Laksa, Bubur durian, nasi impit bagai. Aku macam terkebil kebil nak buat ape. Tak larat la nak buat gulai seperiuk kan. Lalu aku pon dapat idea petang tu juga untuk buat kek kukus sajo. Buat yang mudah dan apa yang ad kat rumah je. Pengukus pun gigih pakai pengukus eltrik hadiah kahwin dulu, haha. Berjasa sangat. Hasilnya dapat la 2 loaf Kek Cokelat moist dan 2 loaf Apam susu. 


Siap - siap potong masuk dalam bekas. 1 untuk meja lelaki, 1 laki untuk meja orang perempuan.  Resepi apam susu dan resepi kek cokelat moist tak yah tanya, hakak pun buat sambil tengok google je dik..huhu. Zaman dah canggih, tak yah nak gigih salin resepi tampal kat aisbox, google saje. Lepas buat terus lupa resepi. Nanti esok nak buat lagi, google la lagi..haha. Alhamdullilah sedap dan licin tinggal bekas je bawak balik. Intan duk merengek nak kek ibu buat, tengok kat meja dah habis. Nanti la esok2 ibu buat lagi kalau datang saka rajin mak ko ni.


Periuk serba guna hadiah kahwin yang digunakan after 5 tahun. Best la, boleh kukus, panggang, bakar semua. Tq kelab ketams untuk hadiah yang berguna ni..heheh

Monday, July 10, 2017

Strawberry Celup Cokelat Cameron Highland

Nasib badan lah, mengandung kali ke 3 ni banyak benda ko mengidam. Last week teringin nak makan strawberry celup cokelat fresh kat Cameron Highlands nun. Kesian laki mak, dah la kerja shift malam, pagi balik kerja terus ada Mesyuarat Pemuda UMNO, petang terus gigih drive bawak mak buyung ke Cameron mencari sebutir dua strawberry. 




Taraaa.. Ni dia. Pilihanku mesti la dtrawberry besar gedabak dan Coklat by Saudara Baru (Ada tulis kat label cokelat tu). Actually banyak brand, maksudnya banyak la pengusaha  yang buat cokelat untuk celup strawberry kat cameron highland ni, tapi jenama Saudara Baru ni very recommended by me la. Cokelat dia sangat sedap, lembut, cair, masuk peti pun tak mengeras. Sodap sangat. 

Masa pergi tu hari Ahad, pasar malam baru brinchang tu kan dah pindah kat kawasan baeu ape ke nama golden hill kot. Memang la tak jem situ, tapi nak cari parking memang hazabullllllllllllllll ya. Sabar je laki aku cari parking. Ramai je parking gila jauh... Jauh gila ok, aku tak sanggup weh. Aku pun dapat parking jauh nun atas bukit tu. Ramai nau orang.  Nak strawberry punya pasal. Aku borong 2 kotak je. Ntah la, kang beli banyak tak habis sebab aku je penggemar straberry kat rumah tu. Sekali sampai rumah, 1 kotak tu aku makan sekali hadap je. Sekotak lagi buat sarapan. Ko rasa? Hilang sekelip mata di perutku. Rasa macam tak cukup, nak lagi. Haha..




Sebelum ke pasar malam tu singgah minum petang kat Ladang Teh kejap.  Anak tak reti diam mak aih. Geram je tengok. Aku dah la macam tak berapa sedap badan hari tu. Anak nak ni kalau tak tidur petang biasalah peel dia lain macam tangkas kan. Terus mak kau bebel lain kali tinggal je la ngan tok abah. Ibu nak jalan pegang tangan berdua je ngan papa kalau pergi cameron highland lagi. 


\

Blueberry Cheese Cakes Cameron Valley yang tidak mengecewakan



Itu je lah cerita pendek ke cameron dengan tujuna mencari strawberry. Pukul 4 ptg gerak, pkul 10 malam dah sampai rumah dah.

Friday, July 7, 2017

Hutang Aku Bila Nak Bayar??


I hate this damm much!!  Antara sebab aku tak suka pembayaran secara deposit masa urusniaga dengan aku ialah AKU CUKUP TAK SUKA MENAGIH HUTANG dari orang dikemudian hari.   Aku tau, ada pelanggan yang tak ada masalah masa bayaran akhir, tapi manusia manusia yang bermasalah nak bayar ni lah yang menyusahkan aku. Tak faham, ape perasaan berhutang lama-lama.  Seronok hidup macam tak ada masalah, tak ada hutang dan menyusahkan orang lain?

Aku yang beri hutang ni pulak yang bersusah payah nak survive.  Sungguh aku tak faham. Aku ni dalam hidup, selagi hutang dan komitmen bulan-bulan tu tak setle, tak tenang hidup aku, rasa nak amuk je. Biarlah dalam akaun tinggal 13 hinggit lepas langsaikan semua hutang, tu lgi tenang dan melegakan daripada duit berkepok tapi hutang orang tak bayar.  Serius, kadang sebab dahulukan modal untuk penghutang ni, sambil nak tunggu diorang bayar, aku sampai terpaksa korek2 saving aku tau nak survive, nak bayar kereta, nak bagi mak, nak bayar ptptn, bill telefon, broadband segala. 

Pulak menyakitkan hati bila diorang tak dapat bayar tu bukan nak cakap sorry, bagitau kita sebab tak dapat bayar, aku pulak yang nak kene kejar, nak kena call, msg berpuluh kali tanya, Tolong lah ada effort sikit tunjuk yang kau sebenarnya nak bayar, tapi kau ada masalah terpaksa tangguh, maybe aku boleh terima. Yang aku tak boleh terima dan geram tahap babun ni, kau buat senyap, buat lupa, anggap macam tak ada apa2. Dengan harapan aku lupa lah semua hutang tu???? Serius sedih weh. Lebih 5k hutang orang tak bayar.  Kau anggap 5k tu macam 50sen je kan.

Tolong lah manusia -manusia yang berhutang, pikirkan sikit. Aku ni rasa dah jadi insan teraniya kau tau. Doa orang teraniya ni Allah makbulkan tau. Aku nak doa satu je la, semoga Allah berikan kesedaran untuk korang yang berhutang kat aku ni cepat-cepat langsaikan hutang. Supaya hidup aku tenang, saving aku bertambah semula, dan tak stress terhegeh hegeh kutip hutang macam pengemis minta duit. 

Monday, July 3, 2017

Juara Tido Menoggeng



Ya juara tido mengonggeng dan tertonggeng jatuh kepada anak kedua saya, Muhammad Adam!

Haha.. I is cannot kalau bangun bangun pagi tengok aksi dia macam ni..

Terhibur sungguh lah =)

Saturday, July 1, 2017

Mengidam Laksa


Syukur la aku ni mengidam benda senang senang je dapat. Setakat laksa penang ni, berlambak orang jual kan? Tapi malngnya selalu je tak kena kat tekak. Maklumlah selera mak buyong, memang la lain macam sikit. Memang lain macam sungguh. Contohnya bila beli tu, kuah dah sedap, tapi mee dia pendek-pendek terputus gitu, iolls tak suka macam tu, suka mee yang panjang-panjang, lalu terpotong terus selera.  Kadang tu tak cukup pedas la, tak cukup pekat la. Lalu solution terbaik ialah dapatkan laksa home made by my mom kat JB. Tapi adeh sangat, masa balik raya tu, pasar semua cuti lagi kot lalu ikan pun x banyak kat pasar. Tak dapat la nak suruh mak buatkan laksa. 

Tapi mengidam punya pasal, balik je pahang, aku beria nak buat sendiri laksa. Konon nak kuah pekat, pedas masam, mee panjang-panjang menepati selera gitu. Dan hasilnya akhirnya for the first time di usia 30 tahun ni, mak buyung berjaya masak laksa penang sendiri. Hahahahaha.. ketawa puas hati. Lepas siap masak tu, aku balun sekali 2 pinggan laksa ni, Padah makan gelojoh tak ingat dunia macam tu, terus perut rasa ketat ya ampun. Tu la, excited sangat dapat makan laksa home made sampai tak boleh nak makan sikit-sikit. Perangai sangat kan. 

Macam tu la penangan mengidam. Mengidam ni rasa dia macam ni tau, ko akan rasa nak sangat makan  benda tu. Asyuk terbayang, pastu duk google gambar makanan tu, ko tatap gambar tu sambil telan telan air liur. Bila dah dapat depan mata, kalau kena kat tekak memang ko akan makan la puasa puas kan. Tapi kalau tak berapa kena kat tekak, maka sekadar jamah je la dengan rasa sikit kecewa. (Kes mee laksa pendek-pendek, kuah cair.) 

Actually mengandung kali ni memang banyak benda aku mengidam. Tapi payahnya, tak semua boleh dapat depan mata. kadang benda yang senang pun tetiba jadi payah jumpa time mengidam. Contohnya nak air kelapa. Tak nak air kelapa dalam cawan biasa tu. Nak air kelapa sebijik! Lalu berzikir la kat telinga suami nak kelapa sebijik, nak kelapa sebijik. Suami pulak baru habis shift malam kepenatan, stress dengor bini duk mintak benda yang tak ada depan mata. Lalu mak buyong yang emosi ni terus sentap berjujuran air mata dalam kereta. Bukan nangis sebab tak dapat air kelapa sebijik, tapi nangis sebab kene marah minta benda yang mengidam tu. Dalam hati kata, ape yang susah carikan kelapa muda sebijik, kan duduk kampung, tak ada jual kat gerai, tak kan la tak ade jugak kat rumah orang ke, rumah kawan dia ke kan, kena la usaha sikit cari, tak pun bagi la ayat menenagkan hati contoh macam "Tak pe la, nanti abang carikan". Bukan susah pun kan. Susah lagi mengandung.  Terus rasa tak nak mengandung lagi.

Gitu la mengidam, antara yang dilalui ibu ibu mengendong. Mengandung ni selalin bawak perut , sakit satu badan, tekanan emosi yang berlebih lebih pun antara yang menyeksakan tau. Mohon di mengerti ya semua.. 

Hari Raya Aidilfitri 2017

Raya tahun ni Alhamdullilah dapat kumpul kami 3 beradik sama-sama di malam raya. First time selepas masing masing kahwin. Selalu aku je la ketingalana, Raya ke 3 baru dapat balik ke JB. Tapi tahun ni dapat gak beraya sama sama buat ketupat di malam raya. Hahaha.  Ape pun raya kali ni sederhana saja. Lebih kepada anak-anak. Baju raya aku selai pun tak dak beli. Pecah rekod sangat. Anak- anak punya baju raya sampai sorang 5 pasang haa koo. Baju kurung aku pakai first raya je. Mengandung nak masuk 5 bulan ni, tak sanggup rasanya nak berpanas beraya. Faham faham je la mak mengandung ni panas dia lain macam. Sudahnya, lepas belek belek gambar raya, sedih pulak tak banyak gambor sebab malas bergambor dek tak ada baju raya yang lawo nak di gayakan. Harapa tahun depan dapat selim melim dan bergaya balas dendam dengan baju raya 3-4 pasang. Hambik nanti seminggu aku pakai baju raya..Haha.


First raya kat rumam mak ayah. Punya kalut ambik gambar dengan anak-anak sorang dua yang cranky pagi raya tu, Ko tengok je la muka intan tu, Dia stress dan mengamuk sebab jam baru dia longgar. Nak pakai ketat ketat tak boleh. Stresss mak ko berganda lagi nak tengok perangai ko. Sampai lupa nak adakan program salam bermaafaan di pagi raya. Sudahnya tak bersalaman la kami pagi raya tu dek perangai anak-anak yang mengamuk dan moody di pagi raya.


Sepupu kecil


Susah sangat ya nak dapatkan angle terbaik dengan budak budak cenonet semua ni



Gambar berdua pun tak banyak.


Raya pertama ni, kitorang beraya ke rumah seaudara mara sekitar JB. Dapat 7 rumah lah dari pagi sampai malam. Gila. 7 kali bedal ketupat hari tu. Punya balas dendam berapa tahun tak dapat makan ketupat sebab raya pertama kat Pahang kan. Tahun ni aku balun habis-habisan. Semua rumah aku jamah ketupat dia. Kecuali rumah terakhir sebab stok ketupat tuan ruah pon dah habis sebab dah malam kan? Haha.

Itulah cerita raya 2017 aku. Mood berblogging tu ada, tapi masa asyik rasa tak cukup saja. nama je suri rumah.. tapi...... kau sambung sendiri la ayat tu. 

Haha.. Ok nak sambung buat design customer sebelum mood bekerja iolls hilang ditelan rasa mengantuk tahap gaban..

Saturday, May 27, 2017

Hadiah Untuk Diri Sendiri


Sempena bulan Mei yang istimewa, dengan ini aku menghadiahkan diri sendiri dengan sebentuk cincin idaman.  Actually idaman dari dulu adapah gelang emas ala ala pandora, tapi masih berkira kira budjet, lalu kita sambar sajalah cincin dulu. Cincin cincin lama pun dah tak muat akibat kegemukan jariku.

Welcome to my life my love. =)

Tuesday, May 23, 2017

Belajar Bersyukur

Ya Allah banyaknya aku merungut, banyaknya aku mengeluh, banyaknya aku aku tak puas hati. Padahal Allah dah atur sebaik baik perancangan untuk aku. Yang mana, kalau nak dibandingkan dengan orang lain, banyak lagi yang nasib lebih malang dan sedih.

Hari ni aku insaf. Alpa diri ni bila terlalu mengejar kesempurnaan, keseronokan yang kita rasa itulah kebahagian sebenar kononnya. Hakikatnya, nikmat hidup yang Allah kurniakan sekarang ni adalah sebaik-baik nikmat yang mungkin orang lain tak pernah dapat dan betapa mereka menginginkannya.



Kita sibuk mengejar apa yang kita belum dapat sampai lupa mensyukuri apa yang telah kita terima.

Contohnya, kita sedih bila suami tak belikan hadiah masa hari-hari istimewa kita. Tapi sedar takk kita, ada isteri yang lebih malang, makan pakai keperluan sehari hari pun suaminya tak pernah beri. Lagi kesian kan? Jadi  Bersyukurlah kita Allah kurniakan suami yang tak pernah abai tanggungjawab kepada keluarga. Belajar bertolak ansur dan menerima.

Kehidupan.


Wednesday, May 17, 2017

DAVID TEO KENA TAMPAR DENGAN MAT OVER DEPAN PM

Video david teo kena tampar dengan pelakon mat over baru je viral. Terkesima aku tengok. Bagi aku agak biadap la cara David teo kat depan Perdana Menteri macam tu. Cakap terjerit jerit macam cakap dengan kuli dia.

Apa pun masalah tetap kena ada respect kot dengan Perdana Menteri kita. Mat over pun maybe darah patriotik lebih sikit tu yang tak tahan tengok orang biadap depan PM tu.

Moral of the story kisah david teo kena penampar ni, jangan biadap dan sila jaga adap di mana pun kau berada

Link video  Mat Over tampar David Teo

https://youtu.be/ybE88lhqFV0

Sunday, May 14, 2017

Seperti biasa

Tak tau nak tulis apa.
Nak cakap hati sedih saja.
Sian baby dalam perut.
Ibu tak habis2 moody dan sedih.

Sabarlah baby. Kuatlah baby. 
Walaupun ibu yang tak kuat di ketika ini.

Friday, May 12, 2017

Mengidam


I tak minta cincin emas, gelang pandora.
Tak minta juga wang ringgit.
Saat ini,
Ketika ini,
Cuma KUPANG FRESH yang I idamkan. 

Ye mengidam sangat. Mana nak dapat kupang fresh kat Darul Makmur ni.  Balik Johor baru dapat merasa. 

Nak sangat ni,
Sebelum Puasa. 

PLEASE.\

Wednesday, May 3, 2017

Sabar Tinggal 1 Bar

Kalau kau jenis manusia yang tak reti merancang dalam hidup, yang tak pernah ada matlamat aku tak kisah. Itu hidup kau.

Tapi aku, aku manusia yang penuh dengan perancangan demi matlamat.

Masalah ialah bila perangai kau yang tak pernah belajar dan tak pernah tahu bagaimana struggle nya orang2 yang berusaha untuk merancang menjadi sebab Rancangan dan Matlamat kami GAGAL.

Sebb kau menyusahkan keadaan
Sebab kau tak pernah support usaha orang
Sebab kau ego!!!
Sebab kau rasa semua benda mudah!!!!

Serius. Sabar aku tinggal hujung2 je sekarang ni.


Aku usaha.
Kau musnahkan.
Aku letih.
Aku fed up

Friday, April 28, 2017

Today Im Sad



Pernah tak kau rasa sedih teramat. Tapi kau tak tau sebab utama sedih kau tu. Fikiran kau kecamuk. Banyak benda yang buat kau sedih. Berjauhan dengan keluarga, rasa terasing kat tempat orang, tak ada kawan, kehidupan sekeliling yang kurang menggembirakan kadang-kadang. Dan tak siapa peduli hati kau walau banyak kali kau luahkan.

Lalu kau buka blog dan luah terus dalam blog. Dengan harapan, semua beban rasa dan kesedihan terluah dan padam dari hati..





Tuesday, April 25, 2017

Ibu Minta Maaf

Zaman dah jadi mak mak ni mencabar sungguh. sabar tu kadang setipis kulit bawang. lagi-lagi bila stress dengan penat. Pulak dah jadi suri rumah, tinggal jauh dari family, dari kawan-kawan kerana ikut suami. Dunia kau kat dalam rumah je dengan anak-anak. Hari ni memang aku stress sangat. Ntah la, rasa macam lonely sangat. Husband cuti tapi ke KL dengan kawan dia untuk repair kereta. Tinggal aku 3 beranak kat rumah. Nak ikut, konon sementara dia buat kereta, boleh la drops aku kat shopping Mall, boleh la aku cuci cuci mata, jalan-jalan window shopping ke kan. Seriusly, bosan aku dah tahap tertinggi dan perlukan kegembiraan untuk releasekan stress. Dan kalau kau kenal aku, memang tahu, aku boleh habiskan masa 4-5 jam pusing dalam mall untuk relase stress, yang mana aku tak dapat buat kat Kuala Lipis ni.

Tapi nak buat macam mana, mereput je la kat rumah, tak dapat ikut. So nak buat kerja apa pun macam tak ade mood dah. Siap masak bubur ayam untuk makan tengahhari dan suap budak berdua ni makan, aku ajak la diorang tidur dengan harapan boleh lah lupakan stress aku hari ni kan. So  berjaya tidurkan Adam dan aku pun lelap la sejam. Intan tak tidur boleh pulak bukak ipad sekuat tidak, maka bangunlah si Adam yang baru jap je tidur men joinkan diri. Aku tak larat nak bangun, biar je la dua beradik ni main, kejap main kejap gaduh, kejap jerit. Urut dada je la aku atas katil. Bila bangun, aku tengok diaorang tengah main barang-barang kerja aku. Bersepah, hilang itu ini.   Aku dah macam kena rasuk setan terus la amukkan kat situ. Kene marah kaw kaw la diorang. Aku marah sampai aku menangis tahu?? Menangis sebab rasa teruknya aku jadi mak tak boleh tahan sabar, campur lagi dengan perasaan stress. Menangis depan anak-anak ni. Sampai Intan pujuk Adam ajak main kat luar bilik. Ya Allah. teruknya aku jadi mak.. memang aku menangis macam budak kecik kat dalam bilik tu. Menangis sambil kemas bilik. Aku penat emosi, penat fizikal sebenarnya.


Upah lepas kena marah

Puas menagis, mandi sejukkan hati terus rasa bersalah berbakul bakul datang. Kesian anak-anak ibu kene marah pasal ibu stress. Tapi Alhamdullilah aku masih boleh control tak naik tangan. So petang tu terus rasa nak tebus rasa bersalah, bawak diorang keluar makan satay kegemaran diorang. Bagi Intan order apa dia nak makan. Dia nak satay, nasi impit ngan milo ais. Adik ikut je kakak makan apa. 10 cucuk, diorg makan habis. Lepas makan, bawak pergi mart petronas. Aku kasi diorang pilih apa je yang diorang nak beli. Mahal pun ibu tak kisah. Beli aiskrim, beli mainan. Alhamdullilah sejuk hati tengok muka masing-masing happy. Mart petronas je la mampu   pergi. Nak ke pasaraya, jauh pulak 40Km dari sini.

Intan, Adam, ibu minta maaf.
Ibu minta maaf sebab tak sekuat dan sesabar ibu hebat yang lain.
Ibu sayang korang berdua.
=(


Wednesday, March 22, 2017

Hello Kitty Town Johor Bahru

Alhamdullilah dapat jugak jejak ke Hello Kitty TOwn ni. Hikhik. Aku ni memang penggemar Hello kitty dari zaman sekolah menengah uolls.. Lepas turunkan pulak minat tu kat Intan.  Last week balik Jb, Papa Intan dengan baik hatinya offer nak bawa ke Hello Kitty ni. Intan ngan apa lagi, terus la Yihuuuuuuu! Bayaran masuk ke Hello kitty town agak mahal la bagi aku hukhuk. Tapi sebab orang offer pergi, kita pergi la.. Hehe. BUkan senang orang tu nak ajak tau. Biasa sampai gaduh aku nak ajak jalan2..haha.


So jom kita tengok cerita bergambar masa kitorang ke Hello Kitty town tu. Oh ya, kitorang ambil pakej Hello Kitty Town sekali dengan  All Park Pass. Rasanya berbaloi ambil Pakej All Park Pass ni sebabnya All park pass tu ada banyak game yang boleh anak-anak main. Anak-anak pun enjoy sangat. Ada Thomas and friend, Bob the builder dan macam-macam lagi la. Jom tengok cerita bergambar 


Harga Tiket masuk Ke Sanrio Hello Kitty Town dan Pakej All Park Pass.



Muka budak excited depan pintu masuk hello kitty town.


Ada show Hello Kitty. Suka gila Intan Masa ni Adam pon suke. Mak iNtan laaaagi la suke.. mihmihmih =)



Tengok muka mak budak yang engah kesukaan dapat salam the real Hello kitty.


Ruma hello kitty. Kat dalam ni apa je semua barang bertemakan hello kitty. Dari kerusi, lampu, meja, alatan dapur semua Hello Kitty Pink Putih Purple uolls. 


Ruang piano


Dapur Hello kitty


Kiut miut je barang-barang dai. Nasib bak melekat siap-siap kat situ, kalau tak, nak jugak bawak balik buat buah tangan.


Dapur idaman gitu 


Lepas tu kita perg kat aktiviti decorate biskut. Kebetulan dah pkul 3, kitorang pun tak lunch lagi, bila dapat bikut je, terus Adam ngap masuk mulut tanpa toleh kiri kanan pon.  Wau sedap! Aku, intan dan papa dia gigih mendeco biskut comel itu. Biskut boleh makan, boleh bawak balik. Sambil deko sambil makan choc chip..haha



Playground lautan bola. 


Barney and friend =)


setle explore hello kitty town, kita pergi kat thomas and friends pulak. Masa tu pun tengah ada show. Tapi tak banyak la snap gambar. Kat sini banyak Indoor game. Anak-anak suka sangat nih. Adam paling suka naik bas yang pusing ke atas tu. Haaa tolong gambar tak banyak .Jadi tak leh nak tujuk. 2 kali ok dia naik bas tu. seronok sangat la tu.


Kakak intan tak tak takut langsung main game ni. tinggi jugak la untuk paras budak-budak kan. Aku pernah naik yang real punya kat Genting dulu. Gila tinggi. Bila dah sampai atas, dia trun ke bawah laju macam tnak terhempas tu, tak jejak bontot aku kat kerusi tu. Seronok. tu..nampaknya mewarisi kebaranian ibu dia ni. Papa dia belum tentu beranai nak naikk benda macam tu..haha.


Game kicir angin. Comel je bapa bapa teman anak main. Intan tu diva sangat, request nak duduk sorang. Ingat aku percaya? Kang tak pasal dah sampai atas ida pergi berdiri macam mana Sakit jantung mak ko.


Pastu ada aktiviti pakai baju maskot ni. Tapi sayangnya aku lupa nak ambil gambar yang siap print di edit comelcomel tu. kalau tak boleh bawak balik sebagai kenangan kan. cis sungguh


Haaa aktiviti ni, menguji kesabaran. Intan buat kejap je. last2 aku ngan papa dia yang setelkan. Dah siap, orang tu ironkan pastu boleh bawak balik.. seronok.


Gitu la.. Banyak agi aktiviti sebenarnya. Dengan tak makan tengahari lagi, dari pkul 2 - 6 petang dalam tu. Tapi enjoy la dalam tu untuk anak-anak. Puas hati dah pernah pergi.  Next nanti boleh bawak intan main Indoorg kat genting pulak. Indor genting tak la semahal Hello Kitty Town ni aku rasa. Hehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails