Followers

Wednesday, July 19, 2017

Ke Cokelat Moist dan Apam Susu

apam susu

Sempena open house kedai hari tu, 4 deret kedai kena la sediakan menu sendiri sebagai tuan rumah. Masing-masing buat Laksa, Bubur durian, nasi impit bagai. Aku macam terkebil kebil nak buat ape. Tak larat la nak buat gulai seperiuk kan. Lalu aku pon dapat idea petang tu juga untuk buat kek kukus sajo. Buat yang mudah dan apa yang ad kat rumah je. Pengukus pun gigih pakai pengukus eltrik hadiah kahwin dulu, haha. Berjasa sangat. Hasilnya dapat la 2 loaf Kek Cokelat moist dan 2 loaf Apam susu. 


Siap - siap potong masuk dalam bekas. 1 untuk meja lelaki, 1 laki untuk meja orang perempuan.  Resepi apam susu dan resepi kek cokelat moist tak yah tanya, hakak pun buat sambil tengok google je dik..huhu. Zaman dah canggih, tak yah nak gigih salin resepi tampal kat aisbox, google saje. Lepas buat terus lupa resepi. Nanti esok nak buat lagi, google la lagi..haha. Alhamdullilah sedap dan licin tinggal bekas je bawak balik. Intan duk merengek nak kek ibu buat, tengok kat meja dah habis. Nanti la esok2 ibu buat lagi kalau datang saka rajin mak ko ni.


Periuk serba guna hadiah kahwin yang digunakan after 5 tahun. Best la, boleh kukus, panggang, bakar semua. Tq kelab ketams untuk hadiah yang berguna ni..heheh

Monday, July 10, 2017

Strawberry Celup Cokelat Cameron Highland

Nasib badan lah, mengandung kali ke 3 ni banyak benda ko mengidam. Last week teringin nak makan strawberry celup cokelat fresh kat Cameron Highlands nun. Kesian laki mak, dah la kerja shift malam, pagi balik kerja terus ada Mesyuarat Pemuda UMNO, petang terus gigih drive bawak mak buyung ke Cameron mencari sebutir dua strawberry. 




Taraaa.. Ni dia. Pilihanku mesti la dtrawberry besar gedabak dan Coklat by Saudara Baru (Ada tulis kat label cokelat tu). Actually banyak brand, maksudnya banyak la pengusaha  yang buat cokelat untuk celup strawberry kat cameron highland ni, tapi jenama Saudara Baru ni very recommended by me la. Cokelat dia sangat sedap, lembut, cair, masuk peti pun tak mengeras. Sodap sangat. 

Masa pergi tu hari Ahad, pasar malam baru brinchang tu kan dah pindah kat kawasan baeu ape ke nama golden hill kot. Memang la tak jem situ, tapi nak cari parking memang hazabullllllllllllllll ya. Sabar je laki aku cari parking. Ramai je parking gila jauh... Jauh gila ok, aku tak sanggup weh. Aku pun dapat parking jauh nun atas bukit tu. Ramai nau orang.  Nak strawberry punya pasal. Aku borong 2 kotak je. Ntah la, kang beli banyak tak habis sebab aku je penggemar straberry kat rumah tu. Sekali sampai rumah, 1 kotak tu aku makan sekali hadap je. Sekotak lagi buat sarapan. Ko rasa? Hilang sekelip mata di perutku. Rasa macam tak cukup, nak lagi. Haha..




Sebelum ke pasar malam tu singgah minum petang kat Ladang Teh kejap.  Anak tak reti diam mak aih. Geram je tengok. Aku dah la macam tak berapa sedap badan hari tu. Anak nak ni kalau tak tidur petang biasalah peel dia lain macam tangkas kan. Terus mak kau bebel lain kali tinggal je la ngan tok abah. Ibu nak jalan pegang tangan berdua je ngan papa kalau pergi cameron highland lagi. 


\

Blueberry Cheese Cakes Cameron Valley yang tidak mengecewakan



Itu je lah cerita pendek ke cameron dengan tujuna mencari strawberry. Pukul 4 ptg gerak, pkul 10 malam dah sampai rumah dah.

Friday, July 7, 2017

Hutang Aku Bila Nak Bayar??


I hate this damm much!!  Antara sebab aku tak suka pembayaran secara deposit masa urusniaga dengan aku ialah AKU CUKUP TAK SUKA MENAGIH HUTANG dari orang dikemudian hari.   Aku tau, ada pelanggan yang tak ada masalah masa bayaran akhir, tapi manusia manusia yang bermasalah nak bayar ni lah yang menyusahkan aku. Tak faham, ape perasaan berhutang lama-lama.  Seronok hidup macam tak ada masalah, tak ada hutang dan menyusahkan orang lain?

Aku yang beri hutang ni pulak yang bersusah payah nak survive.  Sungguh aku tak faham. Aku ni dalam hidup, selagi hutang dan komitmen bulan-bulan tu tak setle, tak tenang hidup aku, rasa nak amuk je. Biarlah dalam akaun tinggal 13 hinggit lepas langsaikan semua hutang, tu lgi tenang dan melegakan daripada duit berkepok tapi hutang orang tak bayar.  Serius, kadang sebab dahulukan modal untuk penghutang ni, sambil nak tunggu diorang bayar, aku sampai terpaksa korek2 saving aku tau nak survive, nak bayar kereta, nak bagi mak, nak bayar ptptn, bill telefon, broadband segala. 

Pulak menyakitkan hati bila diorang tak dapat bayar tu bukan nak cakap sorry, bagitau kita sebab tak dapat bayar, aku pulak yang nak kene kejar, nak kena call, msg berpuluh kali tanya, Tolong lah ada effort sikit tunjuk yang kau sebenarnya nak bayar, tapi kau ada masalah terpaksa tangguh, maybe aku boleh terima. Yang aku tak boleh terima dan geram tahap babun ni, kau buat senyap, buat lupa, anggap macam tak ada apa2. Dengan harapan aku lupa lah semua hutang tu???? Serius sedih weh. Lebih 5k hutang orang tak bayar.  Kau anggap 5k tu macam 50sen je kan.

Tolong lah manusia -manusia yang berhutang, pikirkan sikit. Aku ni rasa dah jadi insan teraniya kau tau. Doa orang teraniya ni Allah makbulkan tau. Aku nak doa satu je la, semoga Allah berikan kesedaran untuk korang yang berhutang kat aku ni cepat-cepat langsaikan hutang. Supaya hidup aku tenang, saving aku bertambah semula, dan tak stress terhegeh hegeh kutip hutang macam pengemis minta duit. 

Monday, July 3, 2017

Juara Tido Menoggeng



Ya juara tido mengonggeng dan tertonggeng jatuh kepada anak kedua saya, Muhammad Adam!

Haha.. I is cannot kalau bangun bangun pagi tengok aksi dia macam ni..

Terhibur sungguh lah =)

Saturday, July 1, 2017

Mengidam Laksa


Syukur la aku ni mengidam benda senang senang je dapat. Setakat laksa penang ni, berlambak orang jual kan? Tapi malngnya selalu je tak kena kat tekak. Maklumlah selera mak buyong, memang la lain macam sikit. Memang lain macam sungguh. Contohnya bila beli tu, kuah dah sedap, tapi mee dia pendek-pendek terputus gitu, iolls tak suka macam tu, suka mee yang panjang-panjang, lalu terpotong terus selera.  Kadang tu tak cukup pedas la, tak cukup pekat la. Lalu solution terbaik ialah dapatkan laksa home made by my mom kat JB. Tapi adeh sangat, masa balik raya tu, pasar semua cuti lagi kot lalu ikan pun x banyak kat pasar. Tak dapat la nak suruh mak buatkan laksa. 

Tapi mengidam punya pasal, balik je pahang, aku beria nak buat sendiri laksa. Konon nak kuah pekat, pedas masam, mee panjang-panjang menepati selera gitu. Dan hasilnya akhirnya for the first time di usia 30 tahun ni, mak buyung berjaya masak laksa penang sendiri. Hahahahaha.. ketawa puas hati. Lepas siap masak tu, aku balun sekali 2 pinggan laksa ni, Padah makan gelojoh tak ingat dunia macam tu, terus perut rasa ketat ya ampun. Tu la, excited sangat dapat makan laksa home made sampai tak boleh nak makan sikit-sikit. Perangai sangat kan. 

Macam tu la penangan mengidam. Mengidam ni rasa dia macam ni tau, ko akan rasa nak sangat makan  benda tu. Asyuk terbayang, pastu duk google gambar makanan tu, ko tatap gambar tu sambil telan telan air liur. Bila dah dapat depan mata, kalau kena kat tekak memang ko akan makan la puasa puas kan. Tapi kalau tak berapa kena kat tekak, maka sekadar jamah je la dengan rasa sikit kecewa. (Kes mee laksa pendek-pendek, kuah cair.) 

Actually mengandung kali ni memang banyak benda aku mengidam. Tapi payahnya, tak semua boleh dapat depan mata. kadang benda yang senang pun tetiba jadi payah jumpa time mengidam. Contohnya nak air kelapa. Tak nak air kelapa dalam cawan biasa tu. Nak air kelapa sebijik! Lalu berzikir la kat telinga suami nak kelapa sebijik, nak kelapa sebijik. Suami pulak baru habis shift malam kepenatan, stress dengor bini duk mintak benda yang tak ada depan mata. Lalu mak buyong yang emosi ni terus sentap berjujuran air mata dalam kereta. Bukan nangis sebab tak dapat air kelapa sebijik, tapi nangis sebab kene marah minta benda yang mengidam tu. Dalam hati kata, ape yang susah carikan kelapa muda sebijik, kan duduk kampung, tak ada jual kat gerai, tak kan la tak ade jugak kat rumah orang ke, rumah kawan dia ke kan, kena la usaha sikit cari, tak pun bagi la ayat menenagkan hati contoh macam "Tak pe la, nanti abang carikan". Bukan susah pun kan. Susah lagi mengandung.  Terus rasa tak nak mengandung lagi.

Gitu la mengidam, antara yang dilalui ibu ibu mengendong. Mengandung ni selalin bawak perut , sakit satu badan, tekanan emosi yang berlebih lebih pun antara yang menyeksakan tau. Mohon di mengerti ya semua.. 

Hari Raya Aidilfitri 2017

Raya tahun ni Alhamdullilah dapat kumpul kami 3 beradik sama-sama di malam raya. First time selepas masing masing kahwin. Selalu aku je la ketingalana, Raya ke 3 baru dapat balik ke JB. Tapi tahun ni dapat gak beraya sama sama buat ketupat di malam raya. Hahaha.  Ape pun raya kali ni sederhana saja. Lebih kepada anak-anak. Baju raya aku selai pun tak dak beli. Pecah rekod sangat. Anak- anak punya baju raya sampai sorang 5 pasang haa koo. Baju kurung aku pakai first raya je. Mengandung nak masuk 5 bulan ni, tak sanggup rasanya nak berpanas beraya. Faham faham je la mak mengandung ni panas dia lain macam. Sudahnya, lepas belek belek gambar raya, sedih pulak tak banyak gambor sebab malas bergambor dek tak ada baju raya yang lawo nak di gayakan. Harapa tahun depan dapat selim melim dan bergaya balas dendam dengan baju raya 3-4 pasang. Hambik nanti seminggu aku pakai baju raya..Haha.


First raya kat rumam mak ayah. Punya kalut ambik gambar dengan anak-anak sorang dua yang cranky pagi raya tu, Ko tengok je la muka intan tu, Dia stress dan mengamuk sebab jam baru dia longgar. Nak pakai ketat ketat tak boleh. Stresss mak ko berganda lagi nak tengok perangai ko. Sampai lupa nak adakan program salam bermaafaan di pagi raya. Sudahnya tak bersalaman la kami pagi raya tu dek perangai anak-anak yang mengamuk dan moody di pagi raya.


Sepupu kecil


Susah sangat ya nak dapatkan angle terbaik dengan budak budak cenonet semua ni



Gambar berdua pun tak banyak.


Raya pertama ni, kitorang beraya ke rumah seaudara mara sekitar JB. Dapat 7 rumah lah dari pagi sampai malam. Gila. 7 kali bedal ketupat hari tu. Punya balas dendam berapa tahun tak dapat makan ketupat sebab raya pertama kat Pahang kan. Tahun ni aku balun habis-habisan. Semua rumah aku jamah ketupat dia. Kecuali rumah terakhir sebab stok ketupat tuan ruah pon dah habis sebab dah malam kan? Haha.

Itulah cerita raya 2017 aku. Mood berblogging tu ada, tapi masa asyik rasa tak cukup saja. nama je suri rumah.. tapi...... kau sambung sendiri la ayat tu. 

Haha.. Ok nak sambung buat design customer sebelum mood bekerja iolls hilang ditelan rasa mengantuk tahap gaban..

Saturday, May 27, 2017

Hadiah Untuk Diri Sendiri


Sempena bulan Mei yang istimewa, dengan ini aku menghadiahkan diri sendiri dengan sebentuk cincin idaman.  Actually idaman dari dulu adapah gelang emas ala ala pandora, tapi masih berkira kira budjet, lalu kita sambar sajalah cincin dulu. Cincin cincin lama pun dah tak muat akibat kegemukan jariku.

Welcome to my life my love. =)

Tuesday, May 23, 2017

Belajar Bersyukur

Ya Allah banyaknya aku merungut, banyaknya aku mengeluh, banyaknya aku aku tak puas hati. Padahal Allah dah atur sebaik baik perancangan untuk aku. Yang mana, kalau nak dibandingkan dengan orang lain, banyak lagi yang nasib lebih malang dan sedih.

Hari ni aku insaf. Alpa diri ni bila terlalu mengejar kesempurnaan, keseronokan yang kita rasa itulah kebahagian sebenar kononnya. Hakikatnya, nikmat hidup yang Allah kurniakan sekarang ni adalah sebaik-baik nikmat yang mungkin orang lain tak pernah dapat dan betapa mereka menginginkannya.



Kita sibuk mengejar apa yang kita belum dapat sampai lupa mensyukuri apa yang telah kita terima.

Contohnya, kita sedih bila suami tak belikan hadiah masa hari-hari istimewa kita. Tapi sedar takk kita, ada isteri yang lebih malang, makan pakai keperluan sehari hari pun suaminya tak pernah beri. Lagi kesian kan? Jadi  Bersyukurlah kita Allah kurniakan suami yang tak pernah abai tanggungjawab kepada keluarga. Belajar bertolak ansur dan menerima.

Kehidupan.


Wednesday, May 17, 2017

DAVID TEO KENA TAMPAR DENGAN MAT OVER DEPAN PM

Video david teo kena tampar dengan pelakon mat over baru je viral. Terkesima aku tengok. Bagi aku agak biadap la cara David teo kat depan Perdana Menteri macam tu. Cakap terjerit jerit macam cakap dengan kuli dia.

Apa pun masalah tetap kena ada respect kot dengan Perdana Menteri kita. Mat over pun maybe darah patriotik lebih sikit tu yang tak tahan tengok orang biadap depan PM tu.

Moral of the story kisah david teo kena penampar ni, jangan biadap dan sila jaga adap di mana pun kau berada

Link video  Mat Over tampar David Teo

https://youtu.be/ybE88lhqFV0

Sunday, May 14, 2017

Seperti biasa

Tak tau nak tulis apa.
Nak cakap hati sedih saja.
Sian baby dalam perut.
Ibu tak habis2 moody dan sedih.

Sabarlah baby. Kuatlah baby. 
Walaupun ibu yang tak kuat di ketika ini.

Friday, May 12, 2017

Mengidam


I tak minta cincin emas, gelang pandora.
Tak minta juga wang ringgit.
Saat ini,
Ketika ini,
Cuma KUPANG FRESH yang I idamkan. 

Ye mengidam sangat. Mana nak dapat kupang fresh kat Darul Makmur ni.  Balik Johor baru dapat merasa. 

Nak sangat ni,
Sebelum Puasa. 

PLEASE.\

Wednesday, May 3, 2017

Sabar Tinggal 1 Bar

Kalau kau jenis manusia yang tak reti merancang dalam hidup, yang tak pernah ada matlamat aku tak kisah. Itu hidup kau.

Tapi aku, aku manusia yang penuh dengan perancangan demi matlamat.

Masalah ialah bila perangai kau yang tak pernah belajar dan tak pernah tahu bagaimana struggle nya orang2 yang berusaha untuk merancang menjadi sebab Rancangan dan Matlamat kami GAGAL.

Sebb kau menyusahkan keadaan
Sebab kau tak pernah support usaha orang
Sebab kau ego!!!
Sebab kau rasa semua benda mudah!!!!

Serius. Sabar aku tinggal hujung2 je sekarang ni.


Aku usaha.
Kau musnahkan.
Aku letih.
Aku fed up

Friday, April 28, 2017

Today Im Sad



Pernah tak kau rasa sedih teramat. Tapi kau tak tau sebab utama sedih kau tu. Fikiran kau kecamuk. Banyak benda yang buat kau sedih. Berjauhan dengan keluarga, rasa terasing kat tempat orang, tak ada kawan, kehidupan sekeliling yang kurang menggembirakan kadang-kadang. Dan tak siapa peduli hati kau walau banyak kali kau luahkan.

Lalu kau buka blog dan luah terus dalam blog. Dengan harapan, semua beban rasa dan kesedihan terluah dan padam dari hati..





Tuesday, April 25, 2017

Ibu Minta Maaf

Zaman dah jadi mak mak ni mencabar sungguh. sabar tu kadang setipis kulit bawang. lagi-lagi bila stress dengan penat. Pulak dah jadi suri rumah, tinggal jauh dari family, dari kawan-kawan kerana ikut suami. Dunia kau kat dalam rumah je dengan anak-anak. Hari ni memang aku stress sangat. Ntah la, rasa macam lonely sangat. Husband cuti tapi ke KL dengan kawan dia untuk repair kereta. Tinggal aku 3 beranak kat rumah. Nak ikut, konon sementara dia buat kereta, boleh la drops aku kat shopping Mall, boleh la aku cuci cuci mata, jalan-jalan window shopping ke kan. Seriusly, bosan aku dah tahap tertinggi dan perlukan kegembiraan untuk releasekan stress. Dan kalau kau kenal aku, memang tahu, aku boleh habiskan masa 4-5 jam pusing dalam mall untuk relase stress, yang mana aku tak dapat buat kat Kuala Lipis ni.

Tapi nak buat macam mana, mereput je la kat rumah, tak dapat ikut. So nak buat kerja apa pun macam tak ade mood dah. Siap masak bubur ayam untuk makan tengahhari dan suap budak berdua ni makan, aku ajak la diorang tidur dengan harapan boleh lah lupakan stress aku hari ni kan. So  berjaya tidurkan Adam dan aku pun lelap la sejam. Intan tak tidur boleh pulak bukak ipad sekuat tidak, maka bangunlah si Adam yang baru jap je tidur men joinkan diri. Aku tak larat nak bangun, biar je la dua beradik ni main, kejap main kejap gaduh, kejap jerit. Urut dada je la aku atas katil. Bila bangun, aku tengok diaorang tengah main barang-barang kerja aku. Bersepah, hilang itu ini.   Aku dah macam kena rasuk setan terus la amukkan kat situ. Kene marah kaw kaw la diorang. Aku marah sampai aku menangis tahu?? Menangis sebab rasa teruknya aku jadi mak tak boleh tahan sabar, campur lagi dengan perasaan stress. Menangis depan anak-anak ni. Sampai Intan pujuk Adam ajak main kat luar bilik. Ya Allah. teruknya aku jadi mak.. memang aku menangis macam budak kecik kat dalam bilik tu. Menangis sambil kemas bilik. Aku penat emosi, penat fizikal sebenarnya.


Upah lepas kena marah

Puas menagis, mandi sejukkan hati terus rasa bersalah berbakul bakul datang. Kesian anak-anak ibu kene marah pasal ibu stress. Tapi Alhamdullilah aku masih boleh control tak naik tangan. So petang tu terus rasa nak tebus rasa bersalah, bawak diorang keluar makan satay kegemaran diorang. Bagi Intan order apa dia nak makan. Dia nak satay, nasi impit ngan milo ais. Adik ikut je kakak makan apa. 10 cucuk, diorg makan habis. Lepas makan, bawak pergi mart petronas. Aku kasi diorang pilih apa je yang diorang nak beli. Mahal pun ibu tak kisah. Beli aiskrim, beli mainan. Alhamdullilah sejuk hati tengok muka masing-masing happy. Mart petronas je la mampu   pergi. Nak ke pasaraya, jauh pulak 40Km dari sini.

Intan, Adam, ibu minta maaf.
Ibu minta maaf sebab tak sekuat dan sesabar ibu hebat yang lain.
Ibu sayang korang berdua.
=(


Wednesday, March 22, 2017

Hello Kitty Town Johor Bahru

Alhamdullilah dapat jugak jejak ke Hello Kitty TOwn ni. Hikhik. Aku ni memang penggemar Hello kitty dari zaman sekolah menengah uolls.. Lepas turunkan pulak minat tu kat Intan.  Last week balik Jb, Papa Intan dengan baik hatinya offer nak bawa ke Hello Kitty ni. Intan ngan apa lagi, terus la Yihuuuuuuu! Bayaran masuk ke Hello kitty town agak mahal la bagi aku hukhuk. Tapi sebab orang offer pergi, kita pergi la.. Hehe. BUkan senang orang tu nak ajak tau. Biasa sampai gaduh aku nak ajak jalan2..haha.


So jom kita tengok cerita bergambar masa kitorang ke Hello Kitty town tu. Oh ya, kitorang ambil pakej Hello Kitty Town sekali dengan  All Park Pass. Rasanya berbaloi ambil Pakej All Park Pass ni sebabnya All park pass tu ada banyak game yang boleh anak-anak main. Anak-anak pun enjoy sangat. Ada Thomas and friend, Bob the builder dan macam-macam lagi la. Jom tengok cerita bergambar 


Harga Tiket masuk Ke Sanrio Hello Kitty Town dan Pakej All Park Pass.



Muka budak excited depan pintu masuk hello kitty town.


Ada show Hello Kitty. Suka gila Intan Masa ni Adam pon suke. Mak iNtan laaaagi la suke.. mihmihmih =)



Tengok muka mak budak yang engah kesukaan dapat salam the real Hello kitty.


Ruma hello kitty. Kat dalam ni apa je semua barang bertemakan hello kitty. Dari kerusi, lampu, meja, alatan dapur semua Hello Kitty Pink Putih Purple uolls. 


Ruang piano


Dapur Hello kitty


Kiut miut je barang-barang dai. Nasib bak melekat siap-siap kat situ, kalau tak, nak jugak bawak balik buat buah tangan.


Dapur idaman gitu 


Lepas tu kita perg kat aktiviti decorate biskut. Kebetulan dah pkul 3, kitorang pun tak lunch lagi, bila dapat bikut je, terus Adam ngap masuk mulut tanpa toleh kiri kanan pon.  Wau sedap! Aku, intan dan papa dia gigih mendeco biskut comel itu. Biskut boleh makan, boleh bawak balik. Sambil deko sambil makan choc chip..haha



Playground lautan bola. 


Barney and friend =)


setle explore hello kitty town, kita pergi kat thomas and friends pulak. Masa tu pun tengah ada show. Tapi tak banyak la snap gambar. Kat sini banyak Indoor game. Anak-anak suka sangat nih. Adam paling suka naik bas yang pusing ke atas tu. Haaa tolong gambar tak banyak .Jadi tak leh nak tujuk. 2 kali ok dia naik bas tu. seronok sangat la tu.


Kakak intan tak tak takut langsung main game ni. tinggi jugak la untuk paras budak-budak kan. Aku pernah naik yang real punya kat Genting dulu. Gila tinggi. Bila dah sampai atas, dia trun ke bawah laju macam tnak terhempas tu, tak jejak bontot aku kat kerusi tu. Seronok. tu..nampaknya mewarisi kebaranian ibu dia ni. Papa dia belum tentu beranai nak naikk benda macam tu..haha.


Game kicir angin. Comel je bapa bapa teman anak main. Intan tu diva sangat, request nak duduk sorang. Ingat aku percaya? Kang tak pasal dah sampai atas ida pergi berdiri macam mana Sakit jantung mak ko.


Pastu ada aktiviti pakai baju maskot ni. Tapi sayangnya aku lupa nak ambil gambar yang siap print di edit comelcomel tu. kalau tak boleh bawak balik sebagai kenangan kan. cis sungguh


Haaa aktiviti ni, menguji kesabaran. Intan buat kejap je. last2 aku ngan papa dia yang setelkan. Dah siap, orang tu ironkan pastu boleh bawak balik.. seronok.


Gitu la.. Banyak agi aktiviti sebenarnya. Dengan tak makan tengahari lagi, dari pkul 2 - 6 petang dalam tu. Tapi enjoy la dalam tu untuk anak-anak. Puas hati dah pernah pergi.  Next nanti boleh bawak intan main Indoorg kat genting pulak. Indor genting tak la semahal Hello Kitty Town ni aku rasa. Hehe..

Tuesday, February 28, 2017

Cuti-cuti Avillion Port Dickson

Lepas meroyan nak ke Port Dickson untuk holiday, akhirnya last week tercapai jugak hasrat aku nak ke sana. Setelah seminggu jugalah duk survey hotel yang best akhirnya aku pilih Avillion Port Dickson. Kriteria pertama dalam pemilihan hotel aku kali ni adalah bilik hotel mesti mengadap laut dan ada balkoni. Sebab percutian kali ni memang aku nak rehat dan relax dalam bilik memandang laut yang luas gitu. Kita pilih bilik Premium Water Chalet, bilik ni betul betul menghadap laut dan balkoni dia extra luas. Seronok sangat uolls. So nak memancing, nak bersantai aman dan damai sangat-sangat. Sumpah rasa tak cukup 2 hari satu malam duduk sini. Dah la banyak gila aktiviti best kat Avillion ni.


Dari segi keluasan bilik cukup untuk mai 4 beranak. Ada katil king yang selesa gila dan juga day bed yang cukup luas untuk Intan dan Adam.  Tnegok la kegembiraan intan yang melompat lompat atas katil tu. Seronok sangat boleh tengok laut dari katil je ha. Bantal pulak punya la banyak. Tak cukup ata katil tu, tu haa dalam almari pun ada extra bantal dan selimut. Kak Nora bagi 5 bintang untuk ini..muehehe. Kat balkoni luar pun ada 2 kerusi santai santai. Balkoni dah la luas, anak-anak seronok la. Aku yang ngeri sebab badan Adam tu halus cukup  muat je nak jerlus melalui pagar balkoni tu. So dia memang selalu kena kunci kat dalam time kitorang kat luar..haha.



Intan dan Adam the explorer. Ada je benda dia nak try test. 



Adam yang pandai berlakon menunjukkan aksi betapa selesanya katil dia dan kakak untuk hari tu. Konon. Kisah benarnya kul 2 pagi bangun tidur bawah ketiak ibu jugak..huhu. 


Balkoni yang besar dengan pemandangan laut yang luas. Seronok memancing kat sini. Suami bawak 1 je joran, dah bergaduh laki bini dua-dua nak mancing, nasib baik ada perkhidmatan sewaan jorang kat sini. Laki yang baik hati pun terus sewakan 1 jorang untuk bini yang konon konon pandai sangat memancing padahal ikat mata kail ngan batu ladung pun tak pandai. Sedih. Haha. Tengok laut tu.. Eee.. rasa nak pergi lagi je.


Untuk bilik Premium Water Chalet ni, kita dapat free evening Cokctail kat Avi Louge yang cantik gila. Tapi sayangnya tempat ni tak boleh bawak kids. So aku ngan husband terpaksa bergilir la makan. 



Sumpah cantik uolls. Ni la Avi Lounge. Hakak mampu ambil gambar view sipi je pasal belah sana ada group yang tengah minum. Tak kan nak snap gmbar diorang skali kan?


Laki hakak gigih ambil gambar sendiri kat sini. 



Yang menarik kat Avillion port dickson ni, suasa dia hijau ja. Binatang pun banyak. Haha. Contohnya merak ni, selamba je jalan sorang-sorang, tak da kandang pun. Anak-anak teruja sangat dapat tengok bird besar ni. 



Tak takut langsung. Jinak je. Cuma bila anak anak aku makin dekat, dia pun slowly berjalan menjauhi anak aku. Haha..Takut dikerjakan mungkin? Tapi kagum sebab pihak hotel biarkan je merak ni merayau tanpa pengawasan. What happen if ada pengunjung yang niat jahat cuik merak cantik ni masuk dalam beg diorang dan bawak balik?? Haaa. Jauh aku pikir kan. Hahaha






Ni masa merak ni acak acah sombong tak nak kembangkan ekor dia. 


Antara aktiviti kitorang hari pertama tu ialah mancing. Tapi sedey sebab time air pasang je (Pagi dan Petang) anak-anak ajak mandi swimming pool. Haaa padahal time tu la ikan banyak kan? Budak, selagi tak bawak, berzikir la dia kat telinga kita kan. So bawakkan je la. Mandi sampai petang.



Petang tu bawak naak-anak mandi swiming pool. Seronok sangat haih. Sampai tak nak balik bilik. Eh, budak budak ni. Tak pe, ibu korang kasi can, mandilah sampai penat, balik bilik terus tidur, boleh ibu ngan papa sambung mancing dengan aman pulak kan..

Dinner kita pergi Medan Ikan Bakar Port Dickson.  Lepas dinner kita sambung mancing lagi time anak-anak dah tidur.  Sampai 1 pagi ok aku gigih mancing walaupun ikan non hado sebab air dah cetek sebab makin surut. Aku excited lagi nak mancing walaupun dah 1 pagi, tapi sebab geng merangkap laki I dah surrender masuk tidur, idok lah aku berani nak tercongok kat balkoni tu memancing sorang-sorang kan? Heee.  Gitulah berakhirnya hari pertama. 


Hari kedua, lepas subuh aku dah semangat mancing lagi dikala lakiku masih mentido.. Air pulak tengah cantik, terus dapat ikan. Punya excited dapat ikan, terjerit jerit panggil laki suruh cabut ikan dari mata kail. Mancing pandai, nak tarik keluar ikan ngeri pulak. Haha. Pastu pergi breakfast, bawak budak budak mandi swimming pool. Pukul 10 nak balik bilik, lalu kandang haiwan haiwan comel ni.  Sekali timing baik, memang masa haiwan ni diberi makan. So kita boleh masuk dalam ni dan bagi haiwan ni makan.


Intan enjoy sangat dapat bagi makan arnab, burung, kura-kura dan ayam dalam ni. Semua jinak-jinak belaka uolls. 


Muka dah penat ni, Tapi masih excited bagi arnab makan. 


Tengok.. Jinak habis.  Adam takut bila burung tu cuba makan dari tangan dia. Dia main campak je makanan atas tanah..huhu. 


Lepas tu balik bilik, sambung mancing lagi kejap pastu mandi mandi dan berposing dengan ikan hasil mancing sebelum balik. Serius memang tak cukup 1 malam je kat Avillion Port Dickson ni. Pantai dia pun kita tak sempat pergi. Bilik maninan anak anak pun tak sempat jenguk. Banyak aktiviti boleh buat kati sini. Duduk 1 malam memang rasa tak cukup. Bila la Avillion nak buat sales, dapat . harga murah, confirm kitorang datang lagi. Hehe. KAlau dapat free laaagi la nak.Huhu.

Ok tu la review utnu kAvillion Port Dickson ni. Terima kasih daun kelad. Next time nak pergi lagi. =)














LinkWithin

Related Posts with Thumbnails