Followers

Friday, November 18, 2016

Bila Kau Rasa Sedih Dan Kecewa Tolong Percaya Nikmat Allah Itu Sentiada Ada



Percaya dengan nikmat yang Allah bagi tu. Rezeki, kesihatan, kebahagiaan, mudah dalam semua urusan semua adalah nikmat. Dan bilamana tiba masa Allah berikan kau berduka, sedih, murung, kecewa dan sebagainya yang menyakitkan hati kau, tolong percaya juga bahawa memang Allah berkehendakkan ianya jadi pada kau dan ianya bersebab. Barangkali di sebalik kedukaan tu ada hikmah, dan barangkali juga Allah nak kau lebih dekat padaNya sebab fitrah manusia, bilamana merasa susah dan gelisah, pasti mencari Allah untuk mengadu, menangis, berdoa dan memohon pertolongan. 

Percaya doa orang yang berduka, disakiti, dizalimi itu adalah mustajap, terus sampai kepada Allah. Jadi bila kau rasa diri kau down sangat-sangat, dizalimi, disakiti, sedih dan berduka, cepat-cepat lah berdoa yang baik-baik untuk diri kau. kalau aku, peluang ini aku akan berdoa untuk diri aku dan keluarga, mustajab doa orang yang dalam kesedihan, maka gunalah peluang yang ada untuk berdoa sepenuh hati. 

'Ya Allah, aku sedang bersedih atas ujianMu. 
Tapi aku redha Ya Allah. 
Aku mohon kau tabahkan hati aku ya Allah,
Aku mohon kau kuantkan iman aku ya Allah,
Aku mohon kau tebalkan tembok kesabaran aku ya Allah,
Aku mohon kau balas redha ku atas ujianMu ini dengan limpahan nikmat yang tidak terhingga,
Nikmat rezeki yang melimpah ruah dan berterusan supaya aku dapat membantu Ibu bapa & Suamiku, 
Nikmat kesihatan  selurh ahli keluargaku dan Nikmat  di permudahkan semua urusan dan niatku ya Allah'

Menangis mengadu dengan Allah.. Menangis itu perlu, supaya segala kesedihan tu keluar seperti air mata yang keluar tu. Keluar dari diri kita. InsyaAllah lepas tu kau akan sedikit lega. Lega sebab kau dah keluarkan kesedihan dari diri kau dan kau dah luahkan kesedihan kau itu pada yang Maha Mendengar. 

Ya, kadang kita tak perlukan manusia untuk dengar kesedihan kita. 
Bergantung dan berharap pada Allah yang MAHA MENDENGAR, MAHA MENGETAHUI DAN MAHA MENGASIHANI hambanya yang lemah.

Saturday, October 1, 2016

Produk Hilangkan Jerawat Jahat

Hambik, jahat katanya. Haha. Kesian jerawat ituewww

Aku memang tak pernah ada masalah kulit dari zaman remaja sampai la kahwin. Masa sekolah dulu bila si Maisarah tu asyik stress dengan jerawat dia, aku buat rilex buat peace je pasal aku tak da jerawat. Haha.. Siap marah dia lagi sebab dia suka tukar pencuci muka dan skin care. Aku zaman sekolah dulu pakai safi balkis je sampai la zaman UTM, tak pernah pakai benda lain. Pencuci muka dan krim dia. Alah lagipun tu je yang murah dan elok kan, so setialah. Muka elok je la, jerawat tak tumbuh, kalau tumbuh time nak period pun, cepat je kering dan jatuh sendiri tanpa tinggalkan kesan kat muka.

Tapi biasalah manusia tak pernah puas. Bila dah kerja, dah ada duit sendiri mula la nak try skin care lain yang orang lain pun pakai, konon konon nak bagi flawless la muka yang kelam dan mendung ni kan. So trylah Nour Ain punya produk sebab tengok adik ipar pakai ok flawless gilak muka. Pakai la pencuci muka, toner, krim malam krim siang bagai. Gigih sangat kan. Sekali hamik, jerawat bagai nak gila tumbuh. Tobat tak nak guna terus dah produk skin care macam tu, Memang tak sesuai kot kat muka aku. So berbulan bulan aku cari solution untuk hentikan jerawat ni. Dah la tinggalkan parut yang banyak kat muka. Sedih gila. Nak selfie pun tak confident. 

Stop pakai skin care, aku just makan collagen dan pakai pencuci muka Safi Balkis semula macam zaman sekolah dulu. Baru tahu nak insaf.  Dan Alhamdulllah  jerawat berkurang tumbuh. Pastu aku mula pakai krim safi balkis balik yang tutup biru cair tu. Botol dia pun dah baru, hampir tak kenal iolss masa cari kat Watsons hari tu. Dan best gila parut jerawat pun makin susut, memang masih namoak tapi dan tak timbul dan tak ada la nampak tak rata muka aku. Syukur sangat -sangat. Selain safi balkis Kawaii Collagen dan ubt jerawat  dari Klinik dan Vitamin C 1000mg pun aku ambik juga. Memang aku all out la cari produk untuk hapuskan jerawat ni. So combination semua ni la yang baikkan muka aku balik.

So dapat dibuat kesimpulan, muka iolss memang tak berapa sesuai pakai skin care mahal-mahal ni, pakai yang bawah RM10 je safi balkis tu pun dah elok. Tak mendatangkan kemudaratan. Cuma supplement Vitamin C ngan Kawaii Collagent tu la mahai sikit. Tapi tak pa aih, janji berbaloi.  Sekarang ni dah habis Kawai Collagent 2 botol, vitamin C 2 botol jugak,  hasilnya muka makin ok. Kakak is suka. Thanks you Safi Balkis dan sorry sebab mencurangimu selama ini. Lepas ni kakak janji akan setia denganmu saja. Hehe.. 

Sekian review skin care yang bagus untuk jerawat daripada kakak aini.


Muka dah bebas jerawat, namun masih ada penampakkan parut jerawat.



Sunday, September 25, 2016

Tips Murah Rezeki

Hari ni aku share salah satu tips murah rezeki yang terpenting sekali InsyaAllah. Aku tidak lah kaya, tidak lah hidup mewah tapi aku tetap bersyukur rezeki yang Allah beri kat aku sentiasa cukup, cukup untuk diri aku, cukup untuk mak ayah, cukup untuk berbelanja lebih sekali sekala juga.  Online seller macam aku, gaji bukan dapat selepuk 3,4 ribu. Kalau pun keuntungan bulan tu 3 ribu, keuntungan tu masuk sikit sikit sepanjang bulan. Maka ada kala dihujung bulan memang sesak bila nak selesaikan semua komitmen serentak.Ada kala, bila dah hujung-hujung bulan, bila sales bisnes online aku tak berapa masyuk, aku dah mula garu kepala hai macam mana lah nak bayar kereta ni, macam mana lah nak bagi mak ayah ni. Tapi sentiasa keajaiban Allah tu ada. Pernah dalam akaun bank cuma ada RM28, esok dah due nak bayar kereta ni. Tawakal je la, kalau tak ada sales masuk, kena korek simpanan ASB la nampaknya. Esoknya pagi pagi bukak whatapps ada 3  customer beritahu baru je bank in duit sebagai confirmation order. Sorang bank in RM80, sorang bank in RM300 dan sorang lagi bank in RM240. Total RM620. Rezeki Allah bagi kan? Terus aku bank in kat Mak untuk duit belanja bulanan kat mak ayah. Fuhh lega sangat.  Petang pulak eh ada lagi yang buat pembayaran RM80.  Terus bayar kereta pulak. Selesai masalah.  


So tips untuk murah rezeki aku ialah DAHULUKAN IBU BAPA. Dalam apa pun, dahulukan Ibu bapa. Dulu gaji first kerja aku lepas habis belajar cuma RM1500. Tu pun rasa banyak. Masa tu duduk rumah mak ayah lagi. Dengan gaji RM1500 tu, komitmen aku bulan bulan hanyalah beri mak ayah RM150 setiap bulan. Tak ada hutang lain. Ptptn pun belum start bayar (Aku kerja lepas habis final exam kat u, graduation day pun belum lagi). Masa tu aku pergi balik kerja naik bas tambang je. Tak beli pun kereta lagi sebab aku rasa gaji aku belum cukup untuk beli kereta. 

Next aku tukar kerja dan gaji aku naik RM1800. Masa ni aku tambah komitmen aku. Beri mak ayah RM200 dan tambah pinjaman pelaburan ASB yang 30k (Monthly RM200). Nampak tak? Aku tambah komitmen aku sesuai dengan kemampuan aku. So aku tak rasa sesak, tak rasa sakit hujung hujung bulan. Tiap tahun dapat la dividen ASB dekat 2k. Lepas gaji aku naik jadi RM2500 baru aku berani beli kereta myvi tu dengan bulanan RM550.  Dan kemudian aku dapat offer pindah kerja KL, Allah murahkan rezeki gaji aku naik lagi, dan rumah sewa company tanggung. Alhamdullilah Allah sentiasa permudahkan urusan aku, Masani aku ligat buat part time bisnes untuk tambah saving dan untuk kahwin. 

Lepas kahwin dengan gaji aku dah RM3+++, aku punya part time income pulak bolehdapat 2k, baru aku ada confident untuk berhenti kerja dan fokus pada bisnes printing aku, (Sebab aku berhenti kerja nak duduk dengan suami dan jaga anak) Dan sampai sekarang lepas 3 tahun berhenti kerja aku tak pernah miss tanggungjawab aku untuk beri balanja pada mak ayah. Dan Alhamdullilah rezeki tak putus. 

Sekarang ni aku tengok ramai je lepas kerja 2-3 bulan terus beli kereta, terus tambah komitmen pinjaman ASB dan sebagainya. Ye mungkin pikirkan masa depan diorang. Bagus kalau betul mampu. Tapi yang tak bagusnya bila kau hanya pikir masa depan kau, tapi kau ketepikan tanggungjawab pada ibu bapa kau. Siap hujung bulan pinjam lagi duit dengan mak ayah. Cuba pikir kat mana silap? Gaji 3-4 ribu mula mula kerja tapi tiap bulan sesak. Silap dia bila TIDAK MENDAHULUKAN IBU BAPA. 

Mungkin ada kata, aku ni senang la, dulu mula-mula kerja tak payah bayar sewa rumah, duduk dengan mak ayah, pastu pindah KL pun duduk rumah company. Pastu berhenti kerja dah ada part time bisnes, dah ada income, duduk kampung, tak banyak keluar duit. Tapi sedar tak, kenapa perjalanan hidup aku dipermudahkan begitu? Pikir pikirkan, renung renungkan.. Semua yang Allah beri tu bersebab. 

Sekian saja tips murah rezeki dari aku untuk kali ini terutamanya kepada graduan graduan baru yang mula mencari kerja atau baru dapt kerja. Percayalah, senangkan ibu bapamu, InsyaAllah Allah lapangkan rezekimu sentiasa sebab pada mereka ada keberkatan. 


Monday, September 19, 2016

Selepas 2 Bulan Minum Kawaii Collagen


After 2 bulan aku minum Kawaii Collagen set Jihan ni, Alhamdullilah ada lah perubahan sikit kat kulit. Muka aku kurang dah naik jerawat. Tak pasti la sebab kawaii collagen ni saja atau sebab ubat jerawat yang aku mabil kat Klinik tu. Tapi yang pasti kombinasi kawaii collagen dan ubat jerawat, ok la pada muka aku. Jerawat tak menggila sangat mecam sebelum ni. Tinggal parut dah jerawat aku, kalau tak, tak berhenti ok tumbuh

Tapi dasar manusia yang tak pernah puas lah kan, sekarang ni set Kawaii Collagen aku dah habis, so rasa nak try yang lain pulak. Nak bagi muka betul betul bersih. Sekarang ni rasa masih kusam lagi. Dan aku sekarang konfius nak  beli produk apa pulak. Samada kekal dengan Kawaii Collagen, tukar kepada Ephyra atau tukar kepada Aurawhite.

Kawaii Collagen ni dah pakai 2 bulan, tak ada negative effect. Ada perubahan pada kulit tapi slow.
Ephyra ni, baca dari review orang selain rawat kulit, dia pun bagi tenaga. Yg ni aku suka
Aurawhite ni, aku pernah minum lepas pantang Intan dulu memang muka ok, confident je keluar rumah tanpa make up. Tak caya tengok Gambar kat bawah ni 


Masa ni bawak Intan pergi Klinik Check Up 2 @ 3 bulan. Masih dalam pantang, so tak make up langsung. Tak ada masalah pon.. Sekarang?? Tolong la,,, tak sangup keluar tanpa foundation. Meski jerawat dah kurang tapi parut masih ada.


Masa ni dah habis pantang intan. Muka lepas mandi. Sesuci lebaran kan? Tanpa secalit bedak pon. Masa ni memang tengah habiskan Aurawhite satu botol. 



Dan taraaaaaaaaaaaaaa.... Muka Raya aidilfitri hari tu. Dah make up 2 inci pon nampak lagi jerawat timbul lagi kan? Horror. 

Sebab tu la aku perlukan supplement untuk muka. Skin care memang aku stop dah sekarang. Serius takut gila nak tepek skincare kat muka lepas guna produk Nour Ain buat muka aku tumbuh jerawat. Sebab tak sesuai kat muka aku kot. Ada je yang pakai Produk tu muka flawless gila, adik ipar aku pun pakai. Tapi tak sesuai kat muka aku. So sekarang aku cuma makan Vitamin C, Collagen, dan pencuci muka safi balqis saja.  

So keputusannya apa? Nak beli yang mana satu? Tak habis baca lagi review blogger lain pasal minuman collagen yang diorang minum. Petang kang sambul google pasal collagen ni. 


Sunday, September 11, 2016

Percutian Sekejap Ke Cameron Highlands

Sempena minggu stress aku last week, dan planning ke Cameron Highlands yang tak  asyik cancle, akhirnya ke Cameron Highland juga kami 4 beranak awal bulan hari ni . Husband offer tidur semalam kat sana dengar muka ada sinyum. Ok kalau muka ada sinyum iolss terus setuju, kalau muka terpaksa, sorry Iolls tak nak pergi, baik sambung mood moody kat rumah je. Tapi nasib baik muka dia senyum manis sangat so ayuh kita ke Cameron Highlands. So dengan pantas aku lompat dari katil dan booking online hotel Copthorne Cameron Highlands tu. Sebenarnya dah lama buat research dan baca review orang lain pasal hotel yang nak stay kali ni Sebab niat ke Cameron Highlands nak release stress, maka aku decide nak la cari hotel yang best-best sikit, yang view cantik, yg breakfast sedap dan bilik selesa. Bayar lebih sikit tak apa, bukan tiap bulan holiday pon, Janji happy. dan Alhamdullilah Copthorne hotel tak mengecewakan. Best sangat. Jom aku story aktiviti kat Cameron Highlands kitorang 1 hari 2 malam tu.

1.The  200 Seeds Cafe


Bertolak dalam pkul 3 petang. Pkul 4 dah sampai tanah rata  dah. Kita terus shoot ke Kampung Taman Sedia. Saja nak cari cafe-cafe hipsters yang comel-comel, nak mium petang. Malas la nak naik hotel terus kat Brinchang tu, kang buang masa nak turun naik pulak kan. So kita rehat kat  rhe 200  Seeds Cafe. Uolls. kat kampung Taman Sedia ni kawasan orang melayu, banyak homestay, banyak cafe best best bertemakan Cameron Highlands. So untuk minum petang tu kami order Mee goreng mamak, nasi lemak strawberry, teh strawberry dan teh tarik  dan juga kentang goreng untuk intan. Sedap oii semua. Makan panas panas dalam cuaca sejuk sebab baru lepas hujan.


Cameron highlands sangat kan. Sayur atas mee segar ok, tak di masak sama dengan mee. 


Teh O strawberyy kegemaran aku dan nasi lemak sambal strawberry Husband. Berat ek menu minum petang? Haha.. memang la pasal lapo sangat ok tak makan tengahari pun kat rumah sebelum pergi.



Cafe dia pun cantik, suka sangat. Ada kebun strawberry dalam cafe ni. Pokok strawberry pun digantung gantung je depan kedai. Suka sangat. Ni kitorang pergi hari Khamis, sooo tenang. Pernah pegi time cuti, sorry la ye nak parking kereta pun tak dapat, apetah lagi nak melepak kat dalam ni.  Ni la tips penting kalau nak ke Cameron Highlands, sila la pergi time bukan cuti hujung minggu atau cuti umum. Barulah dapat rasa percutian yang perbaloi walaupun sehari semalam je. 

Dah kenyang tu kita naik terus ke Brinchang. Singah kejap kat pasar kea farm tu. Belikan payung intan upah supaya dia behave. Dan jugak aku beli strawberry gemok gemok untuk kudap kudapan dalam bilik hotel nanti. Tak beli pun makanan lain sebab malam nanti nak makan steambot pulak.  Kang membazir kalau kekenyangan sebelum makan steambot.

2. Hotel Copthorne

Jeng jeng jeng akhirnya sampai ke Hotel Copthorne Cameron Highlands ni. Dapat bilik tingkat 9. Huhh sejuknya bukan main. Dah lama nak try hotel ni akhirnya dapat juga merasa. Bilik luas, puas anak - anak aku berlari. Katil King. Ada sofa dan coffea table kat tepi tingkap. Tapi aku cepat-cepat alihkan kerusi dan meja tu dari tingkap. Bahaya ok untuk budak-budak, dah la tingkap sliding, tak ada grill,  Takut sangat kalau budak budak panjat. Nasib baik tingkap tu tinggi sikit,  so tak boleh panjat tanpa kerusi.


Adam menjelajah satu bilik.  Seronok sangat la dia dua beradik.


Ibu apa palgi, menikmati Strawberry Chocolate sambil....................


sambil menikmati pemandangan dari tingkap bilik. Berkabus uolls. Masa ni dah dekat maghrib. Memang sejuk amat la. Tengok kabus pun tau dah kan.


Pemandangan dari Hotel Copthorne, nampak Hotel Nova, nampak sikit ladang teh Sungai Palas, nampak juga bukit bukit yang tengah ditoreh untuk pembangunan


3. Cameron Buffet Steamboat & Grill by TAMAN ABANG 

Lepas maghrib dan tukar baju anak-anak terus kitorang gerak ke Tanah Rata nak makan Steambot kat sana. Nasib baik gerak cepat, so orang tak ramai lagi, dapatlah pilih seat yang boleh bersila dan baring. Haha.. melampau nak makan sambil baring. Tapi nasib aku baik kali ni, Adam tidur kepenatan dari dalam kereta, so aku terus je la baringkan dia kat lantai kayu ni. Lepas tu, maka heavenlah lah mak ko makan. Berapa kali ulang ambil makanan pun dia tak bangun lagi. Huhu..puas makan. Lepas dah kenyang baru Adam makan, so suap dia makan pulak. Intan pun makan sangat Udang ndan Sotong. 




Tengok la, heaven sangat makan di kala naak kecik tengah tidur


Decoration kedai ni pun cantik . Ada payung payung, lavender atas bumbung. Cantik sangat.  Penuh pokok pokok atas kepala ko..Heheh.

4. Breakfast Kat Coffea Shop Hotel Copthorne

Masa booking hotel ni, aku ambil sekali Buffet breakfast pakej. Baru la rasa holiday lebih sikit makan puas puas kan. Pukul 7 aku dah bangun, bukak tingkap nak hirup udara segar pagi Cameron Highlands. Pukul 8 terus turun breakfast kat bawah.  Menu breakfast kat Copthorne hotel ni pun best. Banyak pilihan. Macam macam ada. Makan la sampai kenyang. Nasi lemak, western, roti canai, semua ada. So memang puas hati. 



Antara yang masuk dalam perut kami pagi tu. Makan kenyang kenyang.  Ntah bila pulak papa nak ajak holiday lepas ni kan. So sila nikmati. 

5. Ladang Teh Sungai Palas

Lepas sarapan, Dalam 9:30 pagi kami gerak ke Ladang Teh Sungai Palas. Dekat je simpang masuk Ladang Teh Sungai Palas ni dari hotel. 500 meter je. Cuma jalan nak masuk dalam tu la 3 km lagi. Tapi cantik sangat view dia ok. Tak rugi pergi. CUma penat nak mendaki bukit nak naik kat cafe dia tu. Dah penat jalan kaki naik, tak boleh pulak nak bergmbar kat cafe boh tu tempat lokasi pengambaran Ombak Rindu. So kita jalan kat kilang dan kedai boh tu je la . 







Haha. Tak larat nak tulis panjang panjnag dh. Tengok je la pemandangan kat Ladang Teh Sungai Palas ni. Muka budak budak dan mak budak tak mandi pagi lagi. Hehe. Gosok gigi dan cuci muka ja, balik ladang teh baru nak mandi kononnya pastu boleh terus Chek out. So dalam pukul 10.30 pagi kitorang pun balik ke hotel semula. Mandikan anak-anak, siapkan pakai baju semua dan golek golek lagi atas katil sementara nak tunggu check out. Rilax sangat rasa dapat bersenang senang macam tu sekali sekala. Pkul 12 kita pun check out la. Lepas check out wajib ambil gambar kat termometr besar depan lobby hotel Copthorne ni. Baca review pasal Copthorne pun kebanyakkan blggr mesti ambil gambar kat sini. Dan kami pun sudah! Hehe.




6. Muzium Time Tunnel  @ Terowong Masa Cameron Highlands


Lepas check out kita pun pergi pasar Kea Far tu beli apa apa yang patut untuk bawak balik. Jagung sudah semestinyalah kan. Pastu turun dari Brinchang terus singgah Muazium Time Tunnel. Tempat yang tak pernah pergi lagi kat Cameron Highlands ni. Ok la tiket pun RM3 je kot. Rasa macam masuk rumah arwah moyang aku je dulu-dulu, banyak sangat baran lama kat dalam tu. 




Mainan lama pun ada. Selamber je papa diorang kasi anak dia sorang satu naik. Ibu ko serams je tengok. Hiuhu.. Best jugak la muzium ni. Tapi kecil je. dapat bayangkan cam ne sesaknya kalau time cuti. Masa kitorang pergi ni ok tenang je, tak ramai orang pun. Cuma aku tak sempat nak baca sejarah sejaah kat siti sebab duk sibuk kejar anak anak yang berlari ke sana sini. Takut ok pecah ke patah barang barang tu.

Lepas tu kitorang ngat nak lunch kat Tanah Rata tapi hujan lebat pulak. Cameron Highlands memang selalu hujan kejap kejap ya. So tak jadi, terus balik rumah. Dalam kereta anak anak kepenatan dantidur. Ibu pun tidur. Papa mengantok baak kereta sorang sorang. Suruh ibu pcit kepala pun ibu buat tidur je.. Haha.. dasar. '

Apa pun, percutian ke Cameron Highlands kali ni aku rasa paling seronok sekali berbanding percutian ke cameron yang sebelum sebelum ni. Sebab mood semua orang baik, baik suami dan anak anak, cuaca pun mostly ok, penginapan selesa, makanan sedap sedap sepanjang holiday dan betul betul berjaya release stress aku time tu.

So mood aku minggu ni happy dan bersemangat sangat. Refresh dah diri ni lepas holiday. Betulkan aku kata aku memang perlu holiday bila stress. Terima kasih my husband. 



Thursday, September 8, 2016

Resepi Telur Bungkus Ala Kedai

resepi telur

Hai hai. Jarang jarang blog hakak up kan cerita resepi masak masak kan?  Harap je suri rumah sepenuh masa tapi jarang up resepi kat blog apehal kan? Halnya memang aku bizi sentiasa. Masak pon laju laju sambil jaga anak kan. Kalau nak up resepi kat blog ofcourse nak kene tepek gambar tapi KekNi ko bizi uolls. Masak laju-laju, zupzaps siap masak suap anak makan, pastu tidurkan anak lantas KekNi pulak makan. Alih alih, heh mana gambar menu yang aku nak up kat blog? Udah licin. Tu la kisah dia.

Tapi minggu ni mood aku baik lepas balik Cameron Highland kan, so try buat telur bungkus kegemaran suami sebagai reward kat dia yang bawak pergi Cameron Highland melayan isteri dia yang tercinta ni. Memang suami Kite tu penggemar telur bungkus. Kalau makan nasi putih kat kedai, telur bungkus tu menu wajib dia order la. So sebagai isteri mithali, aku pun try la belajar buat. Ala simple je pon.. Asal cukup bahan sudah.


Ni la bahan - bahan nak buat telur bungkus.  Jom tengok resepi


BAHAN - BAHAN 

1 Biji telur dikocak
2. Minyak Masak
3. Sos Cili
4. Kicap Manis
5. Bawang holland potong dadu
6. Bawang putih cincang
7. Lada banggala 
8. Jagung kalau ada
9. Isi ayam potong dadu

CARA-CARA

1. Tumis bawang hollad, bawang putih dan lada sampai layu
2. Masukkan air sikit
3. Masukkan Ayam & Carrot, masak hingga empuk
4. Masukkan jagung
5. Masukkan sos dan kicap manis ikut suka korang. Nak berkuah, lebihkan sikit. dalam nisbah 2:1 
6. Pastu ketepikan

7. Dalam nonstick pan, dadarkan telur. Pastu masukkan inti yang kita masak tadi. 
8. Pastu bungkus elok2. Dan terbalikkan atas pinggan supaya tak pecah (Tak yah angkat)


Senang je kan? Senang dan sedap. Puas buat sendiri, boleh letak isi ayam banyak-banyak. Kalau kat kedai banyak bawang je kan? So lagi puas hati buat sendiri.

Sekian saja resepi telur bungkus ala kedai dari blog KekNi =)

Thursday, September 1, 2016

Tempah Kad Kahwin, Doorgift Majlis & Lain-lain Percetakan Secara Online

percetkan online

Zaman sekarang semua benda dah mudah, dah senang dan dah cepat. Kalau dulu nak buat persiapan kahwin punya leceh, nk tempah kad kahwin nak kena survery dari kedai ke kedai, sekarang tak payah lagi. Survey je harga kad kahwin murah secara online kat Fb Cute Creative Creation atau kat Blog Cute Creative Creation. Berlambak contoh  design terkini kad kahwin yang boleh dipilih. Nak kad kAhwin satu pihak, dua pihak semua ada. Nak kad kahwin jenis poskad, lipat 2, lipat 3 semua ada. Pendek kata, cakap je nak kad kahwin macam mana, semuanya Cute Creative Creation boleh buatkan. Kad kahwin murah yang berkualiti of course uolss.  So uolls bride to be, bakal pengantin sekalian yang sedang mencari idea kat kahwin dan gusar nak tempah last minit, tempah je kat Cute Creative Creation. Kad kahwin siap cepat, 2 minggu pun dah boleh siap.

kad jemputan perkahwinan

Pulak tu, bukan setakat Kad Kahwin je Cute Creative Cetak. Nak tempah Banner dan Bunting murah untuk wedding pon boleh uolls. Backdrops untuk pelamin pon boleh sekali. Alang-alang  dah tempah backdrops cantik cantik, boleh la tempah sekali Wedding Guest Book dan Wedding Photo Props untuk simpan kenangan ucapan rakan-rakan dan saudara mara tetamu majlis perkahwinan tu kan?

Dan lagi best, Cute Creative creation pun ada menjual Doorgift - doorgift untuk majlis perkahwinan. Cenderahati yang cantik, murah dan sesuai dijadikan kenang kenangan kepada tetamu anda. Ada Buku Doa Amalan Harian, Surah Yasin, Tasbih Mini, Kalendar Mini, Printed Paper Bag. Semuanya Custom made design tau. Serius cantik. Boleh personalized letak gambar dan mengikut tema anda. 

Mudah kan, Dari Kad Kahwin, Banner Bunting, Photobooth pengantin dan Doorgift, semuanya tempah 1 tempat saja. Tak payah nak bersusah payah ke kedai sana, ke kedai situ. Tempah saja dari Cute Creative Creation, One stop centre untuk persediaan majlis anda


Jom usha produk produk comel dan menarik dari Cute Creative Creation
====================================================
WHATAPSS : 0127164176

Monday, August 29, 2016

Dan Air Mata Pun Gugur



Hari ni tahap stress aku sampai kemuncak. Sampai tahap tak dapat tahan air mata dah. Gugur jugak air mata aku depan anak-anak. Adam tak sihat, merengek sepanjang hari , Intan menakal, langsung tak nak dengar kata. Aku sampai tahap tak larat nak marah dah, sebab kalau marah, dia nangis mesti muntah, aku juga yang bertambah stress. Lalu, air mata seorng ibu yang hati tisu pun jatuh berguguran. 

Ibu mu ini tak kuat anak..


Thursday, August 25, 2016

Oh Stress Ibu Muda

Muda ke masalahnye? Nak masuk 30 dah tahun depan. Sejujurnya level stress aku pada tahap tertinggi sekarang ni. Banyak benda penyumbang stress. Tapi bukan tu yang nak aku share sekarang ni. Yang nak aku share ialah kesan stress ni kepada persekitaran aku. Serius aku tak suka.

Pertama, akibat stress ni, aku rasa aku tak mampu jadi ibu yang baik, yang boleh bersabar dengan semua kerenah dan perangai anak-anak. Tak mampu nak bercakap lembut lembut 24 jam dengan anak. Kadang kadang, insaf rasa bila tengok kak ipar aku always berlembut dengan Husna, tak pernah dengar dia tinggi suara, Tapi aku, tak lama lah berlembut, 3,4 kali aku cakap intan tak dengar je terus la petir keluar. Aku tak cukup sabar. Sedih. Mesti mertua aku menyampah tengok aku asyik jadi tarzan kat umah dia terjerit jerit marah anak. Tapi ape aku mampu buat, tuhan je tau macam mana aku punya stress. Stress yang tak boleh di keluarkan. Macam terkepung, terpempam dalam kepala.

Kadang pikir elok terus kerja je kat KL dulu. Bebas nak ke mana mana bila stress. Balik kerja boleh makan pizza hut sorang2 bila stress. Boleh jalan jalan sesuka hati bila kau nak. Sekarang nak ke mana pun kena harap suami. Semua tempat pun jauh. Dengan anak kecil dua orang memang agak mustahil nak berjalan bersuka ria bawak dua-dua sekali. Terus rasa cepat la besar anak-anak. 

Punca stress biarlah aku pendam sorang sorang. Sekarang, cuma harap suami faham yang aku stress dan aku perlu release kan stress aku ni sebelum lebih parah. Dan kenapa aku mudah murung bila dia asyik kerja kerja kerja.Kadang stress tu tak terluah, tapi mampu hilang dengan suasana dan persekitaran yang kita suka. Sebab tu aku suka berjalan, bercuti, aku nak luaskan pandangan aku seluas yang boleh supaya terkeluar semua stress dalam kepala.

2-3 hari ni selera makan pun kurang. Sebab tak ada mood menghadapi hari hari yang sama. Dan juga sebab fed up tengok lelemak kat badan sendiri. Mood tak ada, stress tahap tertinggi, muka ketat. Memang simptom orang kemurungan. Please la nak holidayyyyyyyyyyyyy.  Duduk hotel makan sedap-sedap sambil cuci mata je pon cukup la. Penat ok melayan emosi. Kesian anak-anak terbabit sama. Teringin nak jadi ibu yang lemah lembut tanpa tinggi suara dan jegil jegil mata.  Mohon aku tabah menjadi ibu yang baik dengan tahap kesabaran tertinggi.

Sekian,

Ibu muda yang sedang kelaparan tetapi takut dengan lelemak di badan sendiri. 


Wednesday, August 24, 2016

Tidak Sebulu Tapi Berjodoh

Rumah dah siap, cuma tinggal nak pasang tiles. Lepas tu boleh angkut barang dari rumah sewa semua ke sini. Tadi iolls sibuk ikut husband pergi buat QC kat rumah tu. Esok orang SPNB nak datang so boleh complain apa nak complain time tu kan. Sambil dia buat QC tu, aku pulak mulut tak berenti la memberi idea deko -deko dan kedudukan perabot nanti. Tapi husband iolls ni sakitnya hati la hai kaau orang cakap, tak dan nak habis bincang terus zazsssssssss dia bangkang. Stress sangat uolls. Selalu macam tu. Bila aku bagi idea dia tak nak terima, pastu bila pergi rumah orang or nampak gambar benda tu sama dengan idea aku, mula la dia kata, 'cantik jugak buat macam ni kan', 'eh nanti beli ni la elok la buat macam ni'. Ko ghaseee?

So tadi perbualan dia lebih kurang macam ni.

Aku : Ni nanti kat sini nak letak meja boleh lipat Ikea tu, senang nak potong bawang.
Lakik : Buat bende, mana ada ruang, potong je la kat meja makan tu. 

(Helllooooooooooo. Meja makan kita meja kaca ok. Sekali aku hentak pisau berderai pecah tak pasal. )

Aku : Ni nanti kt ruang ni nak letak set kotak ikea yg 3 biji tu kat sini macam dalam gmbar syg tunjuk semalam. Tp kene bli 2 set la baru lawa mcm dalam gambar tu.
Lakik : Tak payahnye. 2 set dah jadi berape ratus. 

(Hurmmmmmmm.. sabo lagi)

Aku : Bilik kedua ni nak buat bilik kerja, bilik ketiga ni je letak katil Queen dari rumah sewa tu untuk tetamu.
Lakik. Mana muatnya nak letak katil bilik kecil tu. Tak de, letak katil Queen tu kat bilik no 2, orang datang biar tido bilik no 2 ni.  Nak buat kerja kat bilik kecil tu. 

Part ni aku marah sangat. Dah cakap dari awal dah bilik No 2 tu memang nak buat tempat kerja aku dan tempat anak-anak main. Aku boleh monitor anak sambil buat kerja. So bilik no 2 tu sedang elok la letak meja dan rak kerja aku satu side. Satu side lagi letak rak mainan anak-anak dan katil bujang. So aku boleh buat kerja situ, anak main dan tidur petang kat situ. Bilik no 3 tu memang paling kecil, so letak la katil Queen saja kat situ untuk tetamu tidur, bukan nak kena letak almari robok solek pun kan. Tak kan la nak sumbat meja rak kerja aku, katil anak, rak mainan anak2 semua kat bilik kecik tu? Pikir la keselesaan dia macam mana?

Ni aku bengang, kalu cakap ngan dia susah nak bincang terus, nak bangkang je.. Tak nak dengar kita punya justifikasi. Bengang punya pasal iolls blah je dari situ, masuk bilik buat kerja sambil dengar lagu kuat2 nak hilangkan bengang. Dah tua-tua ni dah faham sangat, kalau nak merajuk pon bukan ade yang nak pujuk. Makan hati je laaaa nak oi. Pandai pandai pujuk diri sendiri. Kesian kan.. 

Esok-esok you tanya I ni mana nak letak, ni mana nak taruk, I buat gaya TALK TO MY HAND je la. Protes.

K bai

   

Friday, August 19, 2016

Al-Fatihah Untuk Noor Amila Edrus

Noor Amila Edrus, budak 5 tahun yang hilang sejak balik dari Surau 11 hb Ogos ditemui mati di bunuh dan di campak ke dalam gaung kat Kemensah. Binatang atau Syaitan si pelaku ni agaknya? Aku sangat terkesan lah dengan berita kehilangan dan kematian adik Edrus ni. Mula-mula keluar cerita dia hilang, aku risau dia jadi mangsa culik yang nak ambil organ kanak-kanak tu. Hanya doa dari hati yang mampu aku buat untuk bantu selamatkan dia. Tapi hari ni keluar berita Mayat dia sah dijumpai kat dalam gaung. Dan suspek pempunuh kejam Noor Amila Edrus ni adalah dikalangan ahli keluarga dia sendiri. 

Dunia semakin gila atau manusia yang gila? Anak sekecil tu. Tak ada rasa perikemanusiaan ke kau? Takutnye aku sebagai ibu kepada dua anak kecil. Dunia ni dah tak selamat. Hatta dalam rumah dalam keluarga sendiri pun tidak terjamin selamat. Ya Allah, Nauzubillah Minzalik. Jauh kan lah syaitan seperti ini daripada keluarga, sahabat handai, saudara mara dan orang-orang lain juga. Berikanlah hukuman setimpal kepada dia di dunia dan akhirat. 


Al-Fatihah buat Arwah Noor Amila Edrus.
Tenanglah kau di sana anak Syurga. 

Monday, August 15, 2016

The Cousins

4 Sepupu. Sepatutnya dah 6 dah, tapi tak ada rezeki. Akak ipar dan Adik keguguran tahun lepas. Jadi tinggallah 4 ketul cucu tok mak dan tok ayah kesayangan sangat ni. Masa hari raya tu dapat la berkumpul semua. Payah ya nak jumpa semua, aku la sebab duduk jauh.Comel je diorang kecil kecil ni. 20 tahun akan datang macam mana pulak ye,


Ni masa jumpa awal awal je elok. Main sama sama ketawa sama sama. Lepas 2-3 hari, mula lapantang jumpa pulak nak bergaduh melalak berebut barang segala. Geleng kepala je la tengokkan diorang ni.
  

Una dengan Intan ni sama baya tapi Intan dah ghupa GIant besar dia. Hahaha.. terlebih susu formula mungkin? Kesian Intan terpisah dari cousin cousin dia. Intan tercampak duduk pahang. Una dan Mia bahagia duduk JB dekat dengan Tok Mak dan Tok Ayah.


Kalau bergambar semua terer. Tengok je la munung masin masing kan. 


Una the clever girl. Tapi garang yang ampun. Mia pulak manja bukan main. Intan macam biasalah paling brutal. 

Aku nak printkan dalam frame canvas la gambar budak budak ni bagi letak kat umah Tok Mak dia. Comel kebenor menengoknya ni..



Sunday, August 14, 2016

Zila Isteri Along Rajalawak Kena Tangkap basah

Amboi, macam kiah ko punya tajuk. Dah macam blog gosip ala beautifulnara gitu. Hewhewew. Kes tagkap basah zila dengan suami orang ni agak hot sebab baru je baca pasal cerita Along ngan Isteri ni ada problem. Tapi si Zila Af ni yang banyak cerita buruk pasal Along suami dia tu. Siap kata Along halau dia dari rumah. Aku masa baca cerita tu dalam hati dah terlintas la, kalau tak ada angin tak kan pokok bergoyang ye idak? Dunia sekarang macam-macam hal. Harap harap tak ada la jadi kes macam ni pada orang sekitar dan terdekat dengan aku, mintak jauh, mintak simpang. 

Aku dah kenapa update blog pasal gosip? 

Next entri please!

Saturday, August 13, 2016

Bercuti VS Bepenat

Bercuti maksudnya merehatkan diri dengan bersantai di tempat yang menenangkan.
Kalau setakat habiskan masa dalam perjalanan pergi dan balik saja dalam masa tak sampai pun setengah hari perg dan balik, tu bukan BERCUTI tapi BERPENAT nama dia! 

Tak pergi lagi HATI dah rasa PENAT, kalau pergi apetah lagi tahap PENAT dia. 


Maka status aku hari ni...............................

\
Harap semua yang tak menyenangkan hati Hilang Lelap di sebalik Gelap.

I'm not happy.





Monday, August 8, 2016

Kaki Travel

Hai kadang kadang jeles tengok pasangan yang sama sama hobi diorang travel. Aku memang suka travel, suka berjalan, suka melancong. Dulu zaman budak-budak, mak ayah selalu bawak pergi picnic ke Desaru, Tanjung Balau, Batu Layar , Waterfall Kota tinggi, Bekok. Ada duit lebih sikit Ayah sewa Chalet. Seronok tak terhingga la kami adik beradik. Tu la cara Ayah lepaskan lelah penat bekerja.  Sampai ke besar rasa suka bercuti tu ada dalam diri aku. 

Masa remaja, aku merantau belajar kat Matrik Penang tu, punya la suka dapat pergi tempat orang. Pakat pula dengan geng sekepala kita pusing Kedah dan Penang. Fiest kitorang pergi picnic kat Pantai Merdeka dekat Tanjung Dawai. Bukan tau jalan pun, geng semua budak Melaka dan JB je yang pergi ni. Naik bas ting tong lagi. Tanya tanya orang je macam mana nak pergi sana. Rupanya susah gila, berapa kali tukar bas dan last naik teksi kampung yang lama gila kena tunggu. Nasib baik sampai jugak destinasi yang dituju. Dan nasib baik juga jumpa dengan Kumpulan dari Matrik Penang yang buat aktiviti persatuan ape ntah kat sana. Balik kitorang tumpang lecturer yang handle program tu.Huhu.

Bila dah kerja, ada duit sikit lagi, lagi la macam macam plan ada.  Kebanyakkan nya program jalan jalan dengan officemate la. Pergi Genting, Tambun, Melaka, Kelantan semua. Ada yang company trip dan ada juga yang urusan kerja. Tapi masa ni terkekang sikit pasal boipren I kaki jeles melampau. Semua tak boleh. Last nak join pergi Sabah dengan geng MRSM pon tak dapat pergi... Sabar je laaaa. katanya nanti dah kahwin pergi ngan dia je. Sudahnya 4 tahun kawin dah tak pergi pergi pon. Sadis kan.

Tapi 4 tahun kahwin ni banyak je kitorang jalan-jalan. Ke Cameron Highland ntah berapa kali, ke PD, ke Tambun, Ke Kelantan, Tapi tempat yang aku teringin sangat nak pergi lagi ialah Langkawi. Banyak kali dah tangguh. Masa annyversary ke3 tahun lepas aku pregnant, katanya tunggu la hujung tahun nanti sbgai hadiah Annyversarry tapi sudahnya sampai annyversarry ke 4 ponnnnnnnnnnnnnnnnnn tak pergi jugak. Kecewa gila la. Tapi masuk 4 tahun usia perkahwinan, rasa dah tak kuasa dah nak merajuk ka apa. Telan je la semua rasa. 

Ni ajak pergi Cameron Highland yang dekat pun tak nak. Asyik nak berjalan katanya. Habis nak buat macam mana, dah tu yang aku suka kan. Lagi pulak bila dah duduk kampung ni, semuanya jauh, nak jalan shopping mall pun non hado. Tiap minggu berjalan ke pejabat pos je lah kerja aku.. Seronok sangat kan jalan jalan pejabat pos. Tu la masalah dia, tak sama kesukaan. Aku suka singkong kau suka keju hei hei hei! * sambil nyanyi.  Benda benda macam ni kadang buat aku murung..huuhu. Pastu mula lah laki nak keluar pegi gunting rambut pun nak ikut, pasal tu je peluang boleh keluar rumah jalan jalan. Kesian tak? Kesian kan... haha.

Kesiaaaaan Dia... 

K bai, 



Saturday, August 6, 2016

5 Best Eyeliner Tips for Women

  KekNi jenis memang akan ber make up kalau keluar rumah. Paling tidak pun mesti alas bedak dan pakai eyeliner. Ye la, muka bukan lawa mana, kene la kasi lawa sikit haihaihai. Haha.  Eyeliner tu memang susah nak tinggal la, antara yang wajib pakai bagi nampak seri muka KekNi haa. 


Tapi nak pakai eyeliner ni ada caranya juga. Dulu iolls pun tak reti pakai tapi teringin pakai. Lukis-lukis tak jadi menyampah sungguh. Rupanya kalau ikut cara yang betul, kacang je rupanya pakai eyeliner ni. Jom kita lihat 5 best eyeliner tips for women yang semua perlu tahu.


1. TIPS PERTAMA - Sebelum anda gunakan liquid liner, gunakan dahulu pencil liner sebagai panduan ataupun guide. Buat garisan dahulu dengan pencil dan teruskan dengan liquid. Sangat memudahkan i tell you. 


2. TIPS KEDUA. Kalau korang jenis yang mempunyai mata sepet ataupun monolids, gunakan liquid atau gel liner untuk lukis arch yang tebal bagi hasilkan line yang sempurna. Jika kelopak mata  menutupi eyeliner, lukis garisan berbentuk arch di atas lash line sedikit tebal. Barulah korang dapat the perfect size lines.


3. TIPS KETIGA - Kadang-kala susah untuk dapatkan garisan yang sempurna sebab tangan bergetar. Hewhew. Namun ini boleh diatasi dengan cara lukiskan rough line terlebih dahulu dan tajamkan sembula dengan cotton bud yang diletakkan petroleum jelly. 


4. TIPS KEEMPAT - Ni ada tips untuk cara pakai eyeliner yang ramai tak tahu. Kalau eyeliner anda sedikit crumbly, cuba sejukkan dahulu dalam 10 minit sebelum anda gunakannya. Untuk elakkan makeup anda messed up, sejukkan kembali untuk bantu ia regain its shape.

5. TIPS KELIMA - Hashtag bukan sahaja untuk Twitter ya! Hahahaha. Anda boleh lukiskan hashtag di luar corner eyelid untuk dapatkan the perfect smoky eye. Kemudian smudge it out menggunakan span. Untuk warna yang lebih gelap dan smokier look, lukiskan lagi hashtag dan ulang langkah yang sama. See... Lawa gila kan?


Sekian saja tips memakai eyeliner dari KekNi.. So boleh praktikkan ye. Daaaaa 

Friday, July 29, 2016

Anjakan Paradigma

Before raya, iaitu masa puasa la, aku realize yang aku ni dah kategori manusia yang ada penyakit insomnia. Maksud insomnia ialah susah tidur. Ye la, aku memang selalu (boleh kata tiap hari) tidur lewat. Kalau dapat tidur pukul 12 tengah malam tu dah kira paling awal lah tu. Tu pun kalau aku terlalu penat macam seharian travel dari JB ke Lipis ke kan. Kalau tak, hari hari biasa aku, pukul 12 tengah malam tu baru lah aku boleh mula kerja dengan serius tanpa gangguan anak-anak atau tanpa perlu terkejar kejar buat kerja rumah. Dan bila aku dah syok buat kerja, biasanya pukul 2.30 -3 pagi aku akan stop dan tidur. Tapi masalah jadi bila aku over kerja lebih dari pukul 3 pagi contohnya pukul 3.30 baru nak tidur, confirm mata aku tak boleh lelap. Confirm pukul 5 pagi baru lah dapat lelap.  Kalau dah tidur pukul 5 pagi, anak anak pulak pukul 8 dah bangun nak itu ini, memang tak boleh lajak tidur, kau bayangkanlah penat dia macam mana. Merangkak rangkak nak bangun buat susu intan..haaaaaa..

Actually aku boleh stay sampai pukul 3- 5 pagi ni sebab nescafe. Ye nescafe ais. Boleh dikatakan tiap hari aku akan minum nescafe ais malam-malam. Kalau tak nescfe, aku minum milo. Tapi sejak lepas raya ni, aku start amik supplement Kawai Collagen konon untuk kesihatan dan kecantikan kulit sebab aku bermasalah dengan jerawat yang bertumbuh bercambah bagai newer ending! So minum Collagen ni, pantang dia kaffien. So aku stop la minum nescafe. Plus, aku pun sedang mengamalkan cara hidup sihat dengan berpantang ais dan air manis dan makanan berminyak. Jadi nescafe dan milo ais memang aku tak buat dah sejak lepas raya ni. 

So kesan dia, aku memang tak tidur lebih dari pukul 1 pagi dah sekarang. Jerawat pun alhamdullilah tak beranak pinak lagi setakat ni. Dan paling amazing, berat pun turun sikit sikit. Ais dan air manis memang effect ye kat berat badan. Tapi baru seminggu la anjakan paradigma aku ni. Harap harap berterusan la. Masa kerja pun berubah ni. Dah tidur awal, terjaga pun awal ni. So masa kerja baru adalah sebelum subuh sampai lepas subuh. Lagi elok rasanya macam tu kan?  Bangun awal, murah rezeki ye dak? 

Mohon Istiqomah lah wahai Aini.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails