Followers

Friday, December 20, 2013

Aku Seorang Surirumah Tanpa Rumah

Pejam celik pejam celik dah masuk 2 bulan jadi surirumah terhormat.. Kelip kelip mata macam tak percaya. Sengih sengih sensorang di malam buta begini bila ingat yang esok pagi tak payah gopoh gapah mandi awal awal pagi, gosok baju kerja dan masuk office..  Hidup dengan penuh bertenang..

Rutin harian, time subuh masa anak merengek mnyusu, buat susu pastu kalau rajin @ banyak tempahan, sibuk la aku membuka laptop siapkan design , check email, respon form customer, update report bulanan semua sampai pagi. Kalau tak rajin, aku join intan tido semula..haha.. Ummm tapi biasanya memang tak rajin.. Pisss yo.. Pukul 8 bangun la.. Sementara tunggu intan bagun, aku stay lagi kat bilik mengemas ke, sambung design ke.. Selagi dia tak bangun, tak keluar bilik aku pasal dia tido atas katil, kalau dia terjaga time orang tak da kat bilik memang bahaya... Tapi biasanya 8.30 pagi bagun la dia.. Tak pun dia yang bagun dulu cepuk2 muka ibu suruh bangun...hoho..

Intan dah bangun tu letak dia dalam walker, pastu aku buat la ape yg patut, basuh baju, buat bubur intan,  buat sarapan ---- > ni jarang gila sebab sejak minum herbalife memang tak sarapan. Dan selalunya bangun2 mama @ abah dh siap sarapan.. Haaaaaha.. Dasar menantu hantu... Sambil membasuh baju tu aku mandi kan intan. Intan pulak baik macam ibu dia kan, lepas mandi, bagi susu, masuk buai, maka tidoooo la dia... Masa dia tidur tu la aku mandi dan start prepare untuk masak tengahari.. Haaaa.. See.. Aku masak jugak hokey.. Tengahari la masa nak melantak sedap sedap...

Tenghari siap makan, siap bagi intan makan, main main ngan ingan sampai dia penat, bagi dia tidur lagi... Masa dia tidur ni aku sambung lagi mengadap laptop... Pastu kalau intan tak bangun bangun lagi aku pun join dia tidur petang...muehehe... Petang kang dalam kul 5 dia bangun ajak dia main, jalan jalan keliling rumah pastu mandi kan dia, makan kan dia... Tidur lagi masa manghrib,,, kang papa dia balik kerja pukul 8 malam mcm tu dia pun bangun... Pastu pass button ke papa dia plak handle... Hehe...

Gitu la rutin kalau papa dia kerja siang.. Aku biasanya boring, resah gelisah je kalau papa dia kerja siang.. Sebab tak tau kadang nak buat apa and siang tu rasa panjang sangat masa dia... Kalau papa dia cuti atau kerja malam best sikit. Pasal siang selalu nya papa bawak jalan.. Kalau cuti dapat la pergi cameron ke, kl ke..kalau tak cuti dapat pergi pasaraya tong fatt pun jadi la kan intannn...Dasar ibu kuat berjalan... Haha.. Tapi tu la,,, habis dh seminggu terperuk kat rumah, mesti la gian nak berjalan kalau ada peluang kan..

Hurmmm... So far pengalaman menjadi surirumah ni ok la, tenang la sikit otak. Dapat tengok anak tiap masa, tak payah melayan kerenah client yang menjengkelkan, tak payah pikir masalah kat office sampai ke rumah.. Tenang sangat... Tapi if dapat jadi surirumah di rumah sendiri aku rasa 1000 kali lagi best kan... Tak sabar sangat....

2014.... Cepat la datang.. Aku dah berangan angan dah nak cat rumah warna apa uollss.. Kabinet dapur pesen mana pun dh google hokey..  Nasib tak tempah perabot je lagi... Over sangat walupun hakikatnya tapak rumah pun tak wujud lagi... Hahahaha...

Kepada suamiku yang tercintaaaaaaaaa.... Harap janji 2014 di tepati okey..... Bukan di capati yaaaaaa...

2 comments:

Irney Shazreena said...

Seronok kn sbnrnye jd suri rumah.... dulu saya pon surirumah... tp bile dpt keje gov. Rugi la kalo x amik... secara automatik kehidupan berubah..... rindu mse zaman x keje lu....

Irney Shazreena said...

Seronok kn sbnrnye jd suri rumah.... dulu saya pon surirumah... tp bile dpt keje gov. Rugi la kalo x amik... secara automatik kehidupan berubah..... rindu mse zaman x keje lu....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails