Followers

Friday, November 13, 2015

Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi Beremosi

respi udang

KekNi adalah stress, frust, bengang dan sedih beberapa hari lepas. Sebabnya KekNi mula merasakan salah satu impian KekNi sudah terkubur. KekNi rumuskan sebagai terkubur saja sebab dah terlalu lama menunggu, namun bila dah ada peluang, banyak pulak halangan yang mendatang. Jadi KekNi malas berharap dan bermimpi lagi, nanti makin stress.  Kecewa sangat bila memikirkannya. Tapi terpaksa redha walaupun beberapa kali juga tak dapat tahan air mata kecewa. Sampai sekarang still tak boleh berhenti fikir . Kenapa Allah takdirkan ini semua untuk KekNi?  why? why? why? why??? Tapi Alhamdullilah, dalam usaha cuba redha dengan ketentuan Allah, Allah bagi hikmah rezeki yang mencurah -curah masuk sepanjang minggu ni.. Alhamdullilah.. berkat redha dan doa orang yang kecewa.

Panjang sangat mukadimah, tak kena langsung dengan tajuk kan? Maapkan KekNi yang over asyik emosi terlebih. Sebenarnya nak cerita pasal Udang Masak Lemak Cili Padi ni. Masa KekNi duk sedih sedu sedan pepagi buta, husband bawak balik Udang sepit biru, alah anak udang galah la. Rasanya la dia saja nak ambil hati KekNi yang tengah stress. Lalu belikan binantang kegemaran KekNi itu. Dan lagi special, bukan udang biasa, tapi udang sepit biru yang payah nak jumpa kat pasar. Terus KekNi yang moody jadi bersemangat nak masak Udang Masak Lemak Cili Padi.  KekNi ni ingat ingat lupa resepi masak lemak ni pasal jarang masak lemak. Biasa kalau udang, memang masak sambal tumis je. Tapi sebab udang sepit biru ni, masak lemak cili padi la baru mantop, lalu KekNi pun mengoogle la Resepi dia, dan terhasilah resepi berikut;

Resepi Udang Masak Lemak Cili Padi 

1/2 Kg Udang
Santan 2 cawan
Cili Padi 20 tangkai
Halia sikit
Bawah Putih 3 ulas
Kunyi hidup / serbuk kunyit
Daun Kunyit
Serai 2 batang diketuk

1. Tumbuk Cili padi, halia, kunyit.
2. Campurkan Udang, Santan, Daun Kunyit, Serai dan bahan ditumbuk ke dalam periuk.
3. Tambah Air ikut kesesuaian. 
4. Masak dengan api perlahan sampai mendidih.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa.
6 Tutup api. Siap!
* Udang tak payah masak lama, nanti keras tak sedap
* Masak api slow untuk elak santan pecah minyak.

Kalau KekNi masak lemak, tak suka kuah terlalu pekat dengan santan sangat. KekNi suka kuah medium je, cair sangat tidak, pekat sangat pun tidak. Kalau pekat sangat nanti kuat sangat rasa lemak santan, bau je pon dah buat KekNi kurang selera, kalau makan nanti mula la ambil lauknya saje, kuah tak lalu. Lain kalau tak berapa pekat, ku hirup hirup kuah dalam pinggan sampai licin! Hehe..

Habis masak, terus makan dengan nasi panas, holamak! Mabeles sangat. Sedap hingga menjilat jari. Udang fresh, beli dari pasar terus masak, lagi la bertambah sedap. Malam tu cakap kat husband  :

"Tak dapat bunga pun tak apelah, dapat udang kepala besar ni pon dah berbunga-bunga hati. Tq husband. Love u"

Haaaa.. Udang punya pasal, terus jadi romantik, muka ada sinyummmm. Yes. Memang sedikit mengurangkan stress KekNi walaupun kecewa itu masih ada. Tapi KekNi tetap yakin Allah akan berikan hikmah lain buat KekNi yang kecewa ini. InsyaAllah. 

KekNi cuba Redhakan Hati,
KekNi cuba Ikhlaskan Diri.

Sekian.


1 comment:

mama maman aka yana said...

Nmpk dah sedap... dpt bayangkan mmg sedap nak2 udang segar eks.. yummy

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails