Followers

Monday, July 4, 2011

Mari Bercerita Tentang Tanggungjawab

Antara tangungjawab dan kehendak diri sendiri, mana yang perlu di utamakan? Kalau korang rasa kehendak untuk menghabiskan duit pada kereta untuk di modified demi kepuasan diri itu lebih penting dari menunaikan tanggungjawab korang memberi nafkah yang secukupnya kepada mereka-mereka yang berada di bawah tanggungjawab korang, korang telah menggambarkan diri korang sebagai manusia yang tidak bertanggungjawab.

Aku sangat elergik dan sensitif dengan isu tanggungjawab. Sentap. Sentap. Sentap. Kalau aku, time bulan sesak-seksa yang mencengkam kalbu bila part nak keluar duit tu kan, aku rela skip bayar bil internet atau skip untuk masuk dalam ASB untuk bulan tu tapi aku tak pernah rela skip bagi elaun / duit belanja pada mak ayah aku.

Biarlah tak dapat menyimpan bulan tu, biarlah internet kena potong bulan tu, biarlah tak dapat shopping bulan tu, tapi tanggungjawab pada mak ayah aku tak kan tolak ke tepi. Pasal pe? Pasal mak ayah aku tak pernah skip bagi makan pakai kat aku sejak aku lahir, tak penah skip bagi duit belanja sekolah, tak pernah kata tidak bila aku nak pakai duit sepanjang aku belajar kat universiti walaupun sesak macam mana pun diorang...

Mak ayah aku lah orang yang bertanggungjawab mengajar aku apa itu tanggungjawab.. Kepada orang-orang yang tiada perasaan bertanggungjawab, sedar la... Anda kelihatan jelik jika melebihkan kehendak dari tanggungjawab...

Sekian dari anak mak dan ayah... =)




1 comment:

Anonymous said...

setuju...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails