Followers

Wednesday, October 14, 2015

Resepi Apam Susu Sedap

apam susu mudah

Haha tajuk tak boleh belah, sendiri buat sendiri kata sedap. Eh tapi serius memang sedap. Menjadi jugak apam susu aku. warna pun mengiurkan kan?? Kakak intan bukan main suka lagi, sekali hadap boleh habis 3,4 potong.


Tips atau Cara buat layer apam susu ni nampak comel macam KekNi punya, 
1. Sudukan satu warna, satu warna ke dalam loyang.
2. Guna sudu berasingan, kalau campur nanti tak cantik sebab warna bercampur.
3. Buat 3 warna sudah, Banyak sangat warna carca marba jadinya nanti.

Konon bagi tips bagai, baru buat apam susu dah nak bagi tips bagai konon.. Haha.. Hello, KekNi dulu tokey segala kek, cupcakes, apam dotdot bagai tau. Jangan tak tau. Sekarang je dah pencen pasal malas dah nak duduk berejam depan oven. Sekarang duduk berejam depan laptop je..huhu..

Resepi Apam Susu Gebu Mudah Simple ni KekNi ambil dari blog Fieda. Warna pun tiru dia pasal memang warna kegemaran pun pink purle putih tu...huhu.

Bahan Bahan Apam Susu

4 Biji Telur
4 Sudu besar Susu Pekat manis
1 Cawan Gula
1 Sudu Ovelate
2 Cawan Tepung Gandum

Cara cara Buat Apam Susu

1.Blender kan aje semua bahan kecuali tepung gandum sampai kembang (putih dan ringan texture nya)
2.Lepas tu masuk dalam mangkuk besar, gaul kan ngan tepung yang di ayak
3.Asingkan dalam mangkuk kecil kpd 3 bahagian dan letak pewarna
4.Sudukan setiap warna satu satu ke dalam loyang sampai habis.
5. Kukus 30 minit.

SIAP! 

1 comment:

Ace;s MF said...

Sy dh Cuba resepi ni.. tp xjd..Npe ye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails