Followers

Monday, November 7, 2011

Hak Anda Sebagai Pengguna

Kalau siapa yang rapat dengan aku tau la perangai aku macam mane kan. Perempuan cerewet nauzibilah, teliti dalam buat pilihan atau sesatu perkara. Cik Maisarah tau la... Dia tau la mcam mana kalau aku shopping kasut.. Kalau tak 3 kedai aku survey sebelum beli memang bukan no-ai-ni la tu ha...

Walaupun sikap teliti dan cerewet ni kadang-kadang membencikan bagi sesetengah orang (terutamanya lelaki) tapi ada kebaikannye. Contohnya tadi. Aku pergi Watson beli barang siket. Aku ambek pencuci muka, lipstick dan mascara.. Biasa la dah awal bulan, benda wajib la tu. Siap pilih, akupun bayar la.. Treet... Treet.. Treet... Budak cashier tu scan.

RM 56 total. Bayar la. Macam biasa,lepas bayar, dapat resit aku pun scan la dengan mata aku pulak kan, check kalau - kalau ada silap ke kan. Jangan ingat cashier tu scan-scan suma betul ye kwan-kawan... Tup tup.. Aku tengok harga lipstick silkygirl tu RM23 kat resit tu. Aik.. Padahal tadi masa ambik tadi harga kat situ RM 15 je..

Aku pun pegi lah kat cashier tu balik.. "Dik, tanda harga kat situ silap ke dik? " Baik punya ayat kan.. Terkebil-kebil budak tu. Terus dia semak balik, rupa-rupanya harga yang dia scan tu yang silap. Lipstick tu ada diskaun sebenarnya... So die suro aku isi form pastu dia pulangan balik baki RM 8... Ha...Kan banyak gak tu aku rugi kalau ku tak semak resit tadi kan...

Kalau oang kaya tak pe, tak payah semak.. Keep the change je.. Tapi bagi orang biasa cam aku ni, rasa rugi tu...Bukan kali pertama kena. Dulu kat Carefour pun pernah jugak jadi. Strawberry tanda harga RM 8 je tapi bila scan jadi RM 16... Dalam hal macam ni aku tak mudah naik marah, aku just bagitau je dulu. Sebabnak pastikan harga mana yang slah kan..

So kesimpulannya, jangan percya sistem kat mesin cashier tu betul 100%... Sebab aku pun pogrammer, tukang membuat sistem... Nobody perfect and Sistem pun kadang2 tak perfect akibat programmernye yang ak perfect...huhu...

Lastly, Jadilah pengguna bijak je kawan-kawan... =)

2 comments:

Rosliza Roslan said...

waaa..very da teliti cik aini kt...
kena ikt teldan nih..^_^

mai aliyah said...

yeahhh mmg teliti dan berfikiran jauh =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails