Followers

Tuesday, March 27, 2012

~ Bride To Be ~ DIY Bunga Telur

Actually tak pernah plan pun nak buat bunga telur bagi kat orang ni. Dulu plan cuma ada bunga pahar yang letak kat pelamin je. Untuk kasi orang, cukup letak dalam bekas telur dan masuk kat goodies bag. Tapi bila sibuk duk google pasal DIY bride to be kan, terbekenan pulak dengan bunga telur DIY ni tau.. Teruslah kakak bersemangat cari bahan-bahan nak membuatnye. Alahai, kosnye tak seberapa pun, tapi hasilnya sangat memuaskan hati..

Memuaskan hati bagi orang rajin ber DIY macam kakak la ye. Bagi yang tak rajin, memang tak la kan... So ni la hasilnye.. Baru siap berapa ni, 50 pun tak sampai lagi..huhu.. Tak pe, banyak lagi masa ni..Sikit sikit lama lama jadi bukit ye dak? Target nak buat 250 je...

Sejambak ke kiranye ni? Huhu.. Tema of course purple dihatiku kan.. Bahan bahan yang diperlukan simple je. Kertas untuk bunga tu, lidi, riben besar, riben kecik, kain net.. Cara buat dia? Google je cara-cara buat DIY bunga tisu..hehe.. Malas la nak buat tutorial... =)

Ok ni versi yang di zoom in sket.. Nampak jelas tak? Maaf la gambar kelam sikit. Buat di malam hari dengan lampu rumah yang malap malap gitu sambil tengok tv dan bersandar di sofa...huhu. Kat bawah ni gambar terang sikit, warna sebenar la.. Tantek tak kawan-kawan?

Oh ye, selain purple dihatiku, bunga ni juga aku buat versi pink. Ye la, kata temanya purple pink putih kan.. Harussssssssssssss la ada pink jugak kan.. Oh kad kahwin kat bawah tu housemate punya. Ade dua bakal pengantin kat rumah kakak ni sekarang..hehe.. So malam-malam meriah la merewang buat persiapan... Duk lipat kad la, duk buat bunga telur la...hehe


Kad kahwin aku dah siap jugak ni.. Tapi nanti nanti la cerita... Awal lagi kot... Next nanti nak cerita pasal projek DIY satu lagi... Tunggu...

7 comments:

Nava.K said...

That bunga telur is lovely gift and remembrance of attending a wedding. I am still keeping many I collected from attending Malay weddings.

Eye_nee said...

hasil dari tangan kamu sendiri suatu kepuasan kan....kos pun tak membebankan dan ada tambahan buah tangan dari kamu kepada tetamu...

Anonymous said...

hye....nk tya boleh x?saya pun b2b gak...mmg ada niat nk wat paper flower ni for my bunga telur...so nk tya awak le...kat mana nk bli paper tissue tuh?saya tgk kat nilai 3 tuh cam lain je materialnyer ,boleh kasik tips x?tq....:)

Aini said...

Saya pakai crepe peper. Selalu ade jual kat kedai jual riben2, peralatan persiapan kahwin. Crepe peper ade 2 jenis. Satu yang lmbut, satu lg yg keras sikit. Yg ni sy pakai yg keras

yana said...

hi.. nk tnye sikit la mcm mne awk lekatkan ribbon tu ye? awk guna dawai halus atau ikat terus pd lidi tu? satu lagi, kite cube lekatkan kain net, tp mcm senang tertanggal klau letak telur.. blh share x awk bwt mcm mne.. anyway, cantik sgt bunga telur awk.. suka sgt color purple tu.. =)

Aini said...

Riben tu ikat terus pada lidi. Tang kain net tu plak, mula2 saya ikat/lilit dengan dawai halus dulu pada lidi pastu barulah dibalut dengan tape putih tu, baru la kuat sikit. kalau balut je mmg x kuat.

Anonymous said...

hai

sy ada cuba wat bunga telur crepe ni..awk guna berapa bnyk reben utk cantum dkt bunga telur tu eyh?sy pernah try cantum 4 potongan reben tp mcm tak cantik plak bunga telur sy tu.. boleh tak bls dkt email sy, aim_libragirlz88@yahoo.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails