Followers

Friday, March 11, 2011

Gempa Bumi Dan Tsunami Di Jepun

Ya Allah terkejut dan takutnya aku balik kerja sampai rumah terus mengadap berita pasal gempa bumi ngan tsunami yang baru melanda jepun. Ya Allah Ya Allah.. Lindungi la mangsa-mangsa. Jangan la bencana ni jadi makin teruk dan paling tak nak dia sampai ke Malaysia.

TOKYO: Gempa bumi pada kadar 8.9 magnitud melanda Jepun awal petang tadi mengakibatkan tsunami hingga setinggi 10 meter melanda beberapa bandar kawasan pantai negara itu.

Kejadian itu mengakibatkan banyak kes kecederaan, namun jumlah kes kematian masih belum diperolehi dari kawasan yang dilanda bencana di pulau Honshu.


Ombak setinggi 10 meter dilaporkan melanda Sendai di timur laut Miyagi, pulau Honshu mengakibatkan banyak kapal, kereta dan sisa runtuhan dihanyutkan ke kawasan bandar. Gempa bumi itu mengakibatkan gegaran kuat bangunan di Tokyo yang dihuni 30 juta penduduk.

Sekurang-kurangnya enam kes kebakaran dilaporkan di Tokyo akibat gempa selain menyebabkan sistem subway dihentikan, siren kecemasan dibunyikan dan orang ramai berpusu-pusu keluar dari bangunan.


Kepulan asap dikesan membabitkan sekurang-kurangnya 10 lokasi di bandar raya itu di mana lebih empat juta kediaman terputus bekalan elektrik selain beberapa kawasan ditenggelami air termasuk kawasan letak kereta Disneyland Tokyo.


Gempa bumi berlaku pada jam 2.46 petang (0546 GMT) selama dua minit dengan gempa pertama kira-kira 400 kilometer di timur laut Tokyo, menurut US Geological Survey.

Angka korban aku rasa sangat tinggi berdasarkan video Gempa bumi dan tsunami kat jepun aku tengok kat youtube tadi. Kawan-kawan, mari kita doakan keselamatan mangsa-mangsa tsunami dan gempa bumi di Jepun tu ye.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails