Followers

Wednesday, April 28, 2010

Adegan Dalam Bas


Entri ini aku nak cerita pasal adegan dalam bas semalam time balik kerja. Petang semalam macam biasa lah time orang balik kerja bas memang sesak nih. Mula-mula aku pun berdiri sebab bus memang full kan. Aku berdiri betul-betul depan seorang akak yang tengah duduk dukung baby.

Baby ni punye la buas, mengelasor ke sane sini bak kate orang Johor. Mak aih, penat betul jadi mak aku tengok akak tu. Pastu untuk menenangkan si baby ni, akak ni pun selamber badak je selak baju pastu kasi anak dia tu menyusu.


Masa tu aku memang berdiri betul - betul depan die ni, sebelah kiri kanan aku mamat-mamat dan jugak sorang budak sekolah lelaki jugak berdiri. Mak aih.. Terbeliak mate memasing ye.. Cucuk ngan garpu baru tau. Aku jeling sorang-sorang baru tau nak buat-buat pandang tempat len.

Akak ni pun satu, tak reti nak cover-cover. Kalau aku yang pompuan ni terkejut beruk, yang lelaki plak comfirm lah teruja punya kan. Lepas anak die puas menyusu, keadaan pun kembali normal..hehe. Aku masih berdiri terhuyung hayang.

Then bas berenti kat satu bus stop, perempuan yang duduk sebelah akak ni turun, so aku pun cecepat duduk sebelah akak tu.. Pantas dan tuntas. Selepas melabuhkan punggung aku pun tersenyum puas. Dalam hati berkata, yea yea dapat duduk sambil buat muke berlagak kat diorang-diorang yang masih berdiri..haha.

Tapi belum sempat bas berjalan, naik pulak sorang nyonya.. Alamak.. Tak panas lagi buntut duduk. Terus la bagun kasi nyonya tu duduk. Sangat kurang hajar dan memalukan ye kalau kau buat bodoh duduk dalam bas walaupun nampak orang tua berdiri depan kau. Memang sangat kurang hajar berkelakuan begitu.

Gambar kredit to google

So aku pun bagun kasi nyonya tu duduk. Dan aku berdiri depan dia. Mesti diorang yang tengah berdiri tu ketawakan aku dalam hati. "Tu lah ko tadi dapat duduk berlagak sangat, padan muke ko..hahaa.." Kata mereka dalam hati <------aku agak je la =)

Bila akak yg ngan baby nye turun, cepat-cepat nyonya tu tarik aku duduk sebelah dia. Nyonya tu peramah. Risau benor die tengok aku berdiri terhuyung - hayang. Dia cakap, lain kali amoi, jgan pakai kasut tinggi ini macam. Pakai selipar. Saya susah hati tengok lu berdiri... Haha..

Aku dah biase sebenarnye. Bukan setakat terhuyung- hayang, terpelecok dan hampir tumbang balam bus pun pernah. Tapi tetap wat muke maintain..haha. Adat lah kan naik pengangkutan awam. Nak selesa bawak kereta sendrik. Persoalan nye bukan tak ade kereta atau tak ade lesen tapi ade berani bawak kereta?? Lu pikir la sendrik aini oiiiii.

Adios...

14 comments:

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. giler selamba akak tu susukan anak dlm bas!!

mesti dlm ati org2 yg terbeliak mata tu kehairanan.. biar betul akak ni..

mcm2 citer pernah jd dlm bas. lom lg tahap sardin bas tu rsanya.. huhu..

safiyyahosman said...

hihihiihih...
nyonya tue the best la..
ahhaaha..
budi y baik dibalas baik..:)

saya_arief said...

waa..bagus nye kamu..
suda lame aku tidak menaiki bus..

✿Lovillea✿ said...

HHAHAHHAHHAA...
SLAMBER DOG LOL KAMO NIE...
TP AWAT LAL KKA TU SELAMBA JE BG SUSU KAT ANAK DEDAH JE.. WOW GITU...

DAN KAMO SGT BGUS BG NYONYA TU DUDUK....

HEHEHHEHEHHE (^_~)

cikgadis said...

haha dasat tol!
sungguh slambe kakak tu susukan anak dia.. alahai~

sI tEDI said...

nak menyusukan baby boleh tap agak2 lahkan..

sorok sebaik mungkin.. ;)

Didi Nadhirah said...

kak enjin kereta dah start ye

siti nurkhijah said...

baiknya awak....

♥ nana i am ♥ said...

waa~ i pena rase susa naek bus.
kene bangon pagi pagi moning naek bus.time balik kene sempit sempit macam ikan sardin pulak.dushh.kenangan ^.^

hajarus said...

hahaha.. slumbernyer kakak tu... :)

Salina said...

paling suka part ikut suke hati akak tu je.hehe

illafira said...

mmg slamber tul kakak tue.. mesti dia dh x hiraukan org lain.. yg penting anak dia..

ieda fidodido said...

wah selambanye...ai segan..kekeke :)

Bro Framestone said...

maat terbeliak sorg2 sebab dah lame xmerasa he..23x

baik die ek.. bagus2 huhuhu... bro pun dulu cam tue la.. cuma sekarng je xwat cam tue...

bukan sebab bro nie kurang ajo ke ape.. coz dah lame x naik pengangkutan awam he..23x

BroFramestone Blog

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails