Followers

Tuesday, August 10, 2010

Bila Driver Bas Bergaduh Dengan Penumpang Macam Budak-Budak


Bila baca tajuk di atas sah lah aku nak bercerita pasal cerita biasa yang dialami manusia biasa yang biasa naik bas macam aku ni. Sape yang tak suka cerita orang biasa macam ni sila tutup telinga. Eh telinga ke? bukan mata? Hehe..

Orait macam ni. Semalam macam biasa la tunggu bas kat Esso kan. Orang biasa katakan.. Masa bas berhenti kat esso tu orang pun bukan men la berebut kan. Biasalah mak budak, bapak budak, kakak, budak abang budak sume kan. Kalau budak-budak boleh jugak di marah tak reti beratur naik bas kan.

Aku ni dah lemah longlai penat ni. Malas nak berebut-rebut ni. Buat je la muke toye naik bas. Bila semua dah naik, tetiba driver bas tu pekik. "Ada 2 orang perempuan India yang tak bayar tambang tadi! Sila bayar!"


Dan dan semua orang mata meliar pandang 3 orang gadis India 3 sekawan ni. Dah diorang je aweks india kat dalam bas tu. Lepas tu girl ni kate la dia dah bayar. Dia bayarkan sekali untuk 2 orang kawan dia tadi. Ye la aku pun perasan diorang kat depan aku masa bayar tambang. Dia siap cakap lagi Selesa jaya 3 orang sambil masukkan beberapa keping RM1 dalam tabung bas tu.

Si driver ni tak percaya. Gaduh-gaduh mulut. Punye la bising. Tau-tau je la kan. bas tak jalan lagik ni. Last2 si driver tu turun bas. Jerit cakap dia tak kan bawak bas tu selagi 2 orang perempuan India tu tak bayar. Aku suspek driver bas ni ada masalah rumahtangga, tu yang emosi sangat tu.. Yang pompuan2 India tu memebel sesame sendirik dengan bahasa dia la. Aku nak masuk campur tak berani woo...

Driver bus ni kalo diorang emo memang sangat la mlas nak melayan yek. Macam bas tu dia punya! Pernah ek dulu bas dah penuh gila babeng, berhimpit ni ha tak ade ruang, boleh die jerit suro ke belakang lagi, rapat lagi bagi mati tak bernapas agar dia boleh dapat angkut orang lagi dan kaya ye. Pastu ada sorang budak sekolah ni marah la cakap dah sempit tak boleh gerak lagi, tak ade ruang dah. Si driver ni punye hot, maki hamun budak ni. "Lu banyak cakap lu turun la tak payah naik bas! Bo*** punya budak!"

Kasar okeh. Baik berbalik pada cerita India tadi. Bila driver tu dah turun bas sambil menghisap rokok, kitorang yang dalam bas ni cukup bengang. Die ingat ni bas ekspress nak berenti lame-lame. Kami ni dah penat balik kije nak balik rumah taw dak. Last-last 3 sekawan gadis india ni turun dari bus sambil memaki driver bas tu.. Haish berani sungguh.. Kang kena penampo dek driver yang baran tu tak pasal.

Driver pun naik bus dan meneruskan perjalanan sambil membebel sorang-sorang. Kami yang dalam bas mengeleng-geleng kepala sambil menarik napas lega akhirnya konflik mereka berakhir dan kami dapat meneruskan perjalanan balik kerumah masing-masing dengan gembira...

Sekian cerita biasa dari orang biasa... =)

10 comments:

aque said...

teruk punye dreber... siku kan jew lain kali... keh3..

papewpown.. selamat menyambut ramadhan :)

Zaharah said...

mmg..
skang drebar bas die mcm ingt die tu pangkat tinggi..

aku pon tiap2 ari naek bas ade gak jmpe dreber kuang ajo..

ngat x noi kite pnh kena mara ngan org yg jerit terlolong kt bando suruh naek bas tu..sgt xde budi bhasa

Aini said...

yek la... tau la penat bwak bas kan, tapi budi bahasa budaya kite la kan

Zaharah said...

erm tau xpe...
saket ati..
naseb kte xde kete kan, kalo ade kete gi lantak la same bas mcm tu

dunspeak♥ said...

huishh emosi nye driver tuhh

Nazz@Purple said...

nazz penah naik bas..pemandu tu berhenti dan belasah org..sebab nye org tu maki dia sebab bas tu jalan mase dia nak melintas..

mcm2 kan..

anyway
Selamat menyambut bulan ramadhan

jaja9 said...

btol ke x btol pakcik bas tuh..nak emo2 sampai camtuh sekali....cam2 perangai manusia ni..

nizamsani said...

alahai.

LiErOSe~QiEmi said...

hei teruknye driver tu.. sebab dia tak dengar betul2 abis sume kena.. mcm2 perangai tu yg buat malas naek bas tu.. wadoii

hi aini,i follow u..

riezgurl said...

ko ni aini..da nmpk minah 3 org tu byr bkn nk membela nsb dorg tu...hish!! biar malu ckit drebar bas tu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails