Followers

Tuesday, August 24, 2010

Resipi Biskut Mama Carrie Pink @ Strawberry


Okeh ini entri terakhir pasal mama carrie pink perisa strawberry yek.. Banyak kali dah aku cerita pasal mama carrie pink kuih raya idaman aku ni kat blog ni kan..haha. Okeh berikut adalah resepi biskut mama carrie strawberry ni. Zaharah kate sila beri resepi dengan detail... Baik! Huhu..

Bahan Doh
300gm mentega
380gm tepung gandum <--- kalau doh lembik sangat boleh tambah lagi sikit.
130gm tepung jagung 100gm gula icing + 3 sudu besar gula pasir.
1 sudu perisa strawberry
1/2 sudu kecil pewarna merah jambu

Bahan Icing
1 biji putih telur
100 gm gula icing <-- mesti gula icing! Tak boleh gula pasir, gula batu, gula kastor sume tu ok.
1 sudu besar tepung jagung

Cara Buat Doh

1. Ayak tepung gandum ngan tepung jagung, ketepikan.
2. Putar mentega dengan gula hingga kembang.
3. Masukkan perisa strawberry, putar kasi rata <-- sedap bau aiskrim =)
4. Masukkan pewarna. Putar kasi rata.
5. Masukkan campuran tepung sikit-sikit, uli hingga lembut dan boleh dibentuk.
6. Canai dan terap bentuk love.
7. Sapu icing dan lorek.

Cara Buat Icing/ Hiasan

1. Putar putih telur hingga gebu (High speed)
2. Masukkan tepung jagung (Putar high speed gak)
3. Masukkan gula (Putar high speed) sampai agak pekat.
4. Ambil 1 sudu adunan, titikkan dengan pewarna merahjambu (untuk buat corak lorekan).

Untuk lorekan tu, celup lidi dalam adunan icing yang warna pink tu pastu lukis la atas sapuan icing warna putih pada doh.
Dah siap, bakar dalam 20 minit dengan api slow..

Ohh selamat mencuba =) Rasanye best macam aiskrim strawberry... Lagi gambar proses buat mama carrie pink kat sini.

7 comments:

Nazz@Purple said...

wah menarik..kalo nazz rajin nak cuba la..tp selalu nye nazz malas..:(

Kancilbiru said...

wooh comelnya...tapi sangat malas nak buat...ekekee

Zaharah said...

hehee....
thanks noi....
sayang noi.... emuuuaaahhhhhhhhhhh......

Nabiel said...

okeh..
take note!hehehe..leh bt wrna merah lak pasni=P

cengkerangcipot said...

wahh2..
tergoda ni..
mesti sedap ni..

A-Y-I-E said...

Assalamualaikum anda blogger johor? Jika ya.. sila ke FB blogger Johor

KLIK SINI

Sebab saya ada buat aktiviti berbuka puasa di danga bay pada hari sabtu ini

mai aliyah said...

noi tak buat kuih tart ke?hee~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails