Followers

Thursday, August 19, 2010

Bulan Kemerdekaan Tak Semeriah Dan Bersemangat Macam Dulu-dulu


Bulan Ogos ialah bulan kemerdekaan kan. Aku ingat lagi masa aku zaman sekolah rendah dulu, bulan Ogos ni sangat la meriah. Meriah dengan bendera. Bendera Malaysia kat rumah-rumah, kat kedai-kedai, bangunan-bangunan pejabat, kenderaan-kenderaan. Memang meriah lah. Kat mana-mana pun boleh nampak bendera Malaysia.

Tapi bila dah besar ni, aku tengok tak meriah dah. Jarang dah nampak kereta atau motor ade bendera Malaysia, susah nak jumpe la pendek kate. Bangunan2 pun tak nampak dah bendera. Tu bangunan MPJBT tu dulu bukan main bentang bendera besar gaban tapi sekarang tak nampak dah.

Kenape ek? Macam dah tak bersemangat je semua nak sambut merdeka. Jom la bersemangat semua.. Bukan mahal pun bendera tu. Pasang satu kat kereta, kat rumah. Tunjukkan semangat kita. Memang la banyak lagi cara boleh tunjuk semangat Malaysia kita, tapi apa salahnye memeriahkan bulan kemerdekaan kita ni kan. Jom pakat-pakat pasang bendera.


Malam tadi lepas berbuka aku ngan adik lelaki pasang bendera depan rumah. Semangat ni. Tapi yang paling semangat my mak la. Dia yang beli bendera ni sebenarnye. Jadi kami tukang pasang je. Adik aku punya semangat panjat-panjat tembok untuk ikat bedera ni. Tapi semangat die kejap je. Baru ikat sebelah dah cabut lari bila kawan dia panggil ajak pergi tarawikh.


Last-last aku la pulak yang sambung panjat untuk ikat yang sebelah lagik. Tapi tak ade la aku nak panjat tembok. Mantik lah kena hon ngan pak cik lalu lalang kat depan umah nak g terawih nanti. Aku just panjat kerusi je la. Nasib orang tinggi la kan. Kalo katik terpaksa la panjat tembok..hehe.. =)


5 comments:

saya_arief said...

merdeka...
:D

ASaDa RyutaRo said...

tu la.. nampak sangat dah kurang org pasang bendera.. huhu..

hope semangat patriotik dlm diri tak berkurang la.. =)

merdeka!

mai aliyah said...

YA MERDEKA2!!!

Kancilbiru said...

tak rasa macam nak sambut merdeka sbb puasa kan...hihii

mekchu said...

semangat... bagus nye..
selamat menyambut hari merdeka!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails