Followers

Monday, February 8, 2010

Permohonan DPLI dan KPLI sesi 2010/2011 Dibuka!

Perhatian perhatian kepada sesiapa yang ada cita-cita nak jadi guru, nak mohon Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) atau Diploma Perguruan Lepasan Ijazah (DPLI), ada berita baik hari ni.

Untuk permohonan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah, KPLI, permohonan telah di buka pada hari ini 8 Februari 2010 sehingga 21 Februari 2010 untuk kemasukkan pada Jun 2010 ini. Untuk Diploma Perguruan Lepasan Ijazah pula, permohonan akan di buka bermula 1 Mac 2010.

Cara mohon macam biasalah kena beli nombor pin dulu kat BSN then isi borang secara online. Untuk maklumat lanjut tentang Permohonan KPLI boleh tengok di sini. Untuk iklan pasal Permohonan DPLI pula boleh tengok kat sini

Sekian berita terkini. Terima kasih daun keladi, lain kali datang la lagi ke sini ye.. =)

p/s : Terungkai sudah tanda tanya pasal tak ada lagi ke pengambilan KPLI dan DPLI untuk tahun ni. Gimik je lebih kan, alih-alih di buka juga permohonan untuk Kursus Perguruan Lepasan Ijazah dan Diploma Perguruan Lepasan Ijazah ni. Good luck kepada sesape yang mohon. =)

121 comments:

ezzati said...

gud info..nk bgtau abg ni..ingatkan kpli/dpli ni dh x bukak dahh..hehe

Aini said...

yep2..

farhana ghafar said...

tu arh pasal. ingat dah di mansuhkan.huhu

Lt. Danny Rock said...

huu sedey la bagi kami yg amik bacelor pendidikan nih, sekarang graduan cekgu dah ramai penganggur,(even yang ada kontrak dgn kpm pon tak dapat posting mane2)

kalau sume nak jadi cekgu, kami nak jadi apa huhu..

note: just nk cite jer, xd maksud ap2 ^^

MiSs TOrA said...

tq utk info neh..kwn sy br je tye..blh le gtau die..thaks ye :)

Miss Ekin said...

mmg yg intake bulan 1 aritu die x amik. sebab die amik stok simpanan yang die da intebiu taun lepas. tp yg intake june die mmg bukak :)

Anonymous said...

saya tak faham dgn KPM ni..
that day bukan main lg panas isu guru tak dpt posting..
la ni duk bukak lg kpli n dpli nih..
hmmm...
jgn sampai ramai yg teraniaya sudah..
so pada sapa2 yg nk apply tu..
jgn terlau mengharap anda abis blaja nti akan confirm dpt posting..
anyway..
wish u all best of luck!

Rosliza Roslan said...

slm

xde pom dpli bka 1 mac..slap info ker???

Anonymous said...

a.ahhh........xd pn dpli.yg bkk tu utk GST.lpsn IPTA edu..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Eryz Dwan said...

ada la.. dia dah letak ikut kursus ape korang grad..korang ley aply n universiti mana kurusus tuh ditawrkan..tp kalau tngah stdy ley benti x r..

Anonymous said...

hi there.....sy nak tnya...pengambilan DPLI ne sekali setahun je ke (JULY)?ada tak ambilan JANUARY2011? if ada bila ye permohonan dibuka.....really need help....and 1 more thing...kat mana nak tgk permohonan DPLI ye...sebab klu KPLI kat www.moe.gov.my....DPLI pula????

Anonymous said...

HI...pengambilan DPLI sekali setahun ker? katmana nak check DPLI...coz if KPLI kat www.moe.gov.my....if DPLI????ada tak pengambilan january 2011?

Aini said...

Saya rasa permohonan memang setahun sekali. Dan untuk permohonon DPLI, iklan dia akan keluar kat surat khabar dan kementerian pelajaran tinggi Malaysia.

Anonymous said...

alhamdulillah...sy dh dpt dpli kat upsi...
utk kwn2 yg nak mohon utn intake january ni...kwn sy kata ada buka..
utk maklumat dpli..kat laman web upu..

Anonymous said...

btl ke akn kua tok intake jan??bila tu??

Anonymous said...

betul ke akn kua intake jan 2011?kpli atau dpli?bila?boleh bg sy web permohonan 2 x?any info tlg bgtahu ye...trima kasih..

Aini said...

Rasanya memang ada dua intake dalam setahun iaitu intake januari dan jun.

Sebarang info terkini macam iklan permohonan KPLI & DPLI yang terbaru saya akan beritahu dalam blog ni nanti =)

zaini said...

salam..nak tumpang tanye..KPLI ambilan Jan 2011 dah tak der ker?kalo ader bile start submit application?tq..

Anonymous said...

salam...bile ek agaknye borg for intake jan 2011??anything info pls update..tqvm;))

Reyzal said...

yup intake jan 2011 any info please infom..thanks..

Anonymous said...

boleh tak sapa2 ada info/iklan kpli/dpli tahun 2011 inform kat kite.My email rayner_t83@yahoo.com...TQ..

Anonymous said...

boleh tak sapa2 ada info/iklan kpli/dpli tahun 2011 inform kat kite.My email rayner_t83@yahoo.com...TQ..

salsabila said...

me too..plz inform kl ade any update b'kenaan kpli/dpli utk intake 2011
ieha84@yahoo.com..thanks

lienda said...

sam la kite....tlg info kt sy skali ek... kat lienda_leo@yahoo.com

Anonymous said...

plz remind me also abt d intake coz me still studyin next year may will finish it then want 2 contie in teachin la...so plz let me knw also...thank u!! mathi_8810@yahoo.com

Anonymous said...

kpli dah kuar iklan arini.

Aini said...

PERHATIAN : Permohonan KPLI untuk ambilan Januari 2011 telah dibuka hari ini 11/10/2010. Boleh rujuk entri ini untuk maklumat lanjut http://ceriteras.blogspot.com/2010/10/permohonan-kursus-perguruan-lepas.html

shasha said...

ape beza kpli ngan dpli? diploma ajar sekolah menengah rite?other than that? ramai orang yang berijazah ambil kpli atau dpli?

Aini said...

Shasha : memang KPLI guru sekolah rendah, DPLi untuk sekolah menengah.

Tapi kedua-dua KPLI & DPLI adalah untuk lepasan Ijazah Sarjana Muda sahaja.

waida_shawl said...

follow ur blog coz nk tau psl pengambilan dpli bln january nant..please inform k klu ader pae2 brita about dat..thanx so much..(^_^)

Anonymous said...

permohonan ambilan jan 2011 untuk kpli sudah tutup kah?

Anonymous said...

kpli jan 2011 dh tutup dah..last 24 oct tu ari...

Anonymous said...

salam.. nk tahu ye, bila pulak dorg bukak untuk kpli? intake jun eh? untuk intake jan, takde 2nd intake ke?

Anonymous said...

salam... tumpang tanya. intake Jan 2011 dah tutup.... biler yek agaknya next intake. Boleh email kat saya tak for the next intake.... Ariha_2403@yahoo.com. tq....

Anonymous said...

frust dgn kpli n dpli ni..dahla susah nak dapat...tapi bila dapat sebab mengandung jer tak boleh daftar..in fact kene apply start from 0 balik...unfair betul.Padahal mengandung tu rezeki Allah..ni macam nak masuk askar plak,padahal nak jadi cikgu. PTD pon bley tangguh kalau mengandung.Nak kira latihan lasak, PTD lagi teruk.

atiqah said said...

sy bru thu dpli da tutup.. sdehnyer...
t intake jun bleh email sy x??
nurul_wairah@yahoo.com.my

sdeh3.. :(

mantanGSTT said...

salam

sy pn xberjaya tuk kpli intake jan 2011 haritu...xda rezeki.xpnah dapat intivew pn.
Mmg kpli jan 2011 nak pakai sikit je..course pn terhad.xramai yg berjaya.
My fren amik dpli kt uitm shah alam ckp ada lg pgambilan dpli tahun 2011 ni...lectrer dia bgtau.sama ada bulan 3 atau 4.just alert ye kwn2. wish u all the best..
2011 ni ada la rezeki kita...amiin

Norhayati said...

boleh tak tolong info next kpli/dpli utk intake 2011 kat sy juga? norhayatiabdraub@gmail.com. Thanx!

Tengku Roslizam Tengku Mohamed said...

untuk lepasan spm 2010 de x??? cmne ye nk isi??

annynn said...

betul ker ada lagi intake utk 2011?
bulan 3 atau 4 tu kire iklan keluar ker?

Anonymous said...

hai...
sy nak tanya cikit...bole tak kt mohon dua2 sekali dpli n kpli??

unsaid said...

haiii
bole tak kt mohon dua2 sekali dpli n kpli???
tq

Aini said...

Tak ada masalah kalau mohon dpli dan kpli sekali. Dan dari berita yang semakin hangat dikatakan,permohonan dpli untuk tahun 2011 akan dibuka pada bulan mac 2011. Sama-sama lah kita tunggu ye =)

Anonymous said...

salam.. betul ke kuar bulan 3 ni dpli? kpli sekali jugak ke?
huhu... tq for the info..
nnt tlg emailkan ke
apekjpa3_5237@yahoo.com

tq

Anonymous said...

Aini: mne dpt info tntg dpli n kpli ni..cte ckit..hihi

lYNLYnda said...

Salam semua...
Nk share info skt pasal pengambilan DPLI utk thn 2011 ni sbb sy pun sdg menunggu utk apply DPLI so sgt alert dgn tarikh permohonan takut terlepas lg huhu...

Utk pengetahuan, permohonan kemasukan ke IPTA sedang dibuka dan blh mohon melalui laman web ni:

http://upu.mohe.gov.my/

Kpd sesiapa yg dh ada Ijazah Sarjana Muda, blh apply utk Diploma Pendidikan, klik kat Lepasan Diploma/Setaraf...

Dari situ blh tgk program pengajian, syarat2 kemasukan, panduan isi borang dan permohonan...

Tp saya agak confius, adakah Diploma Pendidikan yg ditawarkan ni adalah Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah? ada sesiapa blh tlg terangkan x sbb sy ada call Bhg Kemasukan Pelajar KPT (03-8883 5801/5802/5858) utk tanya tp katanya permohonan utk DPLI akan dibuka pd bln Februari 2011 melalui website & newspaper...

Tp apa pun, sy beli no pin BSN dulu, isi dlm website upu di atas (stembai) hehe...

So, sesiapa yg ada info pls share juga ya... gud luck to all =)

Anonymous said...

aah sis aini..sy pn nk tau, kt mn sis dpt info psl kpli n dpli ni ye..??
sy pn b'minat jgk nk msuk bidang perguruan..

Aini said...

Info pasal kpli dan dpli ni sy selalu alert dari website kementerian. Dan selalunya ia juga akan diiklankan di surat khbar.

To INYLYNda, saya rasa itu bukan Diploma Perguruan Lepasan Ijazah (DPLI). Seperti yang diberitahu Bhg Kemasukan Pelajar KPT kepada awak, memang permohonan untuk DPLI akan dibuka pada bulan Februari 2011 atau bulan mac.

Sama-sama kita tunggu.

Anonymous said...

aini: sy pun bminat gak nak apply dpli ni... yg kpli dah 4x sy apply tp xde rezeki lg nk dpt... kalo ada apa2 news pasal intake dpli bila buka plz update me at my email... nurulaida01@yahoo.com

tq so much

Anonymous said...

kpli lak camner? ada ke intake utk jun@julai nanti....? kalo ada bila agaknya akan kuar...

Anonymous said...

salam..hai sy rizal..

To INYLYNda leh ke bli pin dlu?

To aini n INYLYNda blh x bg info klu2 dpli dah buka? tkut tlepas lak.. ni email sy syakirah_rizal@yahoo.com.my

Anonymous said...

m

Mohd Rizal said...

m

Mohd Rizal said...

salam..

To INYLYNda dah blh bli no pin ke?

To aini n INYLYNda blh x bg info klu dpli dah buka? tkut2 nnti tlepas lak..tq..

ni email sy syakirah_rizal@yahoo.com.my

Anonymous said...

l

lYNLYnda said...

aini: oh yeke... tengs for d info.. =) buku medsi dh beli x? prepare awal hehe

rizal: insyaAllah... =)

cerita mereka said...

sy pnh apply yg dpli utk thun 2010, tp exam pn xdpt sbb sy gi apply x ikt kos yg sepatutnya..sepatutnya sy apply geografi tp sy pegi apply sejarah.kt syarat khas program dh bgtau kos apa utk kos apa.jd klu nk apply utk dpli kena make sure kos kta ada utk apply.kang x psl2 rugi jer beli no pin.dh la mhl jga..

cba tgk link nie..

https://online.mohe.gov.my/upu/emas/index_kod.php

Anonymous said...

salam...

mintak_jasa_8aik_anda_sume_utk_emailkan_pd_sy_infO_pasal_DPLI_or_kpli_leh_x.


..analza_05@yahoo.com..

jasa_anda_semua_sgt2_sy_hargai...

Anonymous said...

hiii semua...salam perpaduan...minta tolong semua orang bagi tahu info pasal dpli...kpli...saya juga ingin berminat bidang pergurun...dah 3 tahun dah...tak dapat apa-apa kerja...menganggur....minta jasa baik semua bagi tahu info pasal dpli ...kpli,,

hema_3101@yahoo.com

terima kasih

Anonymous said...

hiii semua...salam perpaduan...minta tolong semua orang bagi tahu info pasal dpli...kpli...saya juga ingin berminat bidang pergurun...dah 3 tahun dah...tak dapat apa-apa kerja...menganggur....minta jasa baik semua bagi tahu info pasal dpli ...kpli,,

hema_3101@yahoo.com

terima kasih

Mohd Rizal said...

IYNLYnda..ade ke buku medsi? nak cari kt ne? bg la info..actly sy x tahu sgt ape2 sal dpli ni..help me guys..

2gguDPLI2011 said...

saya pn 2ggu dpli 2011 gk..

JaMiLaH said...

SALAM SEMUA..SAYA PON BERMNAT NAK MENGAJAR..MINTA JASA BAIK SEMUA EMAILKAN SAYA YE INFO APA2 PASAL DPLI OR KPLI...

SAYA APPRICIATE SANGAT2...

applehijau_00@yahoo.com

Home SPA said...

Salam, Sebenarnya banyak salah faham. Apabila KPM dah terpecah kepada dua...kpt dan kpm...semua urusan pengambilan guru diuruskan oleh kpm...khususnya melalui ipg dan bpg. bagi urusan pemegang ijazah kpt dalam bidang pendidikan kena memohon kepada kpm kalau nak berkhidmat sebagai guru di bawah KPM. Sekarang ni urusan pengambilan guru diurus sepenuhnya oleh BPG/KPM melalui program yang dianjurkan di IPG. Kalau lepasan ipg tidak mampu menampung kuota guru, maka dpli,kpli akan diteruskan. Lepasan bidang pendidikan di IPTA yang tidak termasuk dalam program IPG kena mohon. Insya'Allah akan di beri peluang. Namun ramai yang sangkut sebab...1. x memohon sebab ingat akan terus diserap oleh kpm. 2. Dah mohon tapi tak check bila temuduga. 3. Dah temuduga x lulus sebab tak ikut syarat dan etika temuduga serta gagal dalam elemen temuduga. 4. Dah temuduga, tak check keputusan dan di mana posting. 5. Dah dapat posting tak nak pergi, jauhlah, susahlah.

Home SPA said...

Kalau dah dapat kpli atau dpli ker...kemudian mengandung takpa...buat surat memohon tangguh mcm ramai sepupu saya yang dapat sebelumni....hantar atau datang ke BPg anto surat tu. dalam surat tu tulis mohon tangguh kerana mengandung dan harap dapat pertimbangan untuk pengambilan akan datang kerana sangat berminat. gi lah kat bpg tu...sepepupu saya dah ramai buat...Alhamdulillah semua dah jadi cikgu....Ramai yang senasib tak anto surat....surat tolak dan ada juga tawakal terus gi daftar...tapi kantul.

Anonymous said...

Mungkin 28 Februari 2011 no. pin DPLI mula dijual di BSN. Kalau silap, maafkan saya.

Mohd Rizal said...

thanks 4 the info..

fluffyteddy said...

hmm...saya dapat info dari kawan saya. dia email kan ini pada saya. hope berguna pada semua:


Kalendar Aktiviti DPLI 2011
28 Februari 2011 - Iklan
1 Mac 2011 - Permohonan dibuka
16 Mac 2011 - Permohonan ditutup (Borang online)
19 Mac 2011 - Tarikh Tutup penghantaran salinan sijil ke IPTA..

indah129 said...

thanks pasal info no.pin leh di beli mulai 28 feb 2011. =) walaupun x pasti, its ok..juz untuk persediaan..

Anonymous said...

der info dpli jer? kpli ble plk eh?sper2 tlg bg info scpt yg mgkin..thanks..

nasirtahapbeckham said...

Thanks for info

nasirtahapbeckham said...

Harap2 x terlepas pandang lg huhu

Dar Herwanty said...

Assalammualaikum,

Saya mmg berminat nak jadi cikgu if de pe2 update mengenai DPLI mintak jasa baik inform/email saya ye...tiap2 taun amik exam tapi xde rezeki lg.....

darherwanty@gmail.com

::saNNah adalah seorang yang..~ said...

thnx utk yg bg info..hargai sgt2..blog nh byk mbntu..=)

::saNNah adalah seorang yang..~ said...

um,sye ade bace iklan dkt brita minggu hari nh..ade kluar iklan "PERMOHONAN MENGIKUTI PROGRAM DIPLOMA PENDIDIKAN AMBILAN JULAI 2011"..oleh KPTM..yg tu ke iklan yg d'tunggu2?hehe!!sye xtau..ade sape2 bole sahihkan iklan neh??hehe!!=)
lg 1 yg ujian MedSI tu cne kite nk ambik ye?or klo da apply DPLI kte akn trus d panggil utk ujian tu if tpilih?tlong la inform..blurr habes neh??hohO!!tQ..=)

Home SPA said...

Kalau KPT punya...sila baca adakah ia program kerjasama ngan KPM..Kalau ada ayat calon berjaya akan diberi tempat di institut pengajian tinggi dengan menerima elaun/biasiswa/pinjaman boleh ubah KPM tu betul lah...prosedur x silap...belin pin, daftar, mohon (pastikan ijazah sesuai ngan pilihan dpli-bab ni ramai yang akan kantul kalau x selidik betul2), pastu doa lah dapat....then akan dipanggil untuk medsi (soalan berkaitan i.q dan kendiri untuk jadi guru & pastikan pakaian ikut etika- pengawas peperiksaan ada ambil notes masa medsi tu sebenarnya), doa lagi...pastu berjaya akan dipanggil temuduga (sila ikut etika ya. Doa lagi...dapat je Alhamdulillah....beritahulah dulu dan peluk lah mak bapak korang tu....dia org lah yang banyak bantu korang. jadi dia org pertama yang mesti tahu...bukan nya peluk pakwe atau makwe korang...

Blooger Maniac said...

Permohonan DPLI telah dibuka dan calon2 boleh mendapatkan pin di Kaunter BSN pada hari Isnin

http://www.hafeez.my/2011/02/diploma-perguruan-lepasan-ijazah-2011.html

Aini said...

YA seperti yang diiklan kan dalam surat khabar hari ni, pengambilan dan permohonan Diploma Perguruan Lepasan Ijazah DPLI dah dibuka. Boleh dapatkan nombor pin di kaunter BSN mulai esok ye

JaMiLaH said...

saya ambil degree civil engineering...macam takde je kos dpli yang leh saya apply...sedey nya...boleh ke saya apply kos lain je...tak banyak la kos yang ditawarkan....

JaMiLaH said...

boleh ke degree civil eng apply dpli ni???apa kos yang sesuai...????

Anonymous said...

Kalau dah dapat kpli atau dpli ker...kemudian mengandung takpa...buat surat memohon tangguh mcm ramai sepupu saya yang dapat sebelumni....hantar atau datang ke BPg anto surat tu. dalam surat tu tulis mohon tangguh kerana mengandung dan harap dapat pertimbangan untuk pengambilan akan datang kerana sangat berminat. gi lah kat bpg tu...sepepupu saya dah ramai buat...Alhamdulillah semua dah jadi cikgu....Ramai yang senasib tak anto surat....surat tolak dan ada juga tawakal terus gi daftar...tapi kantul.

>>>terkilan...sbb saya siap jmpa org besar IPG lg still x bley...then bg surat kt ketua pengarah..itupon under sokongan 1 of d menteri...tp still x bley.Skrg teramat strict sbb katanya terlalu ramai nk jd cikgu so depa bley la jual mahal..saya ckp kecewa krn rasa its against human rights utk menindas wanita mengandung !

::saNNah adalah seorang yang..~ said...

special thnx to Home SPA n Aini utk info tu dan xlupe jgk pd yg laen2 yg dh byk mbntu..hehe!!sye da xblurr dh..=P
nywy,sy doakn sume yg apply neh bjaya ye?sm2 kite usaha n bdoa..kl bjaya..smoga kta smua mjadi pendidik yg benar2 ikhlas mndidik ank bngsa krn Allah..bkn krn duit @ ats alasan dh lm jd pnganggur dan nh la last choice yg ade..wish u ol da best!!..=)

Anonymous said...

borang online utk dpli keluar bila?

Anonymous said...

salam, saya ijazah pengurusan, major organisasi, tapi saya rasa syarat khas program tak berkaitan pun dengan ijazah saya. Saya ingat nak apply untuk perdagangan dan keusahawanan or ekonomi rumah tangga tapi keliru dan tak pasti samada berjaya atau x.Lagipun pngk saya=2.84 je. untuk perdagangan sekurang-kurangnya pngk 3.00.Hmmm..ini la peluang saya dan saya betul2 minat nak jadi guru, boleh ke saya apply walaupun kurang memenuhi syarat khas program??

Blooger Maniac said...

https://online.mohe.gov.my/upu/online1112/allstpm/index_dp.html

Dah Boleh isi disini... :)

www.hafeez.my

Anonymous said...

assalam...sye pun same yg di atas..ader ijazah dalam bidang accounting...tapi pointer 2.9 jer.Bleh ke sye nak apply untuk perdagangan dan keusahawanan coz rasanya subjek tu yg relate tpi pmgk nak sekurang-kurangnye 3.00.Tak pun sye cuber subjek lain?

Anonymous said...

saudara saudari....saya nk tnye n sgt cnfius skrg..
pasal dpli...
dari smlm saya isi borang... msuk jer page yg mula2 kne masukkn ic, pin bsn, kata laluan dan pengesahan kata laluan....

then klik sterusnyer... kuar :
"kata laluan dan pengesahan kata laluan anda tidak sama"

x leh proceed next page... cmane yer....

plzzz tolong.....

Anonymous said...

knpa program yang di tawarkan macam xupdate lg?? kat ctu ada tertulis updated bulan 12 2010... :'(
itu bukan untuk kpli ambilan januari punya program ke?? hampeh la klu mcm ne.....ermmm..

palongze said...
This comment has been removed by the author.
palongze said...

samo la cam den ni haa..
dr malam semalam sampai la ko skarang x yo dapek2 memohon.

dah key in:

no ic
no terunik id yg diperolehi dr BSN kato laluan kesukaan eden
pengesahan kato laluan eden
namo omak den
diploma pendidikan yg ditungu2 dek sumo org temasuk den
pengesahan kod abstract

result eh:

1) agak agak eh Kata Laluan dan Pengesahan Kata Laluan anda mungkin atau kot kot tidak sama ATAU

2) tentah anda dah mengemukakan permohonan kot.. cubo check permohonan atau menyemak.

menyirap botul darah den. sabar jo la. nasib baik kawan2 pon samo jugak terkono. dr malam semlm sampai la ko pukul ompek sotongah (4:30pm)ni lom yo den dapek mendaftar.

cemano ni???

mar said...

laaa..ingatkan saya sorang je kena..sy pon sama..kata laluan tak sama atau telah di daftar..pelik sungguh..

mior said...

salam, teman pon sama yeop, banyok kali teman nerei, x dapat2 jugok nak apply... haiissskkk... mentang2 ler teman nih udoh berwheecha, bukan main lagi deme... semua geng2, kita bakorx3!!!!!

Aini said...

betul ke ada masalah? sy belum beli nombor pin lagi n belum try daftar.

mungkin ada kesilapan teknikal la tu pada sistem. Kena call pihak berkaitan maklumkan pada diorang pasal ni.

Aini said...

Mior,srius teman trus nak tgok citer hantu kak limah balik rumah buat kali ke 5 lepas ni, rindu nak tengok ucop yang berwheecha tu..huuhu

Blooger Maniac said...

hari ni sepatutnya boleh dah...kalau tok leh jugak try tukat browser lain..ikut yg dia recommended browser version tu...saya buat hari dah ok...guna browser lain semalam guna chrome hari ni guna mozilla firefox

Rain said...

samale cm sy..amik cos perancangan bandar. kos y ditwrkn lgsg xde kaitan ngn ijazah aku...agak2nye la, leh xaku apply dpli??? plessla help me...aku dh buntu sgt2 nih...

Rain said...

same la cm aku...amik kos perancangan bandar. kos y dtwrkan lgsg xd kaitan dgn ijazah aku.. boleh ke aku nk apply dpli ni??? plesla help me...aku dh buntuuuu~~

azmi said...

baru sbentar tadi aku kemaskini pmohonan DPLI aku...bila klik kat sah n hantar ada tulis maklumat anda belum diterima sistem..tapi bila aku cek kat semakan dah ada pulak maklumat aku...macam mana ni kwn2?aku dah print maklumat aku tapi bimbang pulak sistem belum terima...adus sadis huuuuuu

Jin Kazama said...

assalamualaikum..mntk tlg sper2 yg tau cra nk isi tarikh konvo..sbb kes sya ni, tarikh konvo msih blm dluluskn senat u..mcm2 versi tarikh yg dgr, sbb der yg ckp bln 4, da lk yg ckp bln 9…buntu dh skrg nih..kt borg dpli 2 nk kna gk isi tarikh konvo..

Anonymous said...

jin kazama...
sori yea setahu saya dpli n kpli hanya untuk mereka yang telah berkonvo sekurang2nyer mase ujian medsi tu dah konvo.... sape yg dah grade tp x konvo lgi rasenyer x bleh... tu yg saya tahu n berlaku pada kwn2 saya yg lpas... saya dulu pun dah habis tp kne tnggu lgi sthun cz die nk skroll tue..

p/s- berdasarkn pengalaman kawan2 n interviewer saya mase interview dpli tahun lpas....

tp x salah mencuba...

Anonymous said...

jin kazama...
sori yea setahu saya dpli n kpli hanya untuk mereka yang telah berkonvo sekurang2nyer mase ujian medsi tu dah konvo.... sape yg dah grade tp x konvo lgi rasenyer x bleh... tu yg saya tahu n berlaku pada kwn2 saya yg lpas... saya dulu pun dah habis tp kne tnggu lgi sthun cz die nk skroll tue..

p/s- berdasarkn pengalaman kawan2 n interviewer saya mase interview dpli tahun lpas....

tp x salah mencuba...

ledya said...

salam semua nak tanya kan....

ade tak sesape yg dah isi borang dpli julai 2011 tu? blh tak emel kat saya ? sy nak tanya sesuatu.....bg jugak no tel....please

email saya:
ledya82@hotmail.com

Trendy & Vogue said...

boleh tahu apa beza KPLI dan DPLI yer? tolong terangkan boleh?

lein said...

haii..kpd sesape je,bole ta tlg emel kn borg dpli kat saya??..pleaseeee...

email saya:
che_chepong@yahoo.com.my

tq sesangat...

lein said...

haii..kpd sesape je...bole tak tlg email kan borg dpli 2011 ke email saya??..pleaseeee...

email saya: che_chepong@yahoo.com.my

tq bnyk2...

Anonymous said...

haii...kpd sesape je...bole tak tlg email kn borg / laman web mna nak msk kalo nak isi dpli 2011 ke email saya??..pleassee..

email saya:che_chepong@yahoo.com.my

tq bnyk2..

Home SPA said...

dpli - Anjuran KPM dan diurus oleh KPT (universiti) dan student nya nanti akan dianugerahkan diploma Pendidikan. Subjek dia org more tu SM. Lulusan DPLI selalunya akan ngajar kat SM. KPLI lak kursus perguruan dianjurkan oleh KPM kat IPG. Lulusan KPLI selalunya dapat ngajar kat SR Dapat sijil. Namun Diploma atau Sijil ke...sama je. Gi sekolah ngajar...gaji pun sama jer..Yang penting AMANAH buat kerje.

Home SPA said...

Borang DPLI kono beli pin dan isi online dik oiiii...mana ada isi hardcopy lagi....

Blooger Maniac said...

lein:permohonan dah ditutup bg dpli 14 march hari tu lagi

palongze said...

to Che_Chepong...

Dukacita dimaklumkan permohonan DPLI 2011 dah pon tamat pada 14 March 2011. Borang adalah secara online dan tiada hard copy. Sebagai makluman, untuk mendaftar kena boli numbo pin kek bsn pas tu isik secaro online.

Tapi permohonan telah pin ditutup pado 14 March 2011.

ejad said...

haii...kpd sesape je...bole tak tlg email kn borg / laman web mna nak msk kalo nak isi dpli 2011 ke email saya dan terangkn kpada saya tentang DPLI tu??..pleassee..

emeil saya: jak_ezad@yahoo.com

Aini said...

Salam

Kepada lein dan ijad, rasanya dari komen panjang berjela dan banyak kat entri ni kalau dibaca dari awal insyaAllah boleh faham tentang dpli, kpli dan cara2 nak memohonnya.

Ramai yang dah berkongsi info berguna tntang kpli dan dpli kat sini sampai dah jdi macam forum dah ni..hehe.

jadi marilah kita sama2 manfaatkan segala info yang diberikan dan dibincangkan oleh kawan-kawan kita kat sini untuk pengetahuan kita bersama.

Terima kasih kepada pembaca-pembaca yang sudi berkongsi info dan menjawabkan soalan bagi pihak saya. =)

zuLfadli Bachok said...

Buku Panduan DPLI membantu calon-calon guru melakukan persediaan supaya dapat menghadapi ujian dan temuduga MEdSI dengan cemerlang sekaligus berjaya memasuki program DPLI dalam IPTA di seluruh Malaysia.

http://www.panduandpli.com/hop.php?ref=tempah

::saNNah. MY..~ said...

bile boleh tahu panggilan ujian MEdSI?

hujan said...

kak aini~tlg bgtau pape update kt emel sye gak
~green_one88@yahoo.com
tq....

Anonymous said...

kalau ada sebarang info lg tentang prmohonan kpli or dpli untuk 2011 tlg g tau ek.mtk jasa baik korang emelkan kt emel ni annyss_capricorn@yahoo.com

Anonymous said...

Mungkin tahun ni takde lagi KPLI. Dengar2 tahun depan baru buka. Ada sesiapa ada info pasal ura2 ni?

Anonymous said...

sape dpt temuduga dpli 2011?

Anonymous said...

kawan2,saya nak tanya sesuatu,isteri saya telah dapat panggilan temuduga DPLI untuk ambilan julai 2011,dalam pada masa yang sama,isteri saya mengandung 4 bulan,kalau ada rezeki anak dapatlah masuk untuk bulan julai 2011 tapi isteri saya mengandung?boleh ker?boleh postpone ke?apa yg perlu saya buat untuk selesaikaan masalah ini?,kpli dan dpli bukan senang dapat.

Anonymous said...

Lt. Danny Rock:
lantak ko aaa...masing2 punya rezeki.kalau ko tak leh posting lagi nak wat macam mana, memang bukan rezeki ko.yang ko duk larang orang jangan jadi cekgu pasal apa? ingat ko sorang je yang layak jadi cikgu?yang ambil edu ni bukan nak kata laa,tapi budak2 yang ambil edu ni kebanyakkanya pemalas,berlagak,bodoh sombong..mentang2 laa KERAjaan bagi kemudahan leh terus keje lepas grad, dah sombong macam cipan..ptuiiiii...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails