Followers

Wednesday, February 17, 2010

Senarai Orang Terkaya Di Malaysia

Yeah mari bercerita tentang orang terkaya di Malaysia sehingga tahun 2010 ini. Gila banyak harta diorang ni, 7 keturunan pun tak habis makan ni. Yang paling kaya ialah Robert Kuok dengan jumlah RM 42.76 Billion. Seronoknye dapat jadi orang kaya ni kan.. Nak berangan jap la.. Korang layan senarai orang terkaya kat Malaysia di bawah ni.. =)

Kita boleh nampak, orang melayu terkaya pada kedudukan ke 9 dalam senarai orang kaya di Malaysia iaitu Syed Mokhtar AlBukhary. Adik perdana menteri, Nazir Razak pun masuk dalam list kat kedudukan ke 40.

1. Robert Kuok $10 billion (Kuok Empire, Shangri La, Wilmer International etc)

2. Ananda Krishnan $7.2 billion (Maxis, Astro)

3. Lee Shin Cheng $5.5 billion (IOI Group)

4. Teh Hong Piow $3.5 billion (Public Bank)

5. Lee Kim Hua & family $3.4 billion (Genting Berhad, widow of late Lim Goh Tong)

6. Quek Leng Chan $2.4 billion (Hong Leong Group, Guoco Group)

7. Yeoh Tiong Lay & family $2.1 billion (YTL Corp)

8. Syed Mokhtar AlBukhary $1.8 billion (MMC, Johor Port, Malakoff)

9. Vincent Tan $1.3 billion (Berjaya Group)

10. Tiong Hiew King $1.1 billion (Rimbunan Hijau)

11. Azman Hashim $700 million (AmCorp Group, formerly Arab-Malaysia)

12. William H. J. Cheng $660 million (Lion Group, Parkson)

13. Lee Swee Eng $495 million (KNM Group)

14. Ong Beng Seng $470 million (Hotel Properties Ltd, Natsteel)

15. Lim Kok Thay $345 million (son of late Lim Goh Tong, Genting Berhad)

16. Vinod Sekhar $320 million (Petra Group, known for its Green Rubber Global)

17. Lee Oi Hian $300 million (Kuala Lumpur Kepong or KLK)

18. Yaw Teck Seng $295 million (Samling Group)

19. Anthony Fernandes $290 million (AirAsia, Tune Hotels)

20. Mokhzani Mahathir $285 million (Kencana, authorized Porsche importer son of former permier Mahathir)

21. Kamarudin Meranun $280 million (AirAsia, Tune Hotels, Tony Fernandess lover *grin*)

22. Jeffrey Cheah $275 million (Sunway Group)

23. Lee Hau Hian $250 million (Batu Kawan, KLK, brother of Lee Oi Hian)

24. Chong Chook Yew $245 million (Selangor Properties, widow son is MD now)

25. Yaw Chee Ming $240 million (Samling Group, son of Yaw Teck Seng)

26. G. Gnanalingam $230 million (Westports Malaysia)

27. Lim Wee Chai $200 million (Top Glove, worlds largest rubber gloves manafacturer)

28. Kua Sian Kooi $195 million (Kurnia Asia, insurance)

29. Lau Cho Kun $185 million (Malaysian Mosaic)

30. Abdul Hamed Sepawi $180 million (Ta Ann, timber conglomerate)

31. David Law Tien Seng $165 million (Australian iron ore MidWest, T.S. Law Holdings)

32. Tiah Thee Kian $163 million (TA Enterprise)

33. Liew Kee Sin $160 million (SP Setia)

34. Ahmayuddin bin Ahmad $155 million (Westports Malaysia)

35. Eleena Azlan Shah $150 million (Gamuda largest individual shareholder)

36. Lin Yun Ling $145 million (Gamuda founder and MD)

37. Ong Leong Huat $130 million (OSk Group)

38. Lim Thian Kiat $115 million (former head of Multi-Purpose)

39. Khoo Kay Peng $110 million (MUI, U.K. retailer Laura Ashley)

40. Nazir Razak $100 million (Bumiputra Commerce Holdings, brother of deputy PM)

12 comments:

Zack said...

bila la nak tergolong dlm top 100..=)

Qisha said...

mengapakah nama saya tidak tersenarai:)

ezzati said...

kayoooo..huhu..malay sikit je kan..

sYeNgEt ke senget?? said...

malay cput je.. adeyh~ nk jd top 1000 pon susah.. hahah

sebelas said...

Tan sri azman hashim..pro canselor universiti saye..hehehe

lizz said...

bagus! beri semangat untuk same2 ade dalam list ni satu hari nnti :)

lotikus disarimankan said...

hapo banyak cina nih
aiseh
ai pun mahu jadi orang terkaya la
terkaya dengan senyuman
boleh tak

Mr. Cuz said...

xkan berangan je nak jadi kaya??try la usaha jadi kaya mcm diorang gk..hehehe

Md Nasir said...

my big bos list kat tangga 40?..staffnya..?sob,sob...

Redbloodsnow said...

ramai cina jek ek yg kaya...jelesss jelesss. syorga kan jd kaya raya nih... kalau lah kak zie kaya, seluruh shopping mall akak borong...wakakakaka :P

Anonymous said...

Teruskan tangga ke-2 tan sri anantha krishnan . Al the best .

darkFalcon said...

Salah...Taib Mahmud, Ketua Menteri Sarawak lah org yg terkaya di Malaysia malah antara yg terkaya di dunia.... 30 thn "jajah" Sarawak dan sarawak adalah negeri terkaya di Malaysia. Percaya???

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails