Followers

Monday, January 18, 2010

Kek Batik Marie


Ok dua hari sudah tak meng'updated' blog. Jadi pagi isnin yang best ini wajiblah kiranya untuk mengupadate aktiviti di hujung minggu lepas. Antara aktiviti yang berfaedah dilakukan hujung minggu lalu ialah membuat kek batik biskut marie yang telah lama di rancang nak di buat tapi asyik bertangguh-tangguh..huhu.

Senang je nak buat kan, kalau google pun macam-macam versi resepi yang boleh dapat. Hari ni nak share versi yang paling sedap pernah aku cuba.

Bahan-bahan dia adalah seperti kat bawah ni


Step dia pula;

1. Cairkan butter dalam periuk, dah cair letak telur, kacau sebati
2. Pada kuali yang lain, campur gula, serbuk koko dan milo dengan api slow kacau sampai naik bau (Bau yang sedap okeh bukan bau hangit).
3. Tuangkan butter tadi ke dalam kuali campuran coklat, milo tadi.
4. Kacau sekata, masuk susu cair
5. Kacau sampai likat dan pekat
6. Masukkan biskut marie yang dah dipatah dua.


7. Tutup api. Gaul hingga sebati, tuang dalam bekas.


8. Tekan dan mapatkan guna plastik supaya menghasilkan corak menarik bila potong



9. Sejukkan
10. Hasil nya selepas di potong.. =)


Sekian saje.. selamat mencuba =)

22 comments:

Didi Nadhirah said...

wah koni rajiinyer

Nadya ©™ said...

Oooo..patut la bila saya buat ta pernah cantik pun..kena mampatkan dulu eh..slalu tekan sket² jek..thanx 4 da info =]

zella said...

sedapnyer...
bile nk habis diet ni...
nk wat recipe ni...
=p

ARC said...

hehe best2...nampak sedap gila

Kisah Profesor Yang Ujub

sI tEDI said...

buat juga semalam! tp x secantik kamu punya!

SuRayA^i. said...

isk sy da la pntang tgk bnde berunsur coklat nh.. T__T
nk mkn kek batik plk tbe2~

Aini said...

tedi & nadya : kasi tekan habis, baru cantik..hehe

arc & zella : Sedap hingga menjilat jari =)

Mr.Chenta said...

wah
ley wat buku resipi
duit2
haha

Edriena Hazelina said...

da lame nak wat kek batik. tapi xpenah nye nak wat.

..nOj.. said...

buat jugak kek ni sabtu lepas... nanti up gambo. huhuh

Melz said...

ngaaa meleleh mel tengok! nak sikit haha

eyes143.. said...

anin pn nk wt kek batek neh tp asyik bertangguh2 je..
taleh jd neh..
kena g serang kedai bli bhn2 laaa..
ekeeke

Kancilbiru said...

wah cantiknya....lama tak buat. selalu buat pendek2..muahha..sebb pakai biskut sket..

Aini said...

kancilbiru : kalau biskut sket, pakai la bekas yg kecil sket, sama juga hasilnye nanti =)

♥♥♥ tEroMpaH_ mAwArrKu♥♥♥ said...

sedap nyer!!!
bak cikit..
hu3

D'Blaze said...

aku pun selalu buat kek ni kat rumah, mak selalu suruh. katanya untuk ktorg makan time tgk tv..hehe

Aini said...

D'Blaza : Hang yg wat ke, mak yg wat? Huhu

D'Blaze said...

aku le..tu je laa yg aku reti masak pun..hehehe

Aini said...

uh kira hebat gak tu.. Ade org reti masak air je..ahaks.. =)

ida59 said...

wah, x sbr ida nk wt..tq aini..nnt dah siap ida pun nk publish gak hasil yer ek..tp tkut x sdp ja..huhuhu

Hana's Love Nest said...

terngin nak buat sendiri tapi tak berkesempatan lagi nak buat. Hana suke makan kek batik ni. Kak, kalau tak nak guna biskut marie then nak guna biskut biasa yang biskut HUp Seng tu boley tak??? Sebab tak bape suke biskut marie. huk2

Aini said...

Hana : Better guna biskut marie la dah name pun kek batik Marie..hehe =)
tak pernah pulak try guna biskut len. =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails