Followers

Tuesday, January 12, 2010

Mesin Gedegang


"Aini, ape nama mesin jual air yang selalu ada kat kedai tu, ala yang masuk duit tu.. "
"Owh..mesin air gedegang ke ?? "
"Haa betul la tu... Tapi nak nama sainstifik dia la..nak cari supplier ni"
"Owh.. Ape ek nama dia ek..lupe la.. Alaaaa..apebenda la name die, siyes lupe" <---sambil mengoogle
"Ok jumpe dah.. vending machine la, susah tul nak ingat..huhu"

Kalau cakap vending machine agak-agak semua orang tau tak apa tu? Tapi kalau cakap mesin air gedegang, comfirm ramai yang tau kan.. Budak kecik pun tau..huhu.. Itu la kita, sesuka hati je bagi nama kan.. Sampai nama komersial dia pun tenggelam dek nama glamer mesin gedegang..huhu

Ingat lagi masa kecik-kecik dulu, pantang nampak mesin gedegang ni, mesti nak beli punye. Minum habis ke tak habis belakang kira la, janji dapat beli, dapat masukkan duit dalam tu. Lokasi yang selalu jadi target ialah masa kat R&R highway, hospital (masa mak sibuk melawat orang sakit) dan mana-mana tempat yang ada benda ni la...Masuk duit, main tekan-tekan pilih air pastu GEDEGANG!!! keluar la air tin cola cola... Maka puas la hati selepas itu =)

Bila dah besar-besar ni, tengok mesin ni kat bawah hostel masa zaman belajar dulu tak de la pula teruja macam masa kecik-kecik dulu.. Kalau tak maka harus la duit habis kat situ je dan meningkatlah risiko nak kena penyakit kencing manis pulak. Huhu..

12 comments:

zella said...

mesin ni ade yg bengong...
amik duit tp air xkuar hehehe

sI tEDI said...

bukan nak minumpun sangat sebenarnya kecik2 dulu.. cuma kagum bila ada ai rkeluar dr ting besar..
gayat woooo

cik EPAL said...

dah lama tak beli air kat mesin ni :D

Didi Nadhirah said...

I panggil mesin air

adiwarnatasya said...

Kalau ada mesin nie kat umah...kan best:)

avid gunner said...

penah main tendang2 mesin ni semata2 nak air free dulu..

ibu_arifa said...

hahaha..teringat zaman muda2 dulu...penunggu air gedegang tau bila air kat kantin tak sure kebersihannyer.. atau tak kena dgn tekak...rase klorin ;P

..nOj.. said...

penah tgk x gambo dlm opis google... gile mcm2 vending machine ade... yg paling best ade mesin cekelat, gummies... beh betul la pendek katenye

..izza.. said...

masa zaman blaja dulu.
student laki kopak mesin ni..
dorg wat mcm peti ais..xpayah bayar..
sian owner mesin..
tepaksa tanggung rugi..jahat kan dorg..

Fiffy Syafiqa Hazirah said...

wakaka.. mesin gedegang.. lg la ak x penah dgr.. ekekeke

tp xske la beli air dari mesin ni.. sebab selalu kemek lepas gedegangg tu.. haha

ASaDa RyutaRo said...

1st time lak dgr nama mesin ni mesin gedegang.. haha..
aku panggil peti ais air je dlu2..
ada lg ke org guna mesin ni skrg?? cam x perasan lak..

lia bulat said...

dgr bunyik cm lwk tp tol la jth ja byik kedengang..hahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails